[A] Czyszczenie przepustnicy - silnik 1,8
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
To ja mam pytanko : czy jeśli czasem kontrolka z kluczykiem zapali się w trakcie jazdy to oznacza,że przepustnica do czyszczenia? Ta kontrolka czasem się zapala jak jadę np w korku i taka niepłynna jazda. W trasie nigdy. Dodam, że czasem obroty mi falują delikatnie na zimnym silniku...
Co ciekawe kontrolka z kluczykiem i autem nie gaśnie jak włączę zapłon tylko dopiero po uruchomieniu silnika...
Co ciekawe kontrolka z kluczykiem i autem nie gaśnie jak włączę zapłon tylko dopiero po uruchomieniu silnika...
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A zczytałeś błędy, jakie sąMARCEL! pisze:To ja mam pytanko : czy jeśli czasem kontrolka z kluczykiem zapali się w trakcie jazdy to oznacza,że przepustnica do czyszczenia? Ta kontrolka czasem się zapala jak jadę np w korku i taka niepłynna jazda. W trasie nigdy. Dodam, że czasem obroty mi falują delikatnie na zimnym silniku...
może jest inna przyczyna.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
Tzn. był "błąd otwarcia przepustnicy". Ale został skasowany i teraz chyba znowu to samo. Być może faktycznie do czyszczenia. Poprzednie auto miało podobne objawy i problemem okazała się przepustnica, pomogło czyszczenie i ponowna adaptacja.
Generalnie Zocha szybko przyspiesza, spalanie jest w granicach od 6,5 do 12 litrów (zależy od nogi, no i czy miasto czy trasa).
Generalnie Zocha szybko przyspiesza, spalanie jest w granicach od 6,5 do 12 litrów (zależy od nogi, no i czy miasto czy trasa).
- bykmark
- Mieszkaniec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira
- Model: A
Czy podany przepis na "adaptację przepustnicy"
Nie ma prostrzego rozwiązania ? i czy to wogóle wpływa na korelację ustawień przepustnicy a komputer ZA?
Czy podany przepis na "adaptację przepustnicy"
( wynika z TIS'a ?firek pisze:po takim czyszczeniu dobrze jest autko zapalić i pozostawic an wolnych obrotach aż do właczenia sie wentylatorów chłodnicy(taka domowa adaptacja aby nie trzeba było jezdzic 50 kilometrów z obrotami 1300), a potem juz mozna śmigać. Pozdro
Nie ma prostrzego rozwiązania ? i czy to wogóle wpływa na korelację ustawień przepustnicy a komputer ZA?