[ZA] Problemy z zapowietrzaniem układu zasilania
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Takie problemy sugerują zapowietrzanie się, teraz zostaje tylko zobaczyć czy to przez wtryskiwacze, obudowę filtra czy wężyki przelewowe.. Spróbuj zaciągnąć paliwa ze zbiornika do jakiegoś przezroczystego naczynka, zobacz jaki ma ono kolor, jak przybarwione na czarno, to do roboty wtryski. Napisz co zaobserwowałeś to będziemy szukać dalej.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 16:23 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
Nie chodzi mi o same wtryskiwacze tylko o uszczelniacze,te silniki mają trochę nietypowe uszczelnienie tak zwanych trawersów i tam jest zasysane lewe powietrze jak silnik nie chodzi a jak chodzi to do paliwa przelewowego dostaje się olej i zabarwia ON na czarno,jest to nieciekawa sprawa bo niszczymy przez to szybko pompę..
Witam.
Też mam problem z Zośką objawiający się w podobny sposób - rano problem z odpaleniem, jak już odpali - nie ma problemu. Dzisiaj postawiłem go na wzniesieniu. Zobaczymy
Acha i przy odpaleniu zakopci na biało
[ Dodano: Sro Gru 21, 2011 08:37 ]
Tak jak pisałem powyżej - postał na wznisieniu przez dobę i miałem wrażenie że pali tak samo jak palił - ciężko znaczy ....
Też mam problem z Zośką objawiający się w podobny sposób - rano problem z odpaleniem, jak już odpali - nie ma problemu. Dzisiaj postawiłem go na wzniesieniu. Zobaczymy
Acha i przy odpaleniu zakopci na biało
[ Dodano: Sro Gru 21, 2011 08:37 ]
Tak jak pisałem powyżej - postał na wznisieniu przez dobę i miałem wrażenie że pali tak samo jak palił - ciężko znaczy ....
-
- Zafiromaniak
Trzeba zaopatrzyć się w ręczna pompkę do spuszczania paliwa,przy filtrze rozłączyć przewód powrotu paliwa i podłączyć pompkę pod tą część która idzie z pompy paliwa,następnie pompować aż przestanie lecieć paliwo z bąbelkami powietrza.Jak już będzie lecieć samo paliwo zmontować szybko przewody z powrotem na swoje miejsce i zakręcić rozrusznikiem,nie kręcić dłużej niż 15 s ,po każdej próbie robić 30 s. przerwy..
ostatnio znowu walczyłem z moją Z.
rano odpalanie do 30min trwało
kręcenie - kilka min przerwy -kręcenie - kilka min przerwy -kręcenie - kilka min przerwy itd
świece były ok
1. trza było wymienić przewody przelewowe [oj zniszczone były] i łapały powietrze
2. wymieniona została górna część obudowy pompy paliwowej (w serwisie 242zł)
[tam również powstają nieszczelności i łapie powietrze]
3. + filtr oczywiście
teraz Z odpala za 1 razem
rano odpalanie do 30min trwało
kręcenie - kilka min przerwy -kręcenie - kilka min przerwy -kręcenie - kilka min przerwy itd
świece były ok
1. trza było wymienić przewody przelewowe [oj zniszczone były] i łapały powietrze
2. wymieniona została górna część obudowy pompy paliwowej (w serwisie 242zł)
[tam również powstają nieszczelności i łapie powietrze]
3. + filtr oczywiście
teraz Z odpala za 1 razem
Mariusz33, poczytaj:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1672
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2755
Masz zapowietrzony układ paliwowy
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=1672
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2755
Masz zapowietrzony układ paliwowy
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wyskakuje Ci błąd od świec: 0380 Usterka w uk ładzie świec żarowychslavDŚ pisze:Witam a ja mam takie pytanko które nasunęło się po przeczytaniu niektórych postów: jak sprawdzacie świece czy są dobre bo ja jak zdjąłem plastikową pokrywę silnika to do świec raczej trudny dostęp za rurą turbiny?
Jak nie to powinno być OK i spokojnie jeździsz, ze świecami jest tak, że nigdy nie wiadomo kiedy i która padnie, dlatego wymieniasz tylko padniętą, a nie wszystkie.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.