Sprzęgło - koło dwumasowe

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Szuwarek
Mieszkaniec
Imię: Andrzej
Auto: ASTRA-G + ZAFIRA-A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z22SE
#166 Post autor: Szuwarek »

Wszystko zależy od stopnia zużycia tarczy - jeżeli jest już na wykończeniu to raczej tak.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#167 Post autor: Mattai »

No powoli się zbliżam do końca sprzęgła bo bardzo wysoko bieże, czasem już nawet przy ruszaniu na zwiększonych obrotach popiskuje. Nie widzę wycieków płynu.

a czy mozna sprawdzic stan tarczy dociskowej bez zdejmowania skrzyni?
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

martini

#168 Post autor: martini »

zafira 2003 rok 2.0DTI
mam problem. podczas startowania silnika przy wcisnietym sprzegle na biegu auto reaguje jakby sprzeglo nie było wcisniete.czasami gdy uruchamiam silnik na tzw. luzie silnik zapali ale nastepuje blokada skrzyni biegow. PROSZE O RADE POZDRAWIAM

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#169 Post autor: Harry200 »

Czy jak wciskasz sprzęgło to czujesz jakiś opór na pedale,jak wrzucisz bieg i próbujesz przepychać samochód przy wciśniętym sprzęgle to da się go popchać :?:

maniuni

#170 Post autor: maniuni »

Takie objawy mogą oznaczać :1.Kończy się albo padł wysprzęglik(na pewno masz miękki pedał) 2.Zacina się tarcza sprzęgłowa na wałku . Jedyna rada to mechanik, a doraźnie : zgaś silnik i bez wciskania sprzęgła powrzucaj kilka razy biegi łącznie ze wstecznym to powinno pomóc.Jedyna pociecha dla Ciebie , że to na pewno nie koło dwumasowe.Jak sobie z tym problemem poradzisz to podziel się z nami co było powodem takich objawów.

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#171 Post autor: twardypt91 »

martini pisze:zafira 2003 rok 2.0DTI
mam problem. podczas startowania silnika przy wcisnietym sprzegle na biegu auto reaguje jakby sprzeglo nie było wcisniete.czasami gdy uruchamiam silnik na tzw. luzie silnik zapali ale nastepuje blokada skrzyni biegow. PROSZE O RADE POZDRAWIAM
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8185
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto :driver:

martini

#172 Post autor: martini »

nie moge przepchac auta. dopiero jak pare razy ponaciskam pedał sprzegla to odpusci ta blokada. co to sie dzieje pomocy

maniuni

#173 Post autor: maniuni »

na 98% tarcza zaciera sie na wałku

[ Dodano: Sob Lis 19, 2011 09:14 ]
2% wysprzęglik

martini

#174 Post autor: martini »

a czy tak wiecej koledzy mogli byscie pomoc na temat tych objaw?.pozdrawiam

darkp1

#175 Post autor: darkp1 »

Ja też się dołączę. Ostatnio pooglądałem trochę filmików, i na zimnym silniku "postukiwanie" jakie słychać to właśnie coś takiego jak odgłos dwumasy. Lecz po rozgrzaniu silnika to ustępuje. Czy to może oznaczać dwumasę czy coś innego?

maniuni

#176 Post autor: maniuni »

Witam Kolegę martini .Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości.Byłem dziś u znajomego w warsztacie i przyjechał gość Zafirą 2.0 DTI z 2003r z dokładnie takimi objawami jakie są u Ciebie.Po zdemontowaniu skrzyni biegów okazało się , że rozleciało się koło dwumasowe.Nie chcę Cię martwić ale koszt kompletu (koło,tarcza,docisk,wysprzęglik z łożyskiem)firmy LUK to ok.3tys zł + robocizna.Można też założyć koło zamachowe pełne cena kompletu ok 1.5tys zł , ale znajomy mówił że kiedyś zamontował takie koło do Toyoty RAW4 ale po tygodniu właściciel zmienił na orginał bo jeździć nie mógł gdyż takie wibracje były że mało sie samochód nie rozleciał.Na pociechę powiem tylko że na orginale powinieneś przejechać ok 200tys km.Życzę powodzenia

Awatar użytkownika
nowa122
Świeżak
Model:

#177 Post autor: nowa122 »

witam was mam pytanie czy zafira a ma sprzęgło dwu mas czy normalne 99r
nowa122

Anony Mous

#178 Post autor: Anony Mous »

Od chyba 2003 roku ma dwumas.

Twoja - spokojnie :) - nie ma dwumasy

Grzegorz 73
Przeglądacz
Imię: Grzegorz
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#179 Post autor: Grzegorz 73 »

Ten rocznik nie ma. Chyba że jakaś anomalia.
grześ

boogoo

#180 Post autor: boogoo »

Bo w 2003 roku dwumasa dopiero wprowadzana była i w niektórych modelach nie ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”