Świece do silnika benzynowego
Moderator: Sebu$
Witam.
Zakupiłem kilka dni temu Zafirkę i mam mały problem. Chodzi mi o falujące obroty na gazie oraz o wolna reakcję na pedał gazu. Sądzę, że to wina świec. Wykręciłem dzisiaj je i wyglądają tak:
Czy są one już zużyte, czy jeszcze dobre? Od razu mówię, że nie lubię półśrodków. Albo coś jest dobre albo złe i kolejne pytanie:
Czy te świece są odpowiednie do mojego auta i do gazu? Te świece to NGK BKR5EK.
Pozdrawiam i proszę o opinie.
Zakupiłem kilka dni temu Zafirkę i mam mały problem. Chodzi mi o falujące obroty na gazie oraz o wolna reakcję na pedał gazu. Sądzę, że to wina świec. Wykręciłem dzisiaj je i wyglądają tak:
Czy są one już zużyte, czy jeszcze dobre? Od razu mówię, że nie lubię półśrodków. Albo coś jest dobre albo złe i kolejne pytanie:
Czy te świece są odpowiednie do mojego auta i do gazu? Te świece to NGK BKR5EK.
Pozdrawiam i proszę o opinie.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2015, 12:18 przez L1U9K8A7S, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymienić świece wypada po zakupie chociażby profilaktycznie, koszt nie jest jakiś wysoki (ok. 60-80zł za komplet), a napewno pozwoli silnikowi lepiej pracować (nie mówię, że falujące obroty znikną). Nie ważne jak by świece nie wyglądały (Twoje całkiem ok) nie wiesz ile km jest na nich zrobione. Świece masz dobrze dobrane do tego silnika, też na takich jeżdżę, nie narzekam, ale wiele osób zmieniło na oryginalne GM i ponoć są lepsze, sam na takie wymienię niebawem, bo na moich zrobiłem już 20kkm
wymień dla świętego spokoju, to żaden wydatek ale niestety może się okazać, że u Ciebie przepływomierz może niedomagać. Na zimnym silniku przed odpaleniem odłącz wtyczkę od przepływomierza, odpal auto, sprawdź jak chodzi, rozgrzej, pojeździj trochę i pochwal się nam
wymień dla świętego spokoju, to żaden wydatek ale niestety może się okazać, że u Ciebie przepływomierz może niedomagać. Na zimnym silniku przed odpaleniem odłącz wtyczkę od przepływomierza, odpal auto, sprawdź jak chodzi, rozgrzej, pojeździj trochę i pochwal się nam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Temat dot. przepływomierza: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=105
Ten temat dotyczy świec.
Ten temat dotyczy świec.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Moim skromnym zdaniem świece powinny być:L1U9K8A7S pisze:Jakie świece GM byłyby odpowiednie do mojego silnika do gazu?kacza1982 pisze:wiele osób zmieniło na oryginalne GM i ponoć są lepsze, sam na takie wymienię niebawem
1. Zgodne ze specyfikacją producenta
2. Jednoelektrodowe (chyba że producent zaleca inne)
3. Do LPG wybrać model z większym odstępem elektrod aby poprawić zapłon mieszanki gaz-powietrze (o ile taki model świec występuje)
Janusz
Ok. Więc jaki 'model' świec zaleca producent do mojego auta? Gdzie to sprawdzić?Janus pisze:Moim skromnym zdaniem świece powinny być:
1. Zgodne ze specyfikacją producenta
2. Jednoelektrodowe (chyba że producent zaleca inne)
3. Do LPG wybrać model z większym odstępem elektrod aby poprawić zapłon mieszanki gaz-powietrze (o ile taki model świec występuje)
- Biały
- Przeglądacz
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Nie kombinuj ze świecami Kup oryginalne takie jak TE i będziesz miał spokój na długo U mnie wszystkie ople ( w sumie 5 łacznie z moją OPC) jeździ na nich i nigdy nie było problemu. Koszt nie duży a to jednak pewność oryginału.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Debiutant
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Nie kombinuj ze świecami, posłuchaj kolegę Białego i kup te świece do których podał link nie kupuj innych bo tylko stracisz kasę i nerwy bo nie będziesz wiedział co jest grane. Ja skusiłem się na NGK V23 i zaczęły mi się szopki z silnikiem (wypadanie zapłonów) kupiłem oryginalne GM jak te z linku i problem znikł a mechanik chciał mi już wymienić cewki(700 zł.) bo miały mieć przebicie.Tak więc nie kombinuj tylko kup GM.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Kupiłem oryginalny filtr paliwa do swojej Zośki DTI - w ASO, oryginalne pudełko, nalepka GM, hologram bla bla bla. Oryginalna cena - 70zł... Otwieram pudełko. Wkład filtra paliwa Made by Filtron (skąd my znamy tą nazwę?). Taki mały OTBiały pisze:(...) Koszt nie duży a to jednak pewność oryginału.
Pozdrawiam
Janusz
- damian9009
- Przeglądacz
- Model:
Ja mogę polecić świece GM sam takie założyłem , zrobiłem ok 7 tys. km bez żadnych problemów.
Tylko nie kupuj ich w ASO bo cena będzie zaporowa ja swoje kupowałem w InterCarsie i płaciłem 8 zł za szt.
Najważniejsze to tak jak wspominali powyżej aby dobrać odpowiednie świece bez kombinowania.
Tylko nie kupuj ich w ASO bo cena będzie zaporowa ja swoje kupowałem w InterCarsie i płaciłem 8 zł za szt.
Najważniejsze to tak jak wspominali powyżej aby dobrać odpowiednie świece bez kombinowania.
„Używajcie polskich znaków! Jest różnica czy zrobisz komuś LASKE czy ŁASKĘ!”
prof. Jerzy Bralczyk
prof. Jerzy Bralczyk
- Biały
- Przeglądacz
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira A OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Nie wiem jak w przypadku filtra ale kup cewkę zapłonową w ASO a w pudełku będzie Bosch albo Delphi. Kup tarcze a najprawdopodobniej dostaniesz ATE.Janus pisze:w ASO, oryginalne pudełko, nalepka GM, hologram bla bla bla. Oryginalna cena - 70zł... Otwieram pudełko. Wkład filtra paliwa Made by Filtron
Każdy producent ma swoich zaufanych podwykonawców i nie powinno Cię to dziwić...