Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam. Mam problem z moją opc. Podczas odpalania ciepłego autka po krótkim postoju silnik zaskoczy i zgaśnie. Jeżeli zakręce rozrusznikiem od razu nie chce zapalić, natomiast po odczekaniu kilku sekund odpala normalnie. Sytuacja występuję co około 10 odpalenie. Moze ktoś miał podobny problem.
Witam, jak odpala bardzo ciężko i zaraz gaśnie to czujnik położenia wału, ale tu byś w ogóle nie mógł pojechać. A jak po rozgrzaniu to może być i cewka, albo jakiś czujnik. Jak złapie wyższą temperaturę to czujnik głupieje. Chyba tylko podłączenie pod kompa Ci pozostaje. A w Łodzi na Przybyszewskie przed Orlenem jadąc od twojej stronie, w lasku gość podobno bierze 10zł za podłączenie. Na Przybyszewskiego za Kilińskiego masz sklep Oplex, części nie najtańsze, ale kiedyś w Corsie gość mi proponował że mogę pod sklepem podmienić listwę zapłonową żeby sprawdzić, czy to ono jest wadliwa. Powodzenia i napisz co było!!!
Ostatnio zmieniony 13 paź 2015, 08:59 przez Pablo84K, łącznie zmieniany 1 raz.
A jak odpalisz to falują ci obroty i jak silnik nabierze troszkę temp np 65 to przestaje ?.
Może sterownik masz uszkodzony lub przepustnica, silniczek krokowy, przepływomierz, tak jak pisali wyżej cewka, czujnik położenia wału.
A nie odczuwasz spadku mocy? To co Ci się dzieje to wydaje mi się że musi mieć związek z temperaturą. Ale błędów nie ma i szukaj igły... Nie wiem jak działają czujniki, ale może jak zimny silnik to czujnik ma prawidłowe parametry, ale ze wzrostem temperatury głupieje. No w takim wypadku pozostaje mierzenie rezystancji w zależności od temperatury, ale czy są dostępne tabele pomiarowe? Do fiata i nubiry miałem.
wymieniłem akumulator, gdyż stary był w kiepskim stanie. Dwa tygodnie po wymianie Zośka nie zgasła ani razu, dziwne. Mam nadzieję że przyczyna tkwiła w akumulatorze.