Zafira A - szarpanie podczas ruszania, przyspieszania
Moderator: Sebu$
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Jeśli numery na starej pokrywają się na tych z aukcji to można brać vdo siemens szły na pierwszy montaż
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Debiutant
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Zafira A, silnik 1.8 125 km benzyna przebieg 205 tys. Rozrząd robiony przy 145 tys sześć lat temu.
Na zimnym silniku (pierwsze odpalenie rano lub po wielu godzinach postoju) - trzęsie silnikie, gdy dodają gazu obroty spadają i silnik dławi się, i gaśnie. Musi chwilę pochodzić, jakaś minutę, dwie zanim bez problemu ruszę. Mam to już od jakichś dwóch lat, przy czym czyszczenie przepustnicy nic nie daje. Dodatkowo od niedawna pojawił się problem nowy - od mniej więcej 90 km/h podczas przyspieszania, wciskanie gazu czuć delikatne szarpanie, nie ma płynnego przyspieszania tylko takie lekkie skoki. Co to może być? Albo jak sprawdzić co to może być? Dzięki.
Na zimnym silniku (pierwsze odpalenie rano lub po wielu godzinach postoju) - trzęsie silnikie, gdy dodają gazu obroty spadają i silnik dławi się, i gaśnie. Musi chwilę pochodzić, jakaś minutę, dwie zanim bez problemu ruszę. Mam to już od jakichś dwóch lat, przy czym czyszczenie przepustnicy nic nie daje. Dodatkowo od niedawna pojawił się problem nowy - od mniej więcej 90 km/h podczas przyspieszania, wciskanie gazu czuć delikatne szarpanie, nie ma płynnego przyspieszania tylko takie lekkie skoki. Co to może być? Albo jak sprawdzić co to może być? Dzięki.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Rozrzad bym już wymienił bo jak dla mnie to i czas (6lat) i przebieg (60 tys km) go kwalifikują do wymiany. Co do odpalania to może być czujnik wału.
Co do szarpania to może być układ zapłonowy (cewka kable(nie wiem czy sa kable czy cewka zespolona) i świece )
Ps. Jest LPG ?
Co do szarpania to może być układ zapłonowy (cewka kable(nie wiem czy sa kable czy cewka zespolona) i świece )
Ps. Jest LPG ?
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, 10:16 przez Tazz, łącznie zmieniany 1 raz.
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Debiutant
- Auto: Opel Zafira
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Nie ma lpg. A ten czujnik położenia wału korbowego to wyjdzie przy podłączeniu diagnostyki? Bo do tej pory nie wychodził taki błąd, raz tylko sonda lambda wyszła ale po wymianie nic się nie zmieniło. Jutro daję auto na warsztat na robienie rozrządu, chciałbym mieć z tym wreszcie spokój...
Dodano po 3 minutach 14 sekundach:
a podobno jak czujnik wału pada to jest odwrotnie - kiedy auto się nagrzeje to gaśnie, u mnie jest odwrotnie, jak się nagrzeje to pali bez problemu
Dodano po 17 sekundach:
https://www.youtube.com/watch?v=yYqhg9spjfU
Dodano po 3 minutach 14 sekundach:
a podobno jak czujnik wału pada to jest odwrotnie - kiedy auto się nagrzeje to gaśnie, u mnie jest odwrotnie, jak się nagrzeje to pali bez problemu
Dodano po 17 sekundach:
https://www.youtube.com/watch?v=yYqhg9spjfU
-
- Świeżak
- Auto: Opel Zafira A 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Podmień na wszelki wypadek przepływomierz, ale obstawiam na 99% sterownik silnika.prayboy pisze: ↑14 maja 2018, 08:49 Zafira A, silnik 1.8 125 km benzyna przebieg 205 tys. Rozrząd robiony przy 145 tys sześć lat temu.
Zafira A 1,8 LPG
-
- Imię: Michal
- Auto: Opel Zafira A 1.8 16v
- Oznaczenie silnika: Z18xe1
Witam jestem nowy na forum, moj problem polega na tym ze moja Zoska szarpie przy ruszaniu na wolnych obrotach czasami , obroty przy odpaleniu na zimnym wskakuja na ponad 2 tys. I tak wiruja przez 2-3 sekundy i wracaja rowniez czasami, gdy rozpedzam sie np na 3 lub 4 biegu zreszta obojetnie na jakim biegu i puszczam gaz bez sprzegla to obroty zamiast spadac ladnie rownomiernie to rwie i szarpie wymienilem juz egr bo blad mial i byl niby popsuty nic to nie zmienilo i wychodzi na to ze 2 mechanikow u ktorych bylo auto nie wiedza co jest najchetniej to by wymieniali wszystko po kolei jak leci az dojda o co chodzi moze ktos mial podobny problem. Moja Zoska A 99r to opc irmischer 1.8 16v benzyna prosze o pomoc bo juz mi rece opadaja....