Zafira 1.8 benzyna pracuje jak diesel
Moderator: Sebu$
- kowaloslwc
- Debiutant
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: X18XE
Witam.
Od kilku dni mam pewien problem z moją Zafirą.
Jak silnik się rozgrzeje to zaczyna pracować jak diesel.
Czytałem że to oznaka uszkodzonych panewek.
Poniżej film z dźwiękiem silnika:
https://youtu.be/OJeJfB0KXAU
Jakie skutki mogą być uszkodzenia panewek i ewentualnie jaki koszt wymiany?
Od kilku dni mam pewien problem z moją Zafirą.
Jak silnik się rozgrzeje to zaczyna pracować jak diesel.
Czytałem że to oznaka uszkodzonych panewek.
Poniżej film z dźwiękiem silnika:
https://youtu.be/OJeJfB0KXAU
Jakie skutki mogą być uszkodzenia panewek i ewentualnie jaki koszt wymiany?
Pytanko pierwsze, czy te objawy zaczęły występować po pierwszej wymianie oleju po zakupie? To dość ważne pytanie
Druga sprawa, niestety objawy wskazują na panewki. Jeżeli chodzi o wymianę to jeżeli masz zamiar auto trzymać to zainwestuj w konkretny remont czyli oprócz panewek, przegląd całkowity dołu silnika i raczej obowiązkowo - pierścienie, bo jak wiesz nasze silniki lubią olej i nawet jeżeli Twój jeszcze nie łyka to pewnie zacznie, więc warto przy okazji zainwestować, można także zajrzeć do głowicy, ale jeżeli nie było w nim gazu to powinno być dobrze, ale... ale jeżeli ten silnik ma duży przebieg to może głowicę też trzeba będzie sprawdzić. Niestety uszkodzone panewki to niemiła sprawa i trzeba interweniować raczej szybko. Koszt remontu niestety nie jest mi znany, ale podejrzewam, że 2,5-3000zł może wypaść. Druga opcja to zakup całego słupka, ale raczej nie dowiesz się, co kupujesz, to jest loteria, możesz trafić w super stanie po 100kkm, a możesz trafić trupa do remontu... koszt ok. 1000zł za silnik.
Na koniec bardzo istotne pytanie - ile to ma przebiegu, bo po uszkodzeniu sądzę, że ogrom i chyba licznik skręcony, a jeżeli faktycznie sprawdzony i realny, niski to ktoś chyba jeździł bez oleju...
Druga sprawa, niestety objawy wskazują na panewki. Jeżeli chodzi o wymianę to jeżeli masz zamiar auto trzymać to zainwestuj w konkretny remont czyli oprócz panewek, przegląd całkowity dołu silnika i raczej obowiązkowo - pierścienie, bo jak wiesz nasze silniki lubią olej i nawet jeżeli Twój jeszcze nie łyka to pewnie zacznie, więc warto przy okazji zainwestować, można także zajrzeć do głowicy, ale jeżeli nie było w nim gazu to powinno być dobrze, ale... ale jeżeli ten silnik ma duży przebieg to może głowicę też trzeba będzie sprawdzić. Niestety uszkodzone panewki to niemiła sprawa i trzeba interweniować raczej szybko. Koszt remontu niestety nie jest mi znany, ale podejrzewam, że 2,5-3000zł może wypaść. Druga opcja to zakup całego słupka, ale raczej nie dowiesz się, co kupujesz, to jest loteria, możesz trafić w super stanie po 100kkm, a możesz trafić trupa do remontu... koszt ok. 1000zł za silnik.
Na koniec bardzo istotne pytanie - ile to ma przebiegu, bo po uszkodzeniu sądzę, że ogrom i chyba licznik skręcony, a jeżeli faktycznie sprawdzony i realny, niski to ktoś chyba jeździł bez oleju...
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Oznaczenie silnika: A16LET
Przy zakupie drugiego silnika czasami jest możliwość sprawdzenia go jak jeszcze siedzi w aucie przed zakupem i takiego bym szukal i szczególnie zmierzyć kompresję
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- kowaloslwc
- Debiutant
Te oznaki pojawiły się nie dawno. Oleju jeszcze nie wymieniałem, dopiero będę wstawiał auto do mechanika.
Kurcze... mam nadzieję że aż tak drogo nie będzie
Przebieg raczej nie jest realny bo ma 140k na liczniku.
Kurcze... mam nadzieję że aż tak drogo nie będzie
Przebieg raczej nie jest realny bo ma 140k na liczniku.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2017, 19:52 przez kowaloslwc, łącznie zmieniany 1 raz.
Zobaczymy co mechanik powie, przebieg raczej nierealny, ale kto to wie, może po prostu silnik tylko zaniedbany... Niech znachor powie co i jak. Dlaczego pytałem o wymianę oleju - bo zdarza się, że handlarze do takiego silnika wlewają motodoktora czy coś w tym stylu i auto chodzi cichutko do wymiany oleju i spłukania specyfików... tutaj to trochę dziwne, bo jeżeli auto ma normalną moc to odpadają problemy z zapłonem, pracą na 3 gary itp... niestety to raczej coś z mechaniką
Daj znać co z tego wyjdzie i powodzenia
Daj znać co z tego wyjdzie i powodzenia
- kowaloslwc
- Debiutant
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
To nie panewki. Panewki to stuk metaliczny, głuchy, wyraźny. Dudnienie wręcz. Poza tym jak stuka jedna panewka, to stuka najpierw z połową częstotliwości obrotów wału.kowaloslwc pisze: Jakie skutki mogą być uszkodzenia panewek i ewentualnie jaki koszt wymiany?
Mi to brzmi bardziej jak popychacze zaworów albo jakieś przedmuchy ewentualnie pęknięcie kolektora wydechowego. Zobacz na filmie jak faluje blacha osłony termicznej
Sugeruję zanim zaczniesz rozbierać pół silnika zmierzyć ciśnienie smarowania (oleju) na ciepłym i zimnym silniku. Może tutaj jest problem
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, 23:02 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz
- kowaloslwc
- Debiutant
- Debiutant
Usterka chyba nie wyskoczyła od razu po wymianie rozrządu... ewentualnie przeskoczył pasek, co raczej rzadko się zdarza, więc może napinacz już niedomaga. Mam nadzieję, że rozrząd jest wymieniony i wszystko w porządkukowaloslwc pisze:Odebrałem auto od mechanika i narazie jest dobrze okazało się że rozrząd był źle ustawiony.
- kowaloslwc
- Debiutant
Zaprowadziłem auto do mechanika w ramach przeglądu po kupnie i wymiany najważniejszych rzeczy które się wymienia po kupnie. Podczas tego przeglądu wyszło że stary rozrząd był źle ustawiony.
Teraz jest wymieniony na nowy wraz z kilkoma innymi rzeczami i mam nadzieję że już będzie wporządku żebym mógł poprostu cieszyć się z jazdy
Teraz jest wymieniony na nowy wraz z kilkoma innymi rzeczami i mam nadzieję że już będzie wporządku żebym mógł poprostu cieszyć się z jazdy