Problem z pierwszym odpaleniem auta - przyczyny i naprawa
Moderator: Sebu$
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
grześ20, jakie masz te małe obroty na jałowym biegu? Co prawda nie w Zafirze ale w służbowym Doblo 1,9D miałem podobny problem...pod koniec życia silnika. Silnik miał przeleciane ponad 700kkm...
Chyba gdzieś obił mi się o oczy podobny problem na naszym forum. Poszukaj dogłębnie w tematach.
Chyba gdzieś obił mi się o oczy podobny problem na naszym forum. Poszukaj dogłębnie w tematach.
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
grześ20, nie jestem prorokiem ani złym wróżbitą. Napisałem tylko moje doświadczenia.
Cy te niskie obroty wyglądają mniej więcej tak, jakby silnik palił na 2 gary z rzucawką całym autem?
Mnie takie objawy w Zosi zdarzyły się kilka razy przed...regeneracją pompy. Lecz nie wiążę tego z usterką pompy - u mnie syf się dostał przez rozerwany wkład filtra paliwa.
Cy te niskie obroty wyglądają mniej więcej tak, jakby silnik palił na 2 gary z rzucawką całym autem?
Mnie takie objawy w Zosi zdarzyły się kilka razy przed...regeneracją pompy. Lecz nie wiążę tego z usterką pompy - u mnie syf się dostał przez rozerwany wkład filtra paliwa.
Drodzy forumowicze.
Zakończyłem bitwę z moją Zafirą.
Tak jak wcześniej pisałem wymiana czujnika temperatury nic nie dała.
Wybrałem się do serwisu a tam po diagnostyce komputerem i oględzinach mechanika powiedzieli mi że wina leży po stronie softu komputera.
Koszt zmiany 450 zł razem ze sprowadzeniem jakiegoś kodu. Jednak po tym jek dodali że nie dają gwarancji postanowiłem zrezygnować. Zakupiłem więc taki czerwony moduł za 75 zł co oszukuje delikatnie komputer przy rozruchu i jest teraz idealnie. Świece grzeją za każdym razem i autko pali na dotyk.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
Zakończyłem bitwę z moją Zafirą.
Tak jak wcześniej pisałem wymiana czujnika temperatury nic nie dała.
Wybrałem się do serwisu a tam po diagnostyce komputerem i oględzinach mechanika powiedzieli mi że wina leży po stronie softu komputera.
Koszt zmiany 450 zł razem ze sprowadzeniem jakiegoś kodu. Jednak po tym jek dodali że nie dają gwarancji postanowiłem zrezygnować. Zakupiłem więc taki czerwony moduł za 75 zł co oszukuje delikatnie komputer przy rozruchu i jest teraz idealnie. Świece grzeją za każdym razem i autko pali na dotyk.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
kapiszon, z którego roku masz Zosię? Z tego co wiem, problemy z softem dotyczyły Zafir do 2002r i tych produkowanych na rynki południowe. W Polsce była akcja serwisowa, że wgrywali softy z poprawkami bezpłatnie.
Oszukiwacz pomaga, usuwa skutki ale nie leczy przyczyny...
Jednakże cieszę się, że Twoja Zocha przestała stawiać focha
Oszukiwacz pomaga, usuwa skutki ale nie leczy przyczyny...
Jednakże cieszę się, że Twoja Zocha przestała stawiać focha
tak robili ale nie robią. Nawet nie wiemy czy mamy nowy czy stary soft. Moja jest z Włoch i podejrzewam stary ale płacić ASO za ich niewiedzę jakoś mi się nie uśmiecha.Jaymzarf pisze:kapiszon, z którego roku masz Zosię? Z tego co wiem, problemy z softem dotyczyły Zafir do 2002r i tych produkowanych na rynki południowe. W Polsce była akcja serwisowa, że wgrywali softy z poprawkami bezpłatnie.
Pisałem, dzwoniłem i zawsze ta sama śpiewka. Oni nie podają takich danych Ja to nie mam szczęścia dlatego mam wspomagaczaJaymzarf pisze:celius, napisz do centrali GM, podaj VIN Twojego auta, opisz problemy i znane rozwiązanie a na koniec grzecznie zapytaj o akcje serwisowe dotyczące tego problemu.
Ale napisałem im jeszcze raz - może podadzą
Kupowałeś na allegro ?? Możesz zapodać linka ??kapiszon pisze:DZakupiłem więc taki czerwony moduł za 75 zł co oszukuje delikatnie komputer przy rozruchu i jest teraz idealnie. Świece grzeją za każdym razem i autko pali na dotyk.
[ Dodano: Sro Paź 19, 2011 00:47 ]
Na saneczkach już byłem . ASO Konin stwierdziło że u mnie wszystko OK.Jaymzarf pisze:A zgodnie z prawem, mają obowiązek przekazać Ci takie informacje. Tak jak mnie potwierdzili kampanię dotyczącą sanek podwozia (wymienili)celius pisze:Oni nie podają takich danych
celius http://allegro.pl/zle-odpala-opel-zafir ... 13592.html
I proponuję tą wersję w pastylce bo można ją ładnie schować.
Jaymzarf A Zośka jest z 2000 roku i pochodzi z niemiec.
Jaymzarf A Zośka jest z 2000 roku i pochodzi z niemiec.
Dzięki za info. Szkoda że nie zrobiłeś małego manualu ze zdjęciami - tego nigdy za dużokapiszon pisze:celius http://allegro.pl/zle-odpala-opel-zafir ... 13592.html
Ja myślałem o takim chip-ie
Zafira-A z roku modelowego 2000, z silnikiem X20DTL – posiada srodek zaradczy na problem z trudnym rozruchem silnika w temp. +5 °C and +9 °C, przeprogramowanie sterownika silnika.
Na podstawie danych zarejestrowanych pod numerem pojazdu VIN nie możemy stwierdzic, ktora wersje oprogramowania posiada pojazd-moze to sprawdzic dealer podlaczajac urzadzenie diagnostyczne.
W celu weryfikacji obu powyższych wątpliwości zalecamy kontakt z autoryzowanym serwisem Opla.
Informujemy, iż obecnie nie ma zadnej kampanii serwisowej otwartej na Panski samochod.
W zwiazku z otrzymanym zapytaniem dotyczącym historii napraw i przebiegow pojazdu informujemy, iz interesujace Pana dane dotyczące dotychczasowych dat i usług naprawczych u dealera (przebieg i czynnosci), mozna zasiegnac wylacznie u dealera. Informacji o dotychczasowych naprawach udzielaja wyłącznie ASO.
Ponizej znajduja się dane autoryzowanej stacji obsługi pojazdow marki Opel, ktory przeprowadzal ostatni przeglady techniczne zarejestrowane w bazie danych General Motors:
Dealer: SPEZIAUTO SRL
Adres: VIA DELLE PIANAZZE 152, LA SPEZIA, , 19100, Italy
Telefon# +44 0187 980 384
Z wyrazami szacunku
Justyna Bancarzewska
Dzial Obslugi Klienta GM