Witam,
Mam taki problem z moją Zafirką A 2.2 Benz - Gaz (STAG)- co jakiś czas, np. średnio raz na dwa tygodnie zapala mi się kontrolka silnika, jednak po kilku zgaszeniach i startach znika. Dzieje się to szczególnie, gdy przy niskich obrotach trochę "szarpnę", czyli szybko dodam gazu, żeby przyśpieszyć... Na komputerze wychodzi błąd - awaria czujnika położenia wałka rozrządu. Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć tego tego czujnika... Nawet jakoś mechanicy nie mogą go dostrzec...
Czy ten silnik posiada w ogóle taki czujnik? Czy ten błąd nie świadczy czasem o jakiejś innej usterce
Dodatkowo dodam, że samochód czasem musi długo pokręcić zanim odpali. Często też na wolnych obrotach minimalnie faluje, albo miewa przy spadku obrotów (szczególnie podczas manewrów na parkingu itp) takie "zapaści" - na chwilę gaśnie klima itp...
Bardzo dziękuję za podpowiedzi!
Pozdrawiam,
Mariusz
Z22SE - czujnik położenia wałka rozrządu
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
nie chciałbym krakać ale może być wyciągnięty łańcuch rozrządu
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Czujnik jest pod filtrem oleju, z lewej strony. Musisz zdjąć kolektor dolotowy żeby się tam dostać.
Mimo, że objawy wskazują na ten czujnik, czasami zdarza się że usterka tkwi w czujniku wału korbowego.
Oczywiście!
-
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira A 2.2 BENZYNA Executive
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
Ok, dzięki! Poszukam, tam gdzie piszesz!
Dodano po 3 minutach 1 sekundzie:
Cały rozrząd był robiony ok 80 tys. km temu, a poprawiany (źle ustawione zawory - wymiana) ok. 65 tys km temu... Czy po takim czasie może wyciągnąć się łańcuch rozrządu?
Smutny88