Brak pełnej mocy silnika 1.8 16v 125km
Moderator: Sebu$
odpalanie silnika rano
Witam kolegów! Mam taki mały problem moja zafira po nocy lub kilku dniach stania troche ciezko odpala trzeba dłuzej krecic zaczyna łapac tak jak by nie na wszystkie cylindry i z tyłu pojawia sie biały dymek.Pózniej wszystko jest ok zapala bez problemu tylko rano jest mały problem? Podejrzewam ze paliwo z papy zchodzi ale nie wiem czy mam racje.Moze ktos doradzi od czego mam zaczac szukac a moze to wina swiec? Dodam ze moja zafira jest z 2003 roku regularnie wymieniam filtry idt mam przejechane 150000 mam nadzieje ze nie pada pompa?Prosze o jakas pomoc! Pozdrawiam!
Witam przyłącze się do debaty ja walcze z odpalaniem już długi czas.przyczyn zapowietrzania jest wiele. Zaczoł bym od oględzin obudowy filtra (często uszczelka żle się uklada i trzeba wymienić na nową) wężyki na przelewach ostatnio wpusciłem się w kanał u siębie wymieniałem w lato i byłem na 100% pewien że są dobre a tu lipa ostatnio troche grzebałem przy zośce i przypadkiem odkryłem przecieki na połączeniu weża z trójnikiem. Wąże które kupiłem były do bani bo bez oplotu. Oczywiście że mam załorzony zaworek zwrotny przed filtrem a co żle odpala to odpala. Wczoraj przeleciałem ręką i znowu jest wilgotny gdzieś mam znowu przeciek i tak to już jest życze powodzenia.
No i niestety ja też mam ten problem. Rano źle odpala. Wczoraj wymieniłem świece, bo fachowiec orzekł, że 2 są spalone. Ale dzisiaj rano niestety nie było lepiej. Wystąpił problem z odpaleniem, i po odpaleniu pojawił się z rury kłąb białego dymu. Jedyne co poprawiło się po wymianie świec, to to, że ta kontrolka z kluczykiem zachowuje się poprawnie.
Jak jest ciepły to odpala bez problemu.
I jeszcze jedno, jestem dociekliwy, i sprawdziłem na "krótko" te stare świece. Podpiąłem je pod prostownik i one normalnie rozżarzają się do czerwoności, to znaczy, że są dobre, tak?
O jakim zaworku na wężyk mówicie? Jak to wygląda? Gdzie go dostać?
Czy chodzi o takie coś?
http://www.moto.allegro.pl/item93573337 ... y_8mm.html
Jak jest ciepły to odpala bez problemu.
I jeszcze jedno, jestem dociekliwy, i sprawdziłem na "krótko" te stare świece. Podpiąłem je pod prostownik i one normalnie rozżarzają się do czerwoności, to znaczy, że są dobre, tak?
O jakim zaworku na wężyk mówicie? Jak to wygląda? Gdzie go dostać?
Czy chodzi o takie coś?
http://www.moto.allegro.pl/item93573337 ... y_8mm.html
tak, nieszczelne przelewy dają nieraz podobne objawy.
Co do świec, to może być tak, że nie nagrzewają wystarczająco mocno, ja już kiedyś tak miałem, na krótko grało, przed wymianą na nowe kompletnie nie chciało chodzić. Więc w systemie 0/1 raczej tego rozpatrywac nie można. Co więcej, nie jestem zwolnnikiem wymian tylko części świec, ale przy tych temperaturach to juz raczej nie ma znaczenia.
Ja.
I jeszcze... z powodami może być naprawdę różnie. Można szukac przy pompie, filtrach, przewodach... Naprwdę czasami ciężko to zdiagnozować. DObry mechanik i tyle, choć ile możesz, sprawdź sam. Kosztowo bywa taniej, ale doświadczenie... bezcenne
Co do świec, to może być tak, że nie nagrzewają wystarczająco mocno, ja już kiedyś tak miałem, na krótko grało, przed wymianą na nowe kompletnie nie chciało chodzić. Więc w systemie 0/1 raczej tego rozpatrywac nie można. Co więcej, nie jestem zwolnnikiem wymian tylko części świec, ale przy tych temperaturach to juz raczej nie ma znaczenia.
Ja.
I jeszcze... z powodami może być naprawdę różnie. Można szukac przy pompie, filtrach, przewodach... Naprwdę czasami ciężko to zdiagnozować. DObry mechanik i tyle, choć ile możesz, sprawdź sam. Kosztowo bywa taniej, ale doświadczenie... bezcenne
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
karollolo88 pisze:Witam jestem od niedawna posiadaczem zafiry 2.0 Dti 101KM i mam taki problem dwa razy w ciagu miesiaca zdarzylo mi sie ze po nocy odpalilem auto od strzala i po chwili zgasla i pozniej musialem sporo pokrecic zeby zapalila i po ruszeniu przez jakis czas jest slaba gdzie mam szukac przyczyny prosze o pomoc
A nie wymieniałeś czasami filtra paliwa ostatnio
Bo z tego co piszesz to tak jakby się zapowietrzała.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2014, 20:30 przez chabretti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 100 km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
]buli pisze:Mam taki mały problem moja zafira po nocy lub kilku dniach stania troche ciezko odpala trzeba dłuzej krecic zaczyna łapac tak jak by nie na wszystkie cylindry i z tyłu pojawia sie biały dymek.Pózniej wszystko jest ok zapala bez problemu tylko rano jest mały problem
Mam tak samo, im większy minus na termometrze, tym dłużej kręcę. Po odpaleniu pali elegancko. Dałem auto do mechanika, sprawdził żarowe i są ok. Wymienił przewody i trójniki przelewowe, ale nie wiele to dało. Chmura białego dymu i smród spalin jest denerwujące dla mnie i sąsiadów. Po jeździe, gdy otwieram drzwi, wyraźnie czuje smród, jakby parafiny (?) Rozwiązał już ktoś z Was taki problem?