Problemy związane z rozrusznikiem
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
mm_tura pisze:Zafira nie chce odpalić, rozrusznik kręci ale dziwnie jak by był odłączony od silnika .
mm_tura pisze: Jak kręcę na na begu to auto nawet nie szarpnie.
Zdecyduj się kręci silnikiem czy nie.mm_tura pisze:Ale silnikiem kręci bo pasek od alternatora się obraca, ale jak wrzucę bieg i puszczę sprzęgło to nawet nie szarpnie samochodem.
-
- Mieszkaniec
- Model:
Dziwna sprawa, skoro rozrusznik wprawia w ruch wał korbowy gdyż napisałeś że "obraca się alternator" a na biegu samochód nawet nie szarpnie, to
1- sprawdź czy na biegu i kręcąc rozrusznikiem półośki się kręcą- to w kwestii braku szarpnięcia.
2- sprawdź czy rozrząd jest w porządku i jakie jest ciśnienie sprężania- to w kwestii braku zapłonu.
I jeszcze jedna sprawa kiedy i jak ci się to stało, czy samochód zgasł podczas jazdy i nie chce odpalić, czy zgasiłeś normalnie a potem już pojawiła się usterka itp.
Powiem tak brak szarpania na biegu oznacza uszkodzone sprzęgło, półośki, piastę koła czy nawet samą skrzynie. ale to wszystko NIE ma żadnego wpływu na odpalenie samochodu.
Tak wiec możliwe ze usterki nie są powiązane ze sobą, a po prostu pojawiły się w tym samym momencie.
Zobacz jeszcze czy jak kręcisz rozrusznikiem na biegu to też obraca się alternator, czy tylko na luzie się obraca.
Ps zegary mogą szaleć z powodu gwałtownego spadku napięcia, czyli słaby akumulator po dłuższym kręceniu.
1- sprawdź czy na biegu i kręcąc rozrusznikiem półośki się kręcą- to w kwestii braku szarpnięcia.
2- sprawdź czy rozrząd jest w porządku i jakie jest ciśnienie sprężania- to w kwestii braku zapłonu.
I jeszcze jedna sprawa kiedy i jak ci się to stało, czy samochód zgasł podczas jazdy i nie chce odpalić, czy zgasiłeś normalnie a potem już pojawiła się usterka itp.
Powiem tak brak szarpania na biegu oznacza uszkodzone sprzęgło, półośki, piastę koła czy nawet samą skrzynie. ale to wszystko NIE ma żadnego wpływu na odpalenie samochodu.
Tak wiec możliwe ze usterki nie są powiązane ze sobą, a po prostu pojawiły się w tym samym momencie.
Zobacz jeszcze czy jak kręcisz rozrusznikiem na biegu to też obraca się alternator, czy tylko na luzie się obraca.
Ps zegary mogą szaleć z powodu gwałtownego spadku napięcia, czyli słaby akumulator po dłuższym kręceniu.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2017, 23:25 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Zafira rano nie odpalila, ledwo kręci, kontrolki gasna podczas proby odpalenia. Probowalem na 2 akumulatory i bez efektów.
Najprawdopodobniej padł mi rozrusznik lub kabel, ostatnio dość słabo kręcił.
Czy mogę odpalić na pych lub zaciąg aby dojechać do mechanika?
Jak raz odpalisz na zaciąg nic się nie stanie, tylko najlepiej z wysokiego biegu 3 lub 4.
Na pewno nałapie błędów ale potem skasujesz.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2017, 20:34 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Witam
Mam problem z odpalaniem, gdyż moja Zafira wolno/słabo kręci jak by był akumulator słaby.
Akumulator nowy, świece również wymieniłem, ale to nic nie dało czy to może być rozrusznik ??
Pomóżcie
Mam problem z odpalaniem, gdyż moja Zafira wolno/słabo kręci jak by był akumulator słaby.
Akumulator nowy, świece również wymieniłem, ale to nic nie dało czy to może być rozrusznik ??
Pomóżcie
Ostatnio zmieniony 15 sty 2018, 17:14 przez Sebu$, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Należy sprawdzić połączenie masowe silnika do karoseri,połączenie plusowe z aku do rozrusznika jeśli na połączeniu się mocno grzeje podczas kręcenia to są objawy słabego połączenia należy poprawić.Ale też możliwe że panewki w rozruszniku powiedziały pa,pa.Ja kupiłem używkę na alledrogo z gwarancją za 70zł bo za regeneracje zawołali 200zł a mam silnik diesla więc musi kręcić.
Należy sprawdzić połączenie masowe silnika do karoseri,połączenie plusowe z aku do rozrusznika jeśli na połączeniu się mocno grzeje podczas kręcenia to są objawy słabego połączenia należy poprawić.Ale też możliwe że panewki w rozruszniku powiedziały pa,pa.Ja kupiłem używkę na alledrogo z gwarancją za 70zł bo za regeneracje zawołali 200zł a mam silnik diesla więc musi kręcić.
Mój silnik to 2.0 dtl
-
- Świeżak
- Imię: Arkadiusz
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Potwierdzam to co kolega @Dziadek13 napisał, sprawdź przewody od akumulatora nie zaszkodzi nawet wymienić "masowe" a rozrusznik zawieś do przeglądu i wtedy zobaczysz różnicę. Powodzenia
Dzięki wielkie jak coś dam znać co bylo