Zafira A 2.0 DTI szarpie przy dodaniu gazu

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wienia81
Debiutant
Model:

Zafira A 2.0 DTI szarpie przy dodaniu gazu

#1 Post autor: wienia81 »

Witam.
Posiadam Zafire A 2002r. 2.0 DTI. Do tej pory a mam ją 10 lat nie było z nią większych problemów aż do wczoraj. A mianowicie wyjeżdżając z drogi podporządkowanej szarpnęło Zafirą auto zgasło i nie dało się jej odpalić. Udało mi się ją zepchnąć na bok i po 4 minutach udało się ją odpalić, ale samochód nagle stracił moc. Przy biegu jałowych wszystko jest ok przy dodaniu gazu zaczyna samochodem szarpać i Zosia się dusi (nie mam mocy). Dziś rano ledwo udało mi się ją odpalić (chodziła tak jakby na 2 gary ale po paru sekundach zaczęła normalnie chodzić ale dalej przy dodaniu gazu dusi się i nie ma mocy). Do tej pory udało się ją podłączyć pod komputer który nie wskazał żadnych błędów, po odłączeniu przepływomierza zapala się samochód z kluczykiem ale silnik dalej nie wkręca się na obroty. Samochód jedzie w taki sposób że przy 1400 obrotów muszę zmieniać bieg aby dalej jechał nie można nią przekroczyć 40 km/h. Czy ktoś może coś podpowiedzieć.
Bardzo proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#2 Post autor: Dziadek13 »

Może być: teraz zgaduje bo piszesz że błędów brak, czujnik obrotu wału do wymiany, dalej uszkodzony sterownik (tranzystor) ale to najgorsza opcja,należy odczytać dobrym interfejsem błędy, silnik w trybie awaryjnym czyli musi być błąd bo inaczej wymienisz na podstawie naszych podpowiedzi połowe auta i nie wiadomo czy będzie efekt.

wienia81
Debiutant
Model:

#3 Post autor: wienia81 »

Dzisiaj jestem umówiony z innym fachowcem od diagnostyki zobaczymy co on powie

wienia81
Debiutant
Model:

#4 Post autor: wienia81 »

Na zdjęciu jest odczyt błędu P1630. Tylko po skasowania błędu silnik odpala z trudem ale później na biegu jałowy chodzi ok ale dalej nie jeździ. Po skasowania już ten błąd się nie pojawił.
Załączniki
Resized_20200121_134918.jpeg

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#5 Post autor: Dziadek13 »

P1630 - (A) Wadliwe działanie układu krytycznego 1.
Pompa do naprawy.

wienia81
Debiutant
Model:

#6 Post autor: wienia81 »

Ok a teraz pytanie jestem z Tarnobrzegu, czy znacie kogoś tu na miejscu lub w okolicy kto taką naprawą pomp się zajmuje i jest polecany przez Was.

lbg
Debiutant
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira 2.0dti
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#7 Post autor: lbg »

Możesz zerknąć na mój wątek sprzed paru dni - też czeka mnie regeneracja pompy. Znalazłem sobie warsztat w Twojej okolicy - Ożarów.
https://zafiraklub.pl/viewtopic.php?f=2 ... 51#p446551

Warsztat w necie polecany. Dzwoniłem, osobiście mam mieszane uczucia. Z tego, co mi powiedziano to musisz dostarczyć samą pompę albo sterownik - nie oferują usługi demontażu/montażu pompy z auta.

Powodzenia - jakbyś się zdecydował to daj proszę odzew jak poszło.

wienia81
Debiutant
Model:

#8 Post autor: wienia81 »

Dzisiaj dzwoniłem do tej firmy z Ożarowa i jestem umówiony piątek - sobota na dostarczenie pompy do nich. Po opisaniu problemu Pan stwierdził że wygląda to na przegrzanie elektroniki pompy i naprawa będzie kosztowała od 300 do 350 zł.
Po naprawie dam znać jak poszło i czy wszystko jest w porządku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”