[A] Czyszczenie przepustnicy - silnik 1,8

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#31 Post autor: Maciek »

Sonda lambda by pokazywała błąd i świecił by się check. Jak mechanik bez podłączenia stwierdził, że to sonda to niezły czarodziej z niego ;)

Rzbik

#32 Post autor: Rzbik »

Wyśmienita instrukcja! Demontaż i czyszczenie było jak dziecinna igraszka. Tylko drobna różnica u mnie linki gazu brak, no i troszke czyściej było, ale mniejszy otworek też miałem zapchany na amen.
Dzięki
:piwo:

Łukasz82

#33 Post autor: Łukasz82 »

Kolego ,,dracula4''świetna instrukcja zrobiłem czyszczenie przepustnicy i silniczka krokowego.
Tylko że po czyszczeniu mniałem czasami wysokie obroty do 1300, po przejechaniu około pięćdziesieciu kilometrów już jest ok myśle że to wszystko musiało sie poustawiać.

castagnet

#34 Post autor: castagnet »

Kolega mnie straszył że czasem po czyszczeniu przepustnicy trzeba jechać na adaptację - trzeba coś tam kompem poprzestawiać,
czy faktycznie trzeba podpinać kompa czy zapinamy wtyczke po czyszczeniu i jazda?

Łukasz82

#35 Post autor: Łukasz82 »

Ja niepodpinałem się do żadnego kompa kierowałem się instrukcja kolegi z pierwszej strony,,draculi4'' poskładałem wszystko do jednej całości i jazda do przodu powodzenia

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Oznaczenie silnika: X18XE1
#36 Post autor: firek »

castagnet, po takim czyszczeniu dobrze jest autko zapalić i pozostawic an wolnych obrotach aż do właczenia sie wentylatorów chłodnicy(taka domowa adaptacja aby nie trzeba było jezdzic 50 kilometrów z obrotami 1300), a potem juz mozna śmigać. Pozdro ;)

Łukasz82

#37 Post autor: Łukasz82 »

Tylko że ta(domowa adaptacja) w moim przypadku nie pomogła,fakt nie wspomniałem o niej wcześniej dlatego pisałem że coś takiego może ewentualnie wystąpić.

czarny1x1x

#38 Post autor: czarny1x1x »

mnie również adaptacja nie pomogła :cry:

[ Dodano: Nie Paź 21, 2012 16:27 ]
skoczę z mostu razem z zafirką

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Oznaczenie silnika: Z18XE

#39 Post autor: MARCEL! »

To ja mam pytanko : czy jeśli czasem kontrolka z kluczykiem zapali się w trakcie jazdy to oznacza,że przepustnica do czyszczenia? Ta kontrolka czasem się zapala jak jadę np w korku i taka niepłynna jazda. W trasie nigdy. Dodam, że czasem obroty mi falują delikatnie na zimnym silniku...
Co ciekawe kontrolka z kluczykiem i autem nie gaśnie jak włączę zapłon tylko dopiero po uruchomieniu silnika...

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#40 Post autor: Bodek »

MARCEL! pisze:To ja mam pytanko : czy jeśli czasem kontrolka z kluczykiem zapali się w trakcie jazdy to oznacza,że przepustnica do czyszczenia? Ta kontrolka czasem się zapala jak jadę np w korku i taka niepłynna jazda. W trasie nigdy. Dodam, że czasem obroty mi falują delikatnie na zimnym silniku...
Co ciekawe kontrolka z kluczykiem i autem nie gaśnie jak włączę zapłon tylko dopiero po uruchomieniu silnika...
A zczytałeś błędy, jakie są :?:

może jest inna przyczyna.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A

#41 Post autor: MARCEL! »

Tzn. był "błąd otwarcia przepustnicy". Ale został skasowany i teraz chyba znowu to samo. Być może faktycznie do czyszczenia. Poprzednie auto miało podobne objawy i problemem okazała się przepustnica, pomogło czyszczenie i ponowna adaptacja.
Generalnie Zocha szybko przyspiesza, spalanie jest w granicach od 6,5 do 12 litrów (zależy od nogi, no i czy miasto czy trasa).

castagnet

#42 Post autor: castagnet »

a jeżeli po czyszczeniu nie zrobiłem adaptacji tylko od razu pojechałem to muszę:
a) nic nie robić - obroty się ułożą - są na poziomie 1500
b) zrobić jeszcze raz adaptację
c) odłączyć klemę na kilka minut i zrobić jeszcze raz adaptację?

Mowa o domowej adaptacji.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Oznaczenie silnika: X18XE1
#43 Post autor: firek »

castagnet, najlepiej odpowiedz "c".

Kinia25

#44 Post autor: Kinia25 »

Przepustnica wyczyszczona ten otworek podciśnienia rozwierciłem do 3mm nie bedzię się tak zatykał ponoć objawy pływania na wolnych obrotach ustąpiły :piwo:

Awatar użytkownika
bykmark
Mieszkaniec
Imię: Marek
Auto: Zafira
Model: A
#45 Post autor: bykmark »

Panowie mam pytanie?
Czy podany przepis na "adaptację przepustnicy"
firek pisze:po takim czyszczeniu dobrze jest autko zapalić i pozostawic an wolnych obrotach aż do właczenia sie wentylatorów chłodnicy(taka domowa adaptacja aby nie trzeba było jezdzic 50 kilometrów z obrotami 1300), a potem juz mozna śmigać. Pozdro ;)
( wynika z TIS'a ?
Nie ma prostrzego rozwiązania ? i czy to wogóle wpływa na korelację ustawień przepustnicy a komputer ZA?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”