Dzień dobry forumowicze!
Niebawem mam jechać założyć instalację LPG do mojej zafiry i instalator prosił bym wymienił filtr powietrza oraz świece. Dzisiaj zabrałem się za to i po wymianie okazało się że silnik trochę nierówno pracuje i jakby z opóźnieniem reagował na pedał gazu. Początkowo myślałem że sprawcą są złe świece więc włożyłem stare spowrotem i to też już nie pomogło. Tutaj pojawia się miej pytanie co mogło pójść nie tak? Jeżeli chodzi o świece to były chyba oryginalne GM a włożyłem Bosch 0 242 235 666. Proszę o pomoc i pozdrawiam
Silnik nierówno pracuje po wymianie świec
Moderator: Sebu$
-
- Bywalec
- Imię: Forfiter
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance + LPG STAG
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
A tam wszystko dobrze poskładałeś pozapinałeś itd?wiem że czynności proste ale upewnij się 3 razy najwpierw.
-
- Świeżak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Miałem to samo. Przyczyna prozaiczna - za słabo dokręcone świece. Bałem się przekręcić gwint, przecież to aluminium. Po paru dniach postanowiłem sprawdzić czy wszystko dobrze. I co się okazało? Dało się lekko dokręcić o jakieś 90 stopni. Następnie po tygodniu jeszcze ok. 45 st. Jak nie masz wyczucia to klucz dynamometryczny i moment zgodny z zaleceniem producenta świec. Zapewne wszyscy to wiedzą, ale przypomnę: świece dokręcamy na zimnym silniku!