Zafira 1.8 benzyna pracuje jak diesel
Moderator: Sebu$
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Być może,tego nie wiem.
Wpadłem na genialny pomysł, wymień najpierw czujnik oleju.
Wpadłem na genialny pomysł, wymień najpierw czujnik oleju.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2017, 01:17 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście!
Ponownie ja. Jak pisałem, czujnik jest nowy oryginał Opla. Wymiana filtra nie pomogła. Ponieważ dołuje mnie ta kontrolka, mam 2 pytania?
Czy wymiana oleju na 10W60 spowoduje zwiększenie ciśnienia rozgrzanego oleju na wolnych obrotach na tyle żeby nie świeciła kontrolka?
Czy taki olej jest szkodliwy dla silnika?
Czy doświadczony diagnosta jest w stanie podnieść trochę wolne obroty? Powiedzmy w przedziale 50 do 100 obr/min? I czy coś takiego może wykonać gazownik?
Pytam, bo z racji sporego przebiegu zabawa w szlif wału jest wątpliwą inwestycją. A jak na razie silnik poza kontrolką nie daje żadnych śladów zużycia. Chciałbym chronić przed zatarciem górę silnika.
Czy wymiana oleju na 10W60 spowoduje zwiększenie ciśnienia rozgrzanego oleju na wolnych obrotach na tyle żeby nie świeciła kontrolka?
Czy taki olej jest szkodliwy dla silnika?
Czy doświadczony diagnosta jest w stanie podnieść trochę wolne obroty? Powiedzmy w przedziale 50 do 100 obr/min? I czy coś takiego może wykonać gazownik?
Pytam, bo z racji sporego przebiegu zabawa w szlif wału jest wątpliwą inwestycją. A jak na razie silnik poza kontrolką nie daje żadnych śladów zużycia. Chciałbym chronić przed zatarciem górę silnika.