mogą byćjanekW67 pisze:Zobacz tutaj:
http://sklep.dixi-car.pl/swieca-zaplono ... -6510.html
Z18XE Zafira A zapala sie check i tc
Moderator: Sebu$
Może zanim zmienisz świece sprawdź czy znowu się zapali check na zimnym silniku po przełączeniu na lpg, jeżeli tak to następnego dnia spróbuj pojeździć na samej benzynie, aż silnik się porządnie nagrzeje i wtedy przełącz na gaz. Prawdopodobnie to wina świec jak koledzy wcześniej pisali, bo lpg szybciej wykrywa błędy zapłonu, a czasem jak jakiś wtrysk gazu szwankuje to też ecu zapamięta błąd wypadania zapłonu. Jeżeli chodzi o świece to GM oczywiście najbardziej odpowiednie, ale ja u siebie po zakupie wsadziłem te same NGK 2-elektrodowe i nie było żadnych problemów, po zrobieniu ok. 40kkm autem zaczęła lekko szarpać, więc wymieniłem na Bosch 1-elektrodowe i ustawiłem przerwę na zalecaną do LPG i żadnych zmian, moim zdaniem jeździła tak samo jak na starych NGK, a dopiero po wymianie cewki jest ok. Mimo wszystko nie było żadnych błędów wypadania zapłonówgaco12 pisze:Rozumiem to bym je kupił.
Powiedzcie mi taką rzecz czemu tylko tak się robi jak jest zimny silnik a później jak się nagrzeje to jest dobrze?
Dziś tylko rano mi się zapalił a cały dzień jak jeździłem to już nie.
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 1.8 NJoy
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dzisiaj podmieniłem cewkę na inną.
Okazało się że ta cewka nowa Delphi co kupiłem to jest na nic.
Ponieważ jak została przełożona do innego auta to od razu auto z ta cewką zle chodziło. Trzesło szarpało itd. A na tej cewce co była w tym aucie to na mojej chodzi dobrze.
Jezdziłem na tej cewce innej było dobrze a jak wracałem do domu to znów wywaliło checka 2 razy na 130 km przejechane.
Rece mi juz opadają.
Ta nowa cewke jutro zanosze do sklepu ciekawe czy uznaja mi gwarancje ?
koledzy może być ze lpg mi wypaliło cewke ?
I zauwałyłem że gazownik podłaczył prod pod lpg z tych kabelków co do cewki ida. Może tak byc ? A może to przez to tak sie robi ?
Na tej nowej cewce nie dało się wogóle jechac check zapalał się co chwile i to miedzy 2 a 3 biegiem szarpneło i zonk. A na tej grugiej to jadac około 100 km/h zapalił mi sie jadąc tak przez dłuższy czas.
To nie wiem teraz czy to moga byc świece
Okazało się że ta cewka nowa Delphi co kupiłem to jest na nic.
Ponieważ jak została przełożona do innego auta to od razu auto z ta cewką zle chodziło. Trzesło szarpało itd. A na tej cewce co była w tym aucie to na mojej chodzi dobrze.
Jezdziłem na tej cewce innej było dobrze a jak wracałem do domu to znów wywaliło checka 2 razy na 130 km przejechane.
Rece mi juz opadają.
Ta nowa cewke jutro zanosze do sklepu ciekawe czy uznaja mi gwarancje ?
koledzy może być ze lpg mi wypaliło cewke ?
I zauwałyłem że gazownik podłaczył prod pod lpg z tych kabelków co do cewki ida. Może tak byc ? A może to przez to tak sie robi ?
Na tej nowej cewce nie dało się wogóle jechac check zapalał się co chwile i to miedzy 2 a 3 biegiem szarpneło i zonk. A na tej grugiej to jadac około 100 km/h zapalił mi sie jadąc tak przez dłuższy czas.
To nie wiem teraz czy to moga byc świece
-
- Bywalec
ok fotke zrobie jutro.
Wyczytałem ze podpiecie pod cewke lpg to uszkadza cewke.
Moze w rym jest problem
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1560797.html
Wyczytałem ze podpiecie pod cewke lpg to uszkadza cewke.
Moze w rym jest problem
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1560797.html
Ostatnio zmieniony 02 lis 2016, 21:19 przez gaco12, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Ogólnie to się podpina (-) do cewki i dzięki temu sterownik zczytuje obroty silnika ale niestety z tym różnie bywa i różne druciarstwo nie którzy robią
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
i tu może być ta różnica Sagem to oryginał na której wyjechał z fabryki.
Niestety te cewki oryginalne Sagema 550zł
Niestety te cewki oryginalne Sagema 550zł
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
-
- Bywalec
zauwazylem ze mokre było pod cewka. Nie wiem czy to olej dolewany czy cieknie z którąś. Chodzi mi o o ta czesc co jest przykrecana cewka w tych rowkach.
Ta sagema była z innego auta
Ta sagema była z innego auta
Ostatnio zmieniony 03 lis 2016, 12:08 przez gaco12, łącznie zmieniany 1 raz.