Ile wam palą 2,0 DTI 101 KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Arczi

#151 Post autor: Arczi »

krzycho70 pisze:jakie zużycie wskazuje Wam komputer w czasie wolnych obrotów (mam 2.0 DTI) i spalanie pokazuje mi od 0.5 do 0.9- przy nagrzanym silniku. Mam pytanie czy może to być oznaka, że coś się zaczyna psuć? Dzięki
U mnie na zimnym silniku ~1l/h a na cieplym 0,7l/h.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#152 Post autor: Bodek »

Arczi pisze:
krzycho70 pisze:jakie zużycie wskazuje Wam komputer w czasie wolnych obrotów (mam 2.0 DTI) i spalanie pokazuje mi od 0.5 do 0.9- przy nagrzanym silniku. Mam pytanie czy może to być oznaka, że coś się zaczyna psuć? Dzięki
U mnie na zimnym silniku ~1l/h a na cieplym 0,7l/h.
I tak ma być, wahania są od 0,6 nawet do 1, u mnie 0,7 - 0,9 ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

pawko81

#153 Post autor: pawko81 »

u mnie na kompie pokazywało wcześniej 7,3 cykl mieszany. żona do pracy jeździ 12 km w jedną stronę codziennie.

ostatnio czyściłem z kolegą zawór EGR, kolektor ssący, wtryskiwacze, przejrzałem turbinę i spalanie wzrosło według kompa na 7,8

myślałem że jak to wyczyszczę to będzie oszczędniej a wyszło gorzej.
może powinienem podłączyć zośkę do kompa i może błędy wskaże jakieś??
a może niepotrzebnie to czyściłem :?

http://www.motostat.pl/vehicle-stats/44906

a spalanie na postoju na ciepłym 0,9 czasem więcej :(
wcześniej przed remontem miałem 0,6

markov

#154 Post autor: markov »

Hej, ja jestem przed wymianą EGR, czyszczeniem dolotu itp itd i mam spalanie takie jak opisujesz sprzed Twoich prac, a nawet na wolnych mam 0,5 - 0,8 l/h

całość statystyk poniżej
http://www.motostat.pl/vehicle-stats/50057

pzdr

pawko81

#155 Post autor: pawko81 »

no to kolego u Ciebie spalanie jest mniejsze. widocznie coś będę musiał jeszcze sprawdzić tylko co ? :cry:

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#156 Post autor: miodzik »

No ja statystyk jako takich nie prowadzę, ale za 100 zł przejeżdżam ok 300 km w cyku mieszanym. Jak dla mnie rewelacja, zważywszy, że wcześniej mając Citroena C5 za tę kwotę robiłem ok 150 km.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

maxiok

#157 Post autor: maxiok »

Mi z automatem po mieście pokazuje średnie 9.3 :evil: , ale za to w trasie jest 6.4 8)

markov

#158 Post autor: markov »

pawko81 pisze:no to kolego u Ciebie spalanie jest mniejsze. widocznie coś będę musiał jeszcze sprawdzić tylko co ? :cry:
Czy to spalanie wzrosło tylko wg kompa? Przeliczałeś zużycie na km ? Może komputer coś źle pokazuje... Wg wskazań mojego kompa mam spalanie większe niż średnie w statystykach (mam tu na myśli średnie spalanie a nie chwilowe) więc sprawdź jeszcze w ten sposób. Nie mam na tyle wiedzy aby podpowiedzieć coś więcej... Choć teoretyzując zastanawiam się jak czyściliście wtryski w domowych warunkach. Jak już wyczyściliście to czy sprawdzaliście kąt i dawkę rozpylanego ON.

Żeby może coś więcej się dowiedzieć to może powinieneś do zakładu z regeneracją wtrysków podjechać? Ja bym chyba tak celował...

snajper79

#159 Post autor: snajper79 »

u mnie też na wolnych pokazuje ciepły 0,6-0,7 zimny 1-1,1 jak załączę klime to rośnie średnio o 0,2 a w jeździe miasto 7-7,5 i trasa od 5-6,5 zależy od warunków na drodze, jazda raczej spokojna bo nie jeżdżę sam

pawko81

#160 Post autor: pawko81 »

markov pisze:
pawko81 pisze: Choć teoretyzując zastanawiam się jak czyściliście wtryski w domowych warunkach. Jak już wyczyściliście to czy sprawdzaliście kąt i dawkę rozpylanego ON. .
domowym sposobem robiliśmy i nic nie sprawdzaliśmy. autko jest żwawsze ale z tym spalaniem to troszkę poszło za dużo.
może opony które mam 205/55/r16??

markov

#161 Post autor: markov »

pawko81 pisze:
markov pisze:
pawko81 pisze: Choć teoretyzując zastanawiam się jak czyściliście wtryski w domowych warunkach. Jak już wyczyściliście to czy sprawdzaliście kąt i dawkę rozpylanego ON. .
domowym sposobem robiliśmy i nic nie sprawdzaliśmy. autko jest żwawsze ale z tym spalaniem to troszkę poszło za dużo.
może opony które mam 205/55/r16??
przekuwając w żart to skoro autko jest żwawsze to zrobiłeś sobie trochę tuning... przy okazji zwiększając tym samym spalanie. Wiesz, inni płacą za to pieniądze :lol:

maly820829

#162 Post autor: maly820829 »

Witam. Moja zafirka pali 7 litrów na kołach 17 cali.

robekk
Świeżak
Model:

#163 Post autor: robekk »

w mojej Zycie spalanie w granicach 6,2-6,8. Dojazdy do pracy odcinki 7-10km tryb mieszany z przewagą miasta, czasem jakaś trasa do 150km obroty 1500-2500 nie więcej. ogólnie nie jest źle, tylko że muł z miejsca.

DarekRzeszów

#164 Post autor: DarekRzeszów »

U mnie chyba jakas przesada ale komp pokazuje średnie 9L po miescie ale delikatnie jeżdże

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#165 Post autor: Janus »

DarekRzeszów pisze:U mnie chyba jakas przesada ale komp pokazuje średnie 9L po miescie ale delikatnie jeżdże
Też dołączyłem do posiadaczy Y20DTH. Ale spalanie mnie trochę zatkało... Wczoraj jazda po mieście od świateł do świateł (długie proste, 50-60km/h), tempo emeryta, obroty maks 2500obr/min - spalanie chwilowe w granicach 5,5-6,5l. Jakakolwiek bardziej dynamiczna próba ruszenia - chwilowe 8-9. Jazda powiedzmy dynamiczna - mocniejsze depniecie do 3000obr/min i zmiana biegu na wyższy - nawet 15l.
Najgorsze jest to, że średnia jak kobieta jedzie do pracy (a ma 25km i mało stoi w korku prawdę mówiąc), to około 8,5l/100km. Trochę jestem rozczarowany. Nasza VA C20NE z LPG paliła około 10l lpg/100km :)

Z drugiej strony ZA w Y20DTH z klimą to auto z kierowcą o masie 1,5 tony...
Zamierzam jeszcze wymienić filtr powietrza oraz obejrzeć przepływomierz - ew. wyczyścić.

Jeśli ktoś dysponuje parametrami sprawnego przepływomierza (jakie napięcie przy jakich obrotach silnika) - to ja poproszę dla porównania.
Janusz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”