zapach benzyny w wewnątrz auta
Moderator: Sebu$
Na początek tak jak Sumik radzi - dokręć korek wlewu paliwa i powtórz tą czynność za dzień czy dwa, po prostu przekręć go jeszcze aby cyknął. Mam to samo jak zatankuję benzyny (a tankuję jak paliwko spadnie poniżej połowy do pełna i wtedy bardziej czuć) i jeżdżę z uchylonym oknem... Zafiry tak mają, że od korka ciągnie zapach do wnętrza, nie pytaj dlaczego. To taka bezkosztowa diagnoza i naprawa, jeżeli to nie pomoże to sprawdź czy śmierdzi po otwarciu klapki wlewu paliwa intensywniej, to może sam korek do wymiany. Powodzenia
-
- Imię: Artur
- Auto: Opel Zafira a1.8 comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18Xe
Witam wszystkich mój problem polega na tym że jak jest ciepło delikatnie czuć benzynke w środku auta dodam że wszystkie przewodys ą suche podejrzewam że uszczelka na pompie w zbiorniku mogła troche puścic ale nie wiem jak sie do niej dostac bez demontażu zbiornika może któryś z kolegów miał taki problem i coś doradzi a może to cos innego .pozdrawiam
-
- Świeżak
- Imię: Mario
- Auto: Opel
- Model: Zafira
- Oznaczenie silnika: a23
Otworzyłem wlot paliwa i stamtąd intensywny zapach benzyny, mam nadzieję, że wymiana korka pomoże.
Mam jeszcze jedną sprawę, rano jak odpalam to słychać przez bardzo małą chwilę klekotanie, czym to może być spowodowane ?
Mam jeszcze jedną sprawę, rano jak odpalam to słychać przez bardzo małą chwilę klekotanie, czym to może być spowodowane ?
Ostatnio zmieniony 08 cze 2018, 08:10 przez fafa69, łącznie zmieniany 1 raz.
- wabw
- Debiutant
- Imię: Wojciech
- Auto: Vauxhall Zafira Comfort 1.8 16v 125kM
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dziś sobie poleżałem pod Zosieńką jako że wymieniałem piasty tylne i osłony metalowe piast i zauważyłem na zbiorniku paliwa takie dziwne plamy wilgotne...
Proszę o wskazówki czego ewentualnie szukać,może ktoś z forumowiczów miał z czymś takim styczność....
Dziś sobie poleżałem pod Zosieńką jako że wymieniałem piasty tylne i osłony metalowe piast i zauważyłem na zbiorniku paliwa takie dziwne plamy wilgotne...
Proszę o wskazówki czego ewentualnie szukać,może ktoś z forumowiczów miał z czymś takim styczność....
- wabw
- Debiutant
- Imię: Wojciech
- Auto: Vauxhall Zafira Comfort 1.8 16v 125kM
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dziś rozwiązałem problem z wilgocią przy zbiorniku paliwa.Głównym winowajcą była ta oto opaska,zanim zdjąłem ten wąż mogłem spokojnie ręką obrócić tego węża.Po zdjęciu tej opaski założyłem normalną skręcaną 16-25 i po skręceniu umiejętnym,gdyż króciec wychodzący ze zbiornika paliwa jest plastikowy stwierdziłem niemożność obrócenia węża dłonią.
Temat do zamknięcia.
Dziś rozwiązałem problem z wilgocią przy zbiorniku paliwa.Głównym winowajcą była ta oto opaska,zanim zdjąłem ten wąż mogłem spokojnie ręką obrócić tego węża.Po zdjęciu tej opaski założyłem normalną skręcaną 16-25 i po skręceniu umiejętnym,gdyż króciec wychodzący ze zbiornika paliwa jest plastikowy stwierdziłem niemożność obrócenia węża dłonią.
Temat do zamknięcia.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2018, 19:29 przez wabw, łącznie zmieniany 1 raz.
- dany1107
- Mieszkaniec
- Imię: Daniel
- Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Witam, tak jak w temacie mam problem z zapachem benzynki w aucie, miałem wcześniej już coś takiego ale po dokreceniu korka przeszło. Lecz teraz podczas trasy z Pl do UK już to nie pomogło, zapach pojawia się po odpaleniu auta i po chwili znika, dodam jeszcze że w mojej Zosi co jakiś czas przybywa paliwa
Otóż, tankuje do pełna, jadę sobie, trasa np, i wskaźniki pokazuje że paliwo ubywa ale po jakimś czasie wskazówka zaczyna rosnąć, dość szybko, oczywiście zasięg na kompie również, i tak sobie rośnie aż mam znowu pełen zbiornik
I wtedy muszę się zatrzymać i odkręcić korek wlewu i słychać dość głośno jak opary się wydostaja. Dodam tylko że korek już też jest nowy, miał ktoś podobny problem?
Otóż, tankuje do pełna, jadę sobie, trasa np, i wskaźniki pokazuje że paliwo ubywa ale po jakimś czasie wskazówka zaczyna rosnąć, dość szybko, oczywiście zasięg na kompie również, i tak sobie rośnie aż mam znowu pełen zbiornik
I wtedy muszę się zatrzymać i odkręcić korek wlewu i słychać dość głośno jak opary się wydostaja. Dodam tylko że korek już też jest nowy, miał ktoś podobny problem?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2018, 15:32 przez dany1107, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Bywalec
- Imię: Artur
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: X20DTL
Nie opary się wydostają, ale ciśnienie sie wyrównuje w układzie paliwowym a dokładniej likwidujesz powstałe podciśnienie w zbiorniku. Jeszcze chwila i do tych objawów które podajesz dojdzie zdychanie silnika i problemy z odpaleniem.
