Bardzo głośno w Zośce, dramat, co to może być?
Moderator: Sebu$
- regan18
- Przeglądacz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Witam wszystkich. Od pewnego czasu mam wrażenie jakby moja Zafira pracowała głośniej. Nie wiem czy to może wina poduszki silnika bądź może łańcuszek rozrządu? Może to tylko moja wyobraźnia i dlatego dołączam filmik https://youtu.be/pHMLDgDAddo
- mr.big
- Przeglądacz
- Imię: Krzysiek
- Auto: Opel Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Poczytaj ten temat to zobaczysz jak długo szukali przyczyny hałasumasiula pisze:Ludzie ja tak czytam ten temat od dłuższego czasu matko bosko co wy za mechaników macie to na sto procent pękniety kolektor wydechowy sam wymienialem bo bylo to samo cena 600 zl nowy nie warto szukac uzywek bo popekane
Żaden mechanik nie ogarnął....
https://forum.autokacik.pl/index.php/to ... nie-z18xe/
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2015, 12:08 przez mr.big, łącznie zmieniany 1 raz.
- regan18
- Przeglądacz
Ale Ty masz benzyniaka a w dieslu bedzie tak samo?masiula pisze:Ludzie ja tak czytam ten temat od dłuższego czasu matko bosko co wy za mechaników macie to na sto procent pękniety kolektor wydechowy sam wymienialem bo bylo to samo cena 600 zl nowy nie warto szukac uzywek bo popekane
Dodam, że głośniejszą pracę słychać w okolicy kolektora ssącego (uszczelka wymieniona).
Przy dodaniu mocniej gazu gdy turbina sie juz takze załączy słychać jakby drżał ale nic nie czuć.
Juz sam nie wiem czy to normalne gdyz wczesniej mialem diesle ale z grupy VW i tam byla calkiem inna praca
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, 19:53 przez regan18, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
Jak słucham nagrania to jakbym słyszał swoją ;-) normalna praca. Natomiast weź pod uwagę, że to diesel. Duże drgania i wibracje przenoszone na wszystko dookoła. U mnie czasami w rezonans wpada rama z wiatrakiem od strony silnika i uderza o chłodnicę - stąd brzęczenieregan18 pisze:Nikt nie pomoże czy to normalna praca silnika?
Janusz
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
Co do hałasu to w Dieslach też pomaga montaż takiej części:
tłumika-rezonatora drgań kołyski silnika (vibration damper) nr OE: 24459603
ale by trzeba sprawdzić dokładnie do jakiego silnika pasuje, do benzyniaka pasuje (mimo,że nie jest na liście wymieniony)
http://workshop-manuals.com/vauxhall/astra-h/j__engine_and_engine_aggregates/fuel_injection_systems/electronic_diesel_control_edc_16_c9/technical_service_bulletins/noise_vibration_rattle/diesel_engine_booming_noise/
tłumika-rezonatora drgań kołyski silnika (vibration damper) nr OE: 24459603
ale by trzeba sprawdzić dokładnie do jakiego silnika pasuje, do benzyniaka pasuje (mimo,że nie jest na liście wymieniony)
http://workshop-manuals.com/vauxhall/astra-h/j__engine_and_engine_aggregates/fuel_injection_systems/electronic_diesel_control_edc_16_c9/technical_service_bulletins/noise_vibration_rattle/diesel_engine_booming_noise/
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2015, 20:35 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
Ten tłumik-rezonator drgań kołyski silnika (vibration damper) pasuje jak najbardziej do benzyniaka w Zafirze A (Z18XE), Astry G i H też z silnikiem Z18XE.masiula pisze:JA mam benzyniaka kolego
Okazuje się, że niskie częstotliwości (buczenie) ciężko wyciszyć matami głuszącymi, a to buczenie powstaje od drgań, które przenoszą się na karoserie (Z18XE prawdopodobnie drga prawie jak diesel, stąd ten tłumik dodatkowo przeznaczony pierwotnie dla diesla).
Oczywiście w przypadku szukania źródła nadmiernego hałasu należy sprawdzić układ wydechowy, kolektor, poduszki pod silnik...
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2015, 06:27 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
Panowie poczytałem sobie na forum prawdopodobnie ze wina buczenia jest poduszka silnika która z czasem sie zuzywa a nowy zamiennik za chwile tez siada i koledzy z innego forum wymyslili ze pasuje poduszka od diesla jakas hydro i to jest prawa chyba i to jest rozwiazanie problemu a drogi to jak podtrzymuje pęknięty kolektor wydechowy lubią pękać w zafikrach potwierdzone 2 zafiry w rodzinie i kolegów trójka również ma zafiry wszyscy korektory wymieniali. pozdrawiam
Może niech najpierw sprawdzi sobie czy mu spod uszczelki kolektora wydechowego nie dmucha. U mnie okazała się wadliwa uszczelka.masiula pisze: a drogi to jak podtrzymuje pęknięty kolektor wydechowy lubią pękać w zafikrach potwierdzone 2 zafiry w rodzinie i kolegów trójka również ma zafiry wszyscy korektory wymieniali. pozdrawiam
-
- Zafiromaniak
Fakt, uszczelka jest ważna. Poza tym jej brak lub zużycie tej uszczelki może powodować łapanie lewego powietrza i nawet powodować dziwne błędy sondy lambda.ukasz pisze:Może niech najpierw sprawdzi sobie czy mu spod uszczelki kolektora wydechowego nie dmucha. U mnie okazała się wadliwa uszczelka.masiula pisze: a drogi to jak podtrzymuje pęknięty kolektor wydechowy lubią pękać w zafikrach potwierdzone 2 zafiry w rodzinie i kolegów trójka również ma zafiry wszyscy korektory wymieniali. pozdrawiam