[ZA] Problemy z zapowietrzaniem układu zasilania
Moderator: Sebu$
to pewnie zapowietrzyłeś... ja żeby odpowietrzyć podpinałem się pod przelew. Wypinałem na trójniku i podpinałem przerobioną pompkę rowerową, i tak długo pompowałem, aż nie leciały bąbelki. Potem szybkie połączenie trójnika, aby się znów nie zapowietrzył. No i odpalamy. Może nie zabrać od razu, więc chwilę potrzymać na rozruszniku i przerwa, no i następna próba. Mi tak odpaliła za 3 razem. Jak rozłączy się na trójniku, to nie trzeba zatykać tego węża, który idzie od wtrysków... Powodzenia;)
czy ktos mi podpowie jak odpowietrzyc pompe wtryskowa???? czyyscilem kolektor ssacy i do demontazu musialem odpiac przewody wtryskiwaczy i teraz nie moge odpalic na szukajce nic konkretnego nie moglem znalezc
witam mam problem z odpaleniem silnika ,tylko na zaciąg ,odkręcam filtr a tam zawsze jest do połowy napełniony ,gdzie szukać przyczyny ?nigdzie nie cieknie paliwo ,zrobiłem test ,przewód paliwowy ssący od pompy wsadziłem do bańki bezpośrednio i pali od kopa ,co robić z bańką jeżdzić pomocy koledzy.
Witam! Jestem posiadaczem Opla Zafiry z silnikiem 2.0 DTL 82 KM. Mój problem polega na tym, że gdy samochód postoi dłużej niż dzień bez odpalania to muszę go długo kręcić zanim zapali. Podejrzewam, że nie trzyma jakiś zaworek i paliwo się cofa z układu. Co o tym myślicie?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Może być to spowodowane przez kilka problemów.
-nieszczelne połączenia w dekielku filtra
-zły stan wężyków przelewowych i trójników ( to najczęściej jest powodem)
-uszkodzone uszczelnienia trawersów ( sprawdź jaki masz kolor paliwa w zbiorniku,przy uszkodzonych trawersach olej przedostaje się do paliwa i paliwo robi się bardzo ciemne,stan taki prowadzi w niedługim czasie do uszkodzenia pompy paliwa.)
Czy próbowałeś stawiać samochód tyłem wyżej i wtedy czy łatwiej odpali..
-nieszczelne połączenia w dekielku filtra
-zły stan wężyków przelewowych i trójników ( to najczęściej jest powodem)
-uszkodzone uszczelnienia trawersów ( sprawdź jaki masz kolor paliwa w zbiorniku,przy uszkodzonych trawersach olej przedostaje się do paliwa i paliwo robi się bardzo ciemne,stan taki prowadzi w niedługim czasie do uszkodzenia pompy paliwa.)
Czy próbowałeś stawiać samochód tyłem wyżej i wtedy czy łatwiej odpali..
przepraszam, ale podczepie sie posiadam zafire 2.0 DTL i mam problemy z odpaleniem. Po nocy jak samochod stoi na plaskim, to nie moge odpalic, ale za to jak zostawie go np. na wzniesieniu tak, ze tyl samochodu jest wyzej, to odpala bez problemu, co to moze byc ??
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 16:22 przez obelx1, łącznie zmieniany 1 raz.