Zafira A - szarpanie podczas ruszania, przyspieszania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#166 Post autor: firek »

spider, nie pocieszę Cię, ale przyczyną twoich kłopotów z autkiem wcale nie musi być padajaca listwa zapłonowa-najlepiej byłoby założyć jakąś sprawna na podmianę i ewentualnie rozwiać podejrzenia. Niestety podobne a wręcz identyczne objawy pojawiaja się kiedy uszkodzeniu ulega sterownik silnika-jeden ze słabszych punktów silnika X18XE1. :|

ares ares

#167 Post autor: ares ares »

WITAM

szarpała i moja po przeczytaniu tematu nie sądziłem że coś się poprawi ale ....
pojechałem do serwisu opla opowiedziałem objawy postawiłem diagnozę a fachowcy mnie wyśmiali w końcu aby mi udowodnić że nic się nie zmieni wymienili świece na początek i zafira przestała prawie skakać szok ....
pozdrawiam

buli

#168 Post autor: buli »

Witam kolegów! Mam pytanie spodkał sie juz ktos ze skakaniem samochodu podczas ruszania? Odczuwam jak by troszke podskakiwał podczas delikatnego ruszania na niskich obrotach i wszystkim trzesie! Dodam ze zmieniłem wszystkie poduszki na nowe firmy lemforder i nic!!! Moze ktos cos doradzic? Pozdrawiam!!!

gregorkrk

#169 Post autor: gregorkrk »

buli pisze:Witam kolegów! Mam pytanie spodkał sie juz ktos ze skakaniem samochodu podczas ruszania? Odczuwam jak by troszke podskakiwał podczas delikatnego ruszania na niskich obrotach i wszystkim trzesie! Dodam ze zmieniłem wszystkie poduszki na nowe firmy lemforder i nic!!! Moze ktos cos doradzic? Pozdrawiam!!!
ja się tam na dti za bardzo nie znam ale , sprzegło ci czasem nie ślizga?
ew. podobne objawy daje padnięty dwumas ale niewiem czy występuje przy tym silniku.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#170 Post autor: Dziadek13 »

Możliwy krzywy docisk sprzęgła,zerwana jakaś poduszka np tylna silnika.Dwumas wydawał by jakieś dźwięki jeżeli cichy a poduszki dobre to nie zawracaj sobie głowy jeździj dalej jak padnie to wtedy będziesz sie martwił bo i tak teraz nic nie zrobisz bo i po co.

ares ares

#171 Post autor: ares ares »

WITAM
czar prysł po wymianie modułu i świec trzy dni chodziła dobrze następnie znów zaczęła skakać
przy ruszaniu lub wzięciu nogi z gazu szarpie, na benzynie i gazie objaw podobny ( błędów brak ) cewka założona valeo świece bosh
co proponujecie zrobić lub sprawdzić ??? samochodem robię ok 3000 km miesięcznie objaw jest denerwujący. wszyscy mówią że tak ma być czy to możliwe??
pozdrawiam

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#172 Post autor: jacek76 »

Uwierzył bym , że TTTM (x18xe1) gdyby nie astra mojego kolegi z tym samym silnikiem. Śmiga aż miło i nigdy nie wymieniał w niej cewki , świece nie pamięta kiedy wymieniał , z regulacją gazu to samo. Co prawda popsuł mu się egr ale nie była to usterka elektroniki tylko przerdzewiał między cewką a cokolikiem i dostawał lewego powietrza. Naprawiliśmy to składając jeden z dwóch. Ten drugi to mój , który się popsuł - zaśniedziała elektronika w tej czarnej obudowie na górze.
Z ciekawostek - po zresetowaniu op-comem ECU ( jest taka opcja ale trzeba mieć CAR PASS) , zafira rusza bez gazu bez większych problemów. Niestety chwilę po starcie zawsze jest kangurek a szarpanie na zimnym i na PB ustąpiło dopiero po przerobieniu instalacji LPG.
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia

ares ares

#173 Post autor: ares ares »

WITAM
ale jak pisałem wyżej objaw szarpnięć znikł po wymianie świec i cewki
na trzy dni po czym powrócił chyba zmienię jeszcze raz ten zestaw :cry:

speedy

#174 Post autor: speedy »

Proszę o info.
Zocha 1,8 benz+ LPG
Zosia szarpie przy 1500-2500 obr/min przy zmianie na wyższy bieg(bardziej odczuwale na LPG). Przepustnica czyszczona ( osobiście), cewka sprawdzona(osobiście) w nocy (nie zauważyłem jakiiegokolwiek przebicia).
Pytanie:
-Jechać do gazownika
-sprawdzić EGR
- Spróbować wymienić świece ( już zakupione)

ppackowski

#175 Post autor: ppackowski »

U mnie wymiana świec pomogła, zobaczymy tylko na jak długo.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#176 Post autor: firek »

speedy pisze:Proszę o info.
Zocha 1,8 benz+ LPG
Zosia szarpie przy 1500-2500 obr/min przy zmianie na wyższy bieg(bardziej odczuwale na LPG). Przepustnica czyszczona ( osobiście), cewka sprawdzona(osobiście) w nocy (nie zauważyłem jakiiegokolwiek przebicia).
Pytanie:
-Jechać do gazownika
-sprawdzić EGR
- Spróbować wymienić świece ( już zakupione)
niestety w taki sposób cewki nie da się sprawdzić, jedynym wiarygodnym sposobem jest podmiana na sprawną razem z kompletem świec ;) Pozdro

Freshh

#177 Post autor: Freshh »

speedy pisze:cewka sprawdzona(osobiście)
Dokładnie. Sprawdzenie cewki nie jest możliwe bez specjalistycznego sprzętu warsztatowego. U mnie też padła swego czasu przyłożyłem dobrą i od razu wiedziałem.

speedy

#178 Post autor: speedy »

Wymieniłem zakupione wcześniej świece. Stare GM (chyba jeszcze orginalne) poszły w odstawke a w ich miejsce NGKi i............udało się Zocha jak narazie przy zmianie biegów wskakuje na obroty bez szarpania.
Chyba udało się zaoszczędzić 300PLN-ów

buli

#179 Post autor: buli »

Witam Kolegów! Mam dziwny przypadek. Podczas ruszania na niskich obrotach odczuwam trzesienia, szarpanie tak jak by silnik chciał wyskoczyc. Wydaje mi sie ze nasila sie to przy ruszaniu pod góre, po prostym lub z górki jest mniejsze! Poduszki zmieniłem wszystkie i nie wiem gdzie dalej szukac. Prosze o jakas rade. Pozdrawiam!!! Mam na mysli 2.0 dti
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, 19:11 przez buli, łącznie zmieniany 1 raz.

Woytas

#180 Post autor: Woytas »

buli, sprawdzałeś przeguby??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”