Opel Zafira A skrzyni biegów
Moderator: Sebu$
- johanes
- Przeglądacz
- Imię: Johanes
- Auto: opel zafira a
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Witam jak w temacie wymontowanie skrzyni biegów - co i jak ? od czego zacząć ? na co szczególnie zwrócić uwagę ? morze gdzieś jest jakaś instrukcja . Za wszystkie podpowiedzi bardzo dziękuje .
Raczej sanki do odkręcenia + podwieszenie silnika + masę innych rzeczy.
Skrzynia do wyjęcia oczywiście "dołem".
Także mnie to czeka bo podcieka nieszczęsny siemering od strony skrzyni ......
Skrzynia do wyjęcia oczywiście "dołem".
Także mnie to czeka bo podcieka nieszczęsny siemering od strony skrzyni ......
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Na pewno sanki trzeba wymontować i tak jak pisał Paweł silnik trzeba podwiesić bo po demontażu sanek będzie wisiał tylko na dwóch poduszkach ale jedną z nich i tak jeszcze odkręcisz.Maglownica zostaje tylko odkręcasz ją od sanek. Od góry aku do wykręcenia. Do odpięcia czujnik wstecznego, wybierak biegów (pająk) oraz przewód od sprzęgła -będzie trochę płyn hamulcowy przez chwile leciał. Można nie odpinać przewodu od sprzęgła o ile nie będziesz wymieniał wysprzeglika ale za to będzie ciasno bo skrzyni nie da się wyciągnąć z pod auta. Wysprzeglik jak byś wymieniał to kup orginał bo zamienniki często ciekną, w wysprzegliku jest uszczelniacz skrzyni. Przed montażem warto przejrzeć zawieszenie w szczególności 6 gumotulej na sankach lubią być wbite oraz warto wymienić gumy na drążku reakcyjnym . Groszowa sprawa a nawet jeśli teraz nie tłuką to za rok dwa pewnie zaczną.
Roboty od cholery ...wamka18 pisze: ↑13 sty 2018, 09:29 Na pewno sanki trzeba wymontować i tak jak pisał Paweł silnik trzeba podwiesić bo po demontażu sanek będzie wisiał tylko na dwóch poduszkach ale jedną z nich i tak jeszcze odkręcisz.Maglownica zostaje tylko odkręcasz ją od sanek. Od góry aku do wykręcenia. Do odpięcia czujnik wstecznego, wybierak biegów (pająk) oraz przewód od sprzęgła -będzie trochę płyn hamulcowy przez chwile leciał. Można nie odpinać przewodu od sprzęgła o ile nie będziesz wymieniał wysprzeglika ale za to będzie ciasno bo skrzyni nie da się wyciągnąć z pod auta. Wysprzeglik jak byś wymieniał to kup orginał bo zamienniki często ciekną, w wysprzegliku jest uszczelniacz skrzyni. Przed montażem warto przejrzeć zawieszenie w szczególności 6 gumotulej na sankach lubią być wbite oraz warto wymienić gumy na drążku reakcyjnym . Groszowa sprawa a nawet jeśli teraz nie tłuką to za rok dwa pewnie zaczną.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
To jest tak pokrótce opisane, wszystkie poważniejsze czynności. Najgorsze są momenty jak coś się nie da odkręcić np. przednie lub środkowe śruby od sanek bo lubią być zardzewiałe wtedy trzeba kombinować. Czas na rozebranie przy jakieś podstawowej wiedzy to około 2 -3h na montaż 5 -6h. I do składania najlepiej jest mieć kogoś do pomocy, ciężko jest samemu ustawić skrzynie na miejsce oraz podwiesić sanki.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, 20:57 przez wamka18, łącznie zmieniany 1 raz.
- johanes
- Przeglądacz
- Imię: Johanes
- Auto: opel zafira a
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Jutro biorę się za demontaż skrzyni prawdo podobnie poszły łożyska , chyba będzie lepiej ja dać do regeneracji niż szukać jakieś skrzyni na szrotach i tez pewnie do remontu .
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Popatrz tutaj. https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie-opel.html
Ostatnio zmieniony 14 sty 2018, 17:55 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
-
- Przeglądacz
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Jeśli masz ,,krótką'' to bym wymienił na używaną ale ,,dłuższą''. Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Kupiłem od astry G C374 koszt 800zl. Lubię sam sobie przy samochodzie robić ale na wymianę osobiście skrzyni się nie odważyłem. za dużo roboty. Wolałem zapłacić 400 zł w tym również ustawienie geometrii .