U mnie na zimnym silniku ~1l/h a na cieplym 0,7l/h.krzycho70 pisze:jakie zużycie wskazuje Wam komputer w czasie wolnych obrotów (mam 2.0 DTI) i spalanie pokazuje mi od 0.5 do 0.9- przy nagrzanym silniku. Mam pytanie czy może to być oznaka, że coś się zaczyna psuć? Dzięki
Ile wam palą 2,0 DTI 101 KM
Moderator: Sebu$
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
I tak ma być, wahania są od 0,6 nawet do 1, u mnie 0,7 - 0,9Arczi pisze:U mnie na zimnym silniku ~1l/h a na cieplym 0,7l/h.krzycho70 pisze:jakie zużycie wskazuje Wam komputer w czasie wolnych obrotów (mam 2.0 DTI) i spalanie pokazuje mi od 0.5 do 0.9- przy nagrzanym silniku. Mam pytanie czy może to być oznaka, że coś się zaczyna psuć? Dzięki
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
u mnie na kompie pokazywało wcześniej 7,3 cykl mieszany. żona do pracy jeździ 12 km w jedną stronę codziennie.
ostatnio czyściłem z kolegą zawór EGR, kolektor ssący, wtryskiwacze, przejrzałem turbinę i spalanie wzrosło według kompa na 7,8
myślałem że jak to wyczyszczę to będzie oszczędniej a wyszło gorzej.
może powinienem podłączyć zośkę do kompa i może błędy wskaże jakieś??
a może niepotrzebnie to czyściłem
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/44906
a spalanie na postoju na ciepłym 0,9 czasem więcej
wcześniej przed remontem miałem 0,6
ostatnio czyściłem z kolegą zawór EGR, kolektor ssący, wtryskiwacze, przejrzałem turbinę i spalanie wzrosło według kompa na 7,8
myślałem że jak to wyczyszczę to będzie oszczędniej a wyszło gorzej.
może powinienem podłączyć zośkę do kompa i może błędy wskaże jakieś??
a może niepotrzebnie to czyściłem
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/44906
a spalanie na postoju na ciepłym 0,9 czasem więcej
wcześniej przed remontem miałem 0,6
Hej, ja jestem przed wymianą EGR, czyszczeniem dolotu itp itd i mam spalanie takie jak opisujesz sprzed Twoich prac, a nawet na wolnych mam 0,5 - 0,8 l/h
całość statystyk poniżej
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/50057
pzdr
całość statystyk poniżej
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/50057
pzdr
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
No ja statystyk jako takich nie prowadzę, ale za 100 zł przejeżdżam ok 300 km w cyku mieszanym. Jak dla mnie rewelacja, zważywszy, że wcześniej mając Citroena C5 za tę kwotę robiłem ok 150 km.
Czy to spalanie wzrosło tylko wg kompa? Przeliczałeś zużycie na km ? Może komputer coś źle pokazuje... Wg wskazań mojego kompa mam spalanie większe niż średnie w statystykach (mam tu na myśli średnie spalanie a nie chwilowe) więc sprawdź jeszcze w ten sposób. Nie mam na tyle wiedzy aby podpowiedzieć coś więcej... Choć teoretyzując zastanawiam się jak czyściliście wtryski w domowych warunkach. Jak już wyczyściliście to czy sprawdzaliście kąt i dawkę rozpylanego ON.pawko81 pisze:no to kolego u Ciebie spalanie jest mniejsze. widocznie coś będę musiał jeszcze sprawdzić tylko co ?
Żeby może coś więcej się dowiedzieć to może powinieneś do zakładu z regeneracją wtrysków podjechać? Ja bym chyba tak celował...
markov pisze:domowym sposobem robiliśmy i nic nie sprawdzaliśmy. autko jest żwawsze ale z tym spalaniem to troszkę poszło za dużo.pawko81 pisze: Choć teoretyzując zastanawiam się jak czyściliście wtryski w domowych warunkach. Jak już wyczyściliście to czy sprawdzaliście kąt i dawkę rozpylanego ON. .
może opony które mam 205/55/r16??
pawko81 pisze:przekuwając w żart to skoro autko jest żwawsze to zrobiłeś sobie trochę tuning... przy okazji zwiększając tym samym spalanie. Wiesz, inni płacą za to pieniądzemarkov pisze:domowym sposobem robiliśmy i nic nie sprawdzaliśmy. autko jest żwawsze ale z tym spalaniem to troszkę poszło za dużo.pawko81 pisze: Choć teoretyzując zastanawiam się jak czyściliście wtryski w domowych warunkach. Jak już wyczyściliście to czy sprawdzaliście kąt i dawkę rozpylanego ON. .
może opony które mam 205/55/r16??
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Też dołączyłem do posiadaczy Y20DTH. Ale spalanie mnie trochę zatkało... Wczoraj jazda po mieście od świateł do świateł (długie proste, 50-60km/h), tempo emeryta, obroty maks 2500obr/min - spalanie chwilowe w granicach 5,5-6,5l. Jakakolwiek bardziej dynamiczna próba ruszenia - chwilowe 8-9. Jazda powiedzmy dynamiczna - mocniejsze depniecie do 3000obr/min i zmiana biegu na wyższy - nawet 15l.DarekRzeszów pisze:U mnie chyba jakas przesada ale komp pokazuje średnie 9L po miescie ale delikatnie jeżdże
Najgorsze jest to, że średnia jak kobieta jedzie do pracy (a ma 25km i mało stoi w korku prawdę mówiąc), to około 8,5l/100km. Trochę jestem rozczarowany. Nasza VA C20NE z LPG paliła około 10l lpg/100km
Z drugiej strony ZA w Y20DTH z klimą to auto z kierowcą o masie 1,5 tony...
Zamierzam jeszcze wymienić filtr powietrza oraz obejrzeć przepływomierz - ew. wyczyścić.
Jeśli ktoś dysponuje parametrami sprawnego przepływomierza (jakie napięcie przy jakich obrotach silnika) - to ja poproszę dla porównania.
Janusz