Filtr Paliwa w mojej Zosi ;)
Moderator: Sebu$
Filtr Paliwa w mojej Zosi ;)
Cześć wszystkim zmotoryzowanym chce wymienić filtr paliwa w moim samochodziku wiem, że tam się tylko wymienia wkład, ale jak go wymienić?? pewnie już gdzieś był taki temat ale nie umiem go poszukać... wiem ze jest jakieś tam ryzyko, że się może zapowietrzyć czy coś, no nie?? POMÓŻCIE!!! :-D
Witam należy odkręcić pokrywe filtra wymienić wkład zalać filtr ON , wymienić uszczelki , zakręcić pokrywe i już to teoria , a w praktyce to jak nie umiesz to się nie bież. Ja robiłem to już naście razy a jeszcze zdarza mi się wymieniać uszczelke jeszcze raz a to wiąże się z ponownym kupnem filtra. Więc lepiej podjechać gdzieś gdzie wymieniają i masz z głowy.
Witam , mam pytanie wymieniałem filtr paliwa tzn chciałem wymienić ale okazało się że nowy filtr Mann P 732x normalnie dokładnie do mojego silnika sprzedawca dobierał jest około 5mm wyższy od starego ,a na starym nie ma żadnych oznaczeń ,i nowy wystaje ponad tą uszczelkę około 5 mm a stary jest równo .
Filtr przepuszczał i nie uzupełniał paliwa ,zeszło do połowy puszki na filtr.
Sprawdzałem to wszystko pasuje po numerach ale w praktyce jest wkład za wysoki .
Koś wymieniał sam to może wie odnośnie wysokości wkładu nowy ma około 96mm a stary 91 90 mm.
Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie
Filtr przepuszczał i nie uzupełniał paliwa ,zeszło do połowy puszki na filtr.
Sprawdzałem to wszystko pasuje po numerach ale w praktyce jest wkład za wysoki .
Koś wymieniał sam to może wie odnośnie wysokości wkładu nowy ma około 96mm a stary 91 90 mm.
Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
wg katalogu części do silników diesla o symbolach : X17DTL, Y17DT, Z17DTL, Z17DTH, Y17DTH, X20DTL, Y20DTH, X20DTH, Y22DTR, Y22DTH, Y30DT
można zastosować wkład filtra paliwa o następujących nr katalogowych:
OPEL 08 18 531
GM 58 18 508
GM 58 18 509
Filtron PM 936
Mann P732X
Champion L255/606
Bosch 1457429656
można zastosować wkład filtra paliwa o następujących nr katalogowych:
OPEL 08 18 531
GM 58 18 508
GM 58 18 509
Filtron PM 936
Mann P732X
Champion L255/606
Bosch 1457429656
Zamienniki ale się trochę różnią , np filtron PM 936 ma wysokość 92mm a mann P732X ma 96mm ,
A w mojej zośce jest filtr bez oznaczeń ale ma właśnie okolo 92mm ,znalazłem jeszcze Knechta kx 78d i ma 92 mm muszę wymienić albo kupić
Bosch ma też 92mm .
Jak miałem astre g 17 dti to wymieniałem filtr na knechta i pasował idealnie, może jakiś błąd a to ten sam numer katalogowy tych filtrów.
A w mojej zośce jest filtr bez oznaczeń ale ma właśnie okolo 92mm ,znalazłem jeszcze Knechta kx 78d i ma 92 mm muszę wymienić albo kupić
Bosch ma też 92mm .
Jak miałem astre g 17 dti to wymieniałem filtr na knechta i pasował idealnie, może jakiś błąd a to ten sam numer katalogowy tych filtrów.