Witam.
Posiadam Zośkię 2.0 DI16V od pewnego czasu świeci mi się żółta kontrolka z silniczkiem i samochód niema mocy a co za tym idzie i przyspieszenia .
Byłem u mechanika i stwierdził że to przepływka po wymianie nic się nie poprawiło ale on twierdzi że to dlatego że ta nowa to zamiennik z krafta i
trzeba włożyć orginał z bosza. Ponoć jak podłączy komputer to pokazuje mu tylko jeden parametr (około 1400 ale niewiem jakich jednostek mówił o
tym tak jakoś niemrawo). Po dodaniu gazu parametr się nie zmienia. Jeszcz jedno samochód ma spory przebieg i zawsze jag go odpalałem to trochę
zadymił a teraz nie dymi wcale. Spaliny się wydostają z tłumnika ,bo jak przytykam ręke do rury to czuję że się wydostają. Nie wiem co z moją Zośką
się stało jak by miał ktoś jakiś pomysł lub radę jak ją naprawić to proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.
Silnik
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jakie masz auto?, bo w opisie masz coś innego wpisane.
Bo 2.0 DI 16V to zafira A, czyli silnik DTL.
Przedewszystkim podepnij pod komputer i sprawdź błędy, fakt faktem przepływka tylko ori Bosch może być z astry G 2.0 dti młodszy model czyli nowsza.
Może być błąd P0400 to od egr też będzie muł i kontrolka.
Może być błąd P0100 to od przepływki też będzie muł i kontrolka.
Może być błąd P1220 to od pompy też będzie muł i kontrolka, i wiele innych błędów polecam diagnostyke komputerem i podaj nam zapisane błędy.
Przepływke kup np używke https://allegro.pl/oferta/przeplywomier ... 7508116043
Bo 2.0 DI 16V to zafira A, czyli silnik DTL.
Przedewszystkim podepnij pod komputer i sprawdź błędy, fakt faktem przepływka tylko ori Bosch może być z astry G 2.0 dti młodszy model czyli nowsza.
Może być błąd P0400 to od egr też będzie muł i kontrolka.
Może być błąd P0100 to od przepływki też będzie muł i kontrolka.
Może być błąd P1220 to od pompy też będzie muł i kontrolka, i wiele innych błędów polecam diagnostyke komputerem i podaj nam zapisane błędy.
Przepływke kup np używke https://allegro.pl/oferta/przeplywomier ... 7508116043
Ostatnio zmieniony 27 sie 2020, 20:27 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Debiutant
- Imię: Andrzej
- Auto: opel zafira c tourer 2.0 cdti cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Mechanik podpinał komputer i twirdzi że to przepływka czyli kod P0100. Jutro spróbuję kupić na szrocie taką przepływkę jak nie będą mieli to
zamówię na allegro . Egr wyczyściłem tak prolaktycznie.
Auta mam dwa od 12 lat Zafirę A 2.0 DTL oraz od 1.5roku Zafirę C.
zamówię na allegro . Egr wyczyściłem tak prolaktycznie.
Auta mam dwa od 12 lat Zafirę A 2.0 DTL oraz od 1.5roku Zafirę C.