Zafira 1.8 benzyna pracuje jak diesel

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kowaloslwc
Debiutant
Imię: Damian
Auto: Opel Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: X18XE
Zafira 1.8 benzyna pracuje jak diesel

#1 Post autor: kowaloslwc »

Witam.
Od kilku dni mam pewien problem z moją Zafirą.
Jak silnik się rozgrzeje to zaczyna pracować jak diesel.
Czytałem że to oznaka uszkodzonych panewek.
Poniżej film z dźwiękiem silnika:
https://youtu.be/OJeJfB0KXAU

Jakie skutki mogą być uszkodzenia panewek i ewentualnie jaki koszt wymiany?

Skasowany użytkownik 16629

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Pytanko pierwsze, czy te objawy zaczęły występować po pierwszej wymianie oleju po zakupie? To dość ważne pytanie

Druga sprawa, niestety objawy wskazują na panewki. Jeżeli chodzi o wymianę to jeżeli masz zamiar auto trzymać to zainwestuj w konkretny remont czyli oprócz panewek, przegląd całkowity dołu silnika i raczej obowiązkowo - pierścienie, bo jak wiesz nasze silniki lubią olej i nawet jeżeli Twój jeszcze nie łyka to pewnie zacznie, więc warto przy okazji zainwestować, można także zajrzeć do głowicy, ale jeżeli nie było w nim gazu to powinno być dobrze, ale... ale jeżeli ten silnik ma duży przebieg to może głowicę też trzeba będzie sprawdzić. Niestety uszkodzone panewki to niemiła sprawa i trzeba interweniować raczej szybko. Koszt remontu niestety nie jest mi znany, ale podejrzewam, że 2,5-3000zł może wypaść. Druga opcja to zakup całego słupka, ale raczej nie dowiesz się, co kupujesz, to jest loteria, możesz trafić w super stanie po 100kkm, a możesz trafić trupa do remontu... koszt ok. 1000zł za silnik.

Na koniec bardzo istotne pytanie - ile to ma przebiegu, bo po uszkodzeniu sądzę, że ogrom i chyba licznik skręcony, a jeżeli faktycznie sprawdzony i realny, niski to ktoś chyba jeździł bez oleju...

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A16LET
#3 Post autor: Crazy »

Przy zakupie drugiego silnika czasami jest możliwość sprawdzenia go jak jeszcze siedzi w aucie przed zakupem i takiego bym szukal i szczególnie zmierzyć kompresję
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
kowaloslwc
Debiutant
#4 Post autor: kowaloslwc »

Te oznaki pojawiły się nie dawno. Oleju jeszcze nie wymieniałem, dopiero będę wstawiał auto do mechanika.
Kurcze... mam nadzieję że aż tak drogo nie będzie :/

Przebieg raczej nie jest realny bo ma 140k na liczniku.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2017, 19:52 przez kowaloslwc, łącznie zmieniany 1 raz.

#5 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Zobaczymy co mechanik powie, przebieg raczej nierealny, ale kto to wie, może po prostu silnik tylko zaniedbany... Niech znachor powie co i jak. Dlaczego pytałem o wymianę oleju - bo zdarza się, że handlarze do takiego silnika wlewają motodoktora czy coś w tym stylu i auto chodzi cichutko do wymiany oleju i spłukania specyfików... tutaj to trochę dziwne, bo jeżeli auto ma normalną moc to odpadają problemy z zapłonem, pracą na 3 gary itp... niestety to raczej coś z mechaniką

Daj znać co z tego wyjdzie i powodzenia

Awatar użytkownika
kowaloslwc
Debiutant
#6 Post autor: kowaloslwc »

W przyszłą środę wstawiam Zosię do mechanika i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Będę informował na bierząco.

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#7 Post autor: Janus »

kowaloslwc pisze: Jakie skutki mogą być uszkodzenia panewek i ewentualnie jaki koszt wymiany?
To nie panewki. Panewki to stuk metaliczny, głuchy, wyraźny. Dudnienie wręcz. Poza tym jak stuka jedna panewka, to stuka najpierw z połową częstotliwości obrotów wału.
Mi to brzmi bardziej jak popychacze zaworów albo jakieś przedmuchy ewentualnie pęknięcie kolektora wydechowego. Zobacz na filmie jak faluje blacha osłony termicznej

Sugeruję zanim zaczniesz rozbierać pół silnika zmierzyć ciśnienie smarowania (oleju) na ciepłym i zimnym silniku. Może tutaj jest problem
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, 23:02 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

Awatar użytkownika
kowaloslwc
Debiutant
#8 Post autor: kowaloslwc »

To samo mój mechanik powiedział że to nie są na 95% panewki bo w tych silnikach raczej się nie sypią. Jak wstawie na warsztat to mi sprawdzi co i jak.

Awatar użytkownika
kowaloslwc
Debiutant
#9 Post autor: kowaloslwc »

Odebrałem auto od mechanika i narazie jest dobrze okazało się że rozrząd był źle ustawiony.

#10 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

kowaloslwc pisze:Odebrałem auto od mechanika i narazie jest dobrze okazało się że rozrząd był źle ustawiony.
Usterka chyba nie wyskoczyła od razu po wymianie rozrządu... ewentualnie przeskoczył pasek, co raczej rzadko się zdarza, więc może napinacz już niedomaga. Mam nadzieję, że rozrząd jest wymieniony i wszystko w porządku

Awatar użytkownika
kowaloslwc
Debiutant
#11 Post autor: kowaloslwc »

Zaprowadziłem auto do mechanika w ramach przeglądu po kupnie i wymiany najważniejszych rzeczy które się wymienia po kupnie. Podczas tego przeglądu wyszło że stary rozrząd był źle ustawiony.
Teraz jest wymieniony na nowy wraz z kilkoma innymi rzeczami i mam nadzieję że już będzie wporządku żebym mógł poprostu cieszyć się z jazdy ;)

kaes
Debiutant
Model:

#12 Post autor: kaes »

kowaloslwc pisze:To samo mój mechanik powiedział że to nie są na 95% panewki bo w tych silnikach raczej się nie sypią.
To pewna wiadomość? Bo to ważne dla mnie.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#13 Post autor: janekW67 »

kaes pisze:
kowaloslwc pisze:To samo mój mechanik powiedział że to nie są na 95% panewki bo w tych silnikach raczej się nie sypią.
To pewna wiadomość? Bo to ważne dla mnie.
Pod warunkiem,że właściciel dba o silnik i skróci interwał wymiany oleju.
Oczywiście!

kaes
Debiutant
Model:

#14 Post autor: kaes »

Co 10000 km i raz na rok wystarczy?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#15 Post autor: janekW67 »

kaes pisze:Co 10000 km i raz na rok wystarczy?
W zupełności!
Oczywiście!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”