Sprawdź korek wlewu paliwa czy ma odpowietrzenie i czy nie jest zapchane, poza tym w zbiorniku chyba tez jest rurka odpowietrzająca zbiornik która powinna iść jakoś wzdłuż rury wlewu paliwa.
Sprawdź korek wlewu paliwa czy ma odpowietrzenie i czy nie jest zapchane, poza tym w zbiorniku chyba tez jest rurka odpowietrzająca zbiornik która powinna iść jakoś wzdłuż rury wlewu paliwa.
- Piko
- Debiutant
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
- Oznaczenie silnika: X18XE1
A ja tak trochę żartem (choć wcale mi nie do śmiechu) ale w nawiązaniu do tematu bo "chcę poczuć zapach benzyny w wewnątrz auta" ale tak pod kontrolą tzn. Zosia stoi już kilka dni pod domem ma kilka zaległych spraw do zrobienia i teraz na dodatek wyskoczyła mi pompa paliwa (benzynowa). Walczę ile mogę z wykładzinami ale nie widzę nigdzie otworu ani też plastyku osłaniającego pompę. Na YT są filmiki ale Zafiry A nie ma Ople są ale z całą kanapą nie przesuwaną .. Po prostu rozkładam ręce. Czy ma ktoś jakieś zdjęcie gdzie jest zlokalizowana. W książce napraw rysunek jest dość lakoniczny a tekst na stronie 115 nie precyzuje miejsca
Pozdrawiam Piko.
A ja tak trochę żartem (choć wcale mi nie do śmiechu) ale w nawiązaniu do tematu bo "chcę poczuć zapach benzyny w wewnątrz auta" ale tak pod kontrolą tzn. Zosia stoi już kilka dni pod domem ma kilka zaległych spraw do zrobienia i teraz na dodatek wyskoczyła mi pompa paliwa (benzynowa). Walczę ile mogę z wykładzinami ale nie widzę nigdzie otworu ani też plastyku osłaniającego pompę. Na YT są filmiki ale Zafiry A nie ma Ople są ale z całą kanapą nie przesuwaną .. Po prostu rozkładam ręce. Czy ma ktoś jakieś zdjęcie gdzie jest zlokalizowana. W książce napraw rysunek jest dość lakoniczny a tekst na stronie 115 nie precyzuje miejsca
Proszę o pomoc... bo chcę poczuć zapach benzyny w wewnątrz auta wykręcając uszkodzoną pompę.• Odchylić siedzenie tylne do przodu. Odcią-
gnąć izolację dźwiękochłonną.
• Podważyć i odchylić w górę osłonę (3, rys.
O-2011).
Pozdrawiam Piko.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Może bardziej chodzi o podniesienie trzeciego rzędu siedzenia a nie przesunięcie środkowej kanapy
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- Piko
- Debiutant
Właśnie tam szukałem, bo środkowe siedzenia są ruchome. Patrząc od spodu zbiornik mieści się mniej więcej w przedziale od połowy tylnych drzwi do nadkola. Filtr paliwa i rurka odpowietrzenia jest pod ostatnim rzędem siedzeń od strony kierowcy (a dokładniej w miejscu gdzie się chowają oparcia tych siedzeń kiedy są złożone). I tam na podłodze po zerwaniu wykładziny (co nie było takie łatwe) idzie tylko w plastykowej prowadnicy gruba wiązka kabli. I tyle.
W Passacie kiedyś też pompę wymieniałem.. od podłogi bagażnika był dostęp pierwsza klasa. A tu nie widzę i stąd ten mój post?
Pozdrawiam.
- Piko
- Debiutant
Nie znalazłem dojścia do pompy, ale znalazłem wpis w necie na innym forum dotyczący wymiany pompy paliwa który żywcem jest ściągnięty z książki "sam naprawiam" a pod spodem komentarze takiej treści:
Pozdrawiam bezradny Piko.
Jeszcze szukałem i znalazłem tu na forum wpis dotyczący lokalizacji pompy. Jednak bak trzeba demontować : viewtopic.php?t=6427
Pozdrawiam Piko.
Nie znalazłem dojścia do pompy, ale znalazłem wpis w necie na innym forum dotyczący wymiany pompy paliwa który żywcem jest ściągnięty z książki "sam naprawiam" a pod spodem komentarze takiej treści:
Czy potrafi mi ktoś to wyjaśnić , kto ma rację ?Mario, 2015-08-31 20:47
W Zafirze A 1.8 b do wymiany pompy paliwa trzeba opuszczać zbiornik. Tylko i wyłącznie. Nie ma innej opcji jak opisują tu.
Gość, 2017-03-31 17:55
Zgadzam się z przedmówcami z Zafiry a 1.6 x16xel nie da się przez rewizje wyjąc pompy trzeba opuszczać zbiornik paliwa.
Pozdrawiam bezradny Piko.
Jeszcze szukałem i znalazłem tu na forum wpis dotyczący lokalizacji pompy. Jednak bak trzeba demontować : viewtopic.php?t=6427
Pozdrawiam Piko.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2018, 10:06 przez Piko, łącznie zmieniany 1 raz.