Sprzęgło - koło dwumasowe
Moderator: Sebu$
Witam serdecznie,
Czy ktoś już wymieniał sprzęgło w Zafira A 1.8 16V 116km 2000 r. ?
Czy trudno samemu ? zaznaczam, że nie mam warsztatu.
Czy jest tam koło dwumasa ? czy
Docisk sprzęgła
Łożysko / Wysprzęglik
Pompa sprzęgła
Tarcza sprzęgła
szukałem trochę po necie, ale chce się jeszcze upewnić. Jeśli pomyliłem działy lub zaśmiecam, proszę o przekierowanie na stronkę lub link.
Pozdrawiam serdecznie Miłosz
Czy ktoś już wymieniał sprzęgło w Zafira A 1.8 16V 116km 2000 r. ?
Czy trudno samemu ? zaznaczam, że nie mam warsztatu.
Czy jest tam koło dwumasa ? czy
Docisk sprzęgła
Łożysko / Wysprzęglik
Pompa sprzęgła
Tarcza sprzęgła
szukałem trochę po necie, ale chce się jeszcze upewnić. Jeśli pomyliłem działy lub zaśmiecam, proszę o przekierowanie na stronkę lub link.
Pozdrawiam serdecznie Miłosz
Czy trudno?
No trzeba zdjąć skrzynię.
Jak masz trochę zdolności manualnych to nie jest takie aż trudne
Tyle, że drogie jest łożysko (wysprzęglik centralny sprzęgła).
Kosztuje tyle, co tarcza + docisk.
Jakie masz objawy?
Może to pomoże:
Objawy zużycia sprzęgła
No trzeba zdjąć skrzynię.
Jak masz trochę zdolności manualnych to nie jest takie aż trudne
Tyle, że drogie jest łożysko (wysprzęglik centralny sprzęgła).
Kosztuje tyle, co tarcza + docisk.
Jakie masz objawy?
Może to pomoże:
Objawy zużycia sprzęgła
- Luko
- Mieszkaniec
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ja wymieniłem na sztywne koło, z tym, że wstawiona była nowa tarcza (ze sprężynkami obowiazkowo) i od razu nowy docisk i wysprzęglik, z całego zestawu tylko koło używane... Chodzi bez problemu, nic nie stuka, nic nie szarpie, nie trzęsie budą... Przejechane póki co 500km, za tydzień wyjazd na wakacje ok 2kkm, myślę, że po powrocie napiszę, że nie było problemów.
Ps. Kolega, który sprowadza auta z zagranicy (głównie Ople) opowiadał mi, że w większości silników w sprowadzonych oplach z padniętą dwumasą była przekładka na sztywne koło (aby poszło dalej do klienta taniej i bez tłuczenia się) i jeszcze reklamacji nie miał (a handluje ok 4 lat...). Podejrzewam że dlatego też niektórzy użytkownicy forum dziwią się przy wymianie sprzęgła, że według VIN była dwumasa, a oni nie mają...
Ps. Kolega, który sprowadza auta z zagranicy (głównie Ople) opowiadał mi, że w większości silników w sprowadzonych oplach z padniętą dwumasą była przekładka na sztywne koło (aby poszło dalej do klienta taniej i bez tłuczenia się) i jeszcze reklamacji nie miał (a handluje ok 4 lat...). Podejrzewam że dlatego też niektórzy użytkownicy forum dziwią się przy wymianie sprzęgła, że według VIN była dwumasa, a oni nie mają...
Moja Zafira
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...
- Luko
- Mieszkaniec
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Oczywiście dam znać, póki co, codziennie jeżdżę po Krakowie i nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Wg żony sprzęgło chodzi idealnie i jeszcze nie udało jej się zadusić silnika, co w astrze czasami miało miejsce
Moja Zafira