Lampka silnika - kiedy powinna zgasnąć
Moderator: Sebu$
Lampka silnika - kiedy powinna zgasnąć
Witam.
Jak jest w dieslu ?? Czy ta lampka powinna zgasnąć kilka sekund po włączeniu zapłonu czy dopiero po uruchomieniu silnika ??
Jak jest w dieslu ?? Czy ta lampka powinna zgasnąć kilka sekund po włączeniu zapłonu czy dopiero po uruchomieniu silnika ??
Czytając to forum niektórzy piszą o kontrolce z rysunkiem silnika i o kontrolce z kluczykiem. Ja tej drugiej nie mam. W instrukcji napisane jest że to w silnikach o zapłonie iskrowym (więc diesel nie), ale patrząc jakie silniki mają to wychodzi że niektórzy diesla. Jak w końcu z tym jesttEREk pisze:Jak dobrze pamiętam kilka sekund po uruchomieniu silnika.
Przed uruchomieniem gaśnie :
-auto z kluczykiem
-ABS i TC
-Poduszki
W instrukcji przy silniku benzynowym podają ze z kluczykiem jest od układu elektronicznego silnika, a przy dieslu od tego układu jest właśnie kontrolka silnika. Gubię się już w tym.
Właśnie mam i tam jest podane że w dieslu jest kontrolka z silnikiem. Tylko ona u mnie gaśnie parę sekund po włączeniu zapłonu.MieHor pisze:celius, ściągnij z sieci instrukcję obsługi ZA - wszystko tam jest opisane ze zdjęciami
Najlepsze w tej instrukcji jest to ze na stronie 26 podana że w dieslu jest lampka z silnikiem (układ elektroniczny silnika) i powinna zgasnąć po odpaleniu, a na stronie 158 podane jest że lampka z kluczykiem ( kontrola układu elektronicznego silnika) i powinna zgasnąć kilka chwil po włączeniu zapłonu. Na tej stronie lampka z silnikiem podana jest tylko jako dla samochodów z zapłonem iskrowym I bądź tutaj mądry
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Ja mam ZA 2,0 DTI Comfort i u mnie lampka samochód z kluczykiem gaśnie chwilę po włączeniu zapłonu, natomiast lampka z silnikiem po uruchomieniu silnika. Jesli lampka sam. z kluczykiem nie gaśnie po włączeniu zapłonu tylko dopiero po uruchomieniu silnika oznacza to że jest zapamiętany jakiś błąd, tzw. miękki, czyli nieistotny dla pracy silnika
Ale u mnie nie ma lampki z kluczykiem jest tylko lampka silnika i ona gaśnie kilka chwil po włączeniu zapłonu.MieHor pisze:Ja mam ZA 2,0 DTI Comfort i u mnie lampka samochód z kluczykiem gaśnie chwilę po włączeniu zapłonu, natomiast lampka z silnikiem po uruchomieniu silnika. Jesli lampka sam. z kluczykiem nie gaśnie po włączeniu zapłonu tylko dopiero po uruchomieniu silnika oznacza to że jest zapamiętany jakiś błąd, tzw. miękki, czyli nieistotny dla pracy silnika
Powinny działać te obydwie kontrolki jak opisali koledzy.W dieslu tak samo.U mnie jak kupiłem nie było wogóle tej z silniczkiem.Po podłączeniu do kompa okazało się ,że ktos ja wyłączył (oczywiście też kompem).Nie wiem w jakim celu to było zrobione ale było.
U ciebie kontrolka serwis(samoch.z kluczem)albo jest wyłączona albo przepalona żarówka ,która ja podświetla.
U ciebie kontrolka serwis(samoch.z kluczem)albo jest wyłączona albo przepalona żarówka ,która ja podświetla.
Hmm ciekawe.gwizdenson pisze:Powinny działać te obydwie kontrolki jak opisali koledzy.W dieslu tak samo.U mnie jak kupiłem nie było wogóle tej z silniczkiem.Po podłączeniu do kompa okazało się ,że ktos ja wyłączył (oczywiście też kompem).Nie wiem w jakim celu to było zrobione ale było.
Najlepsze że w instrukcji też nie ma jasności co do tych lampek.
************* EDIT ****************
Dostałem info z innego forum że kontrolki z kluczykiem występowały w autach od 2001 roku.
A kontrolka z silnikiem powinna zgasnąć w kilka chwil po włączeniu zapłonu.
Może ktoś potwierdzić ??
jesli po przekręceniu kluczyka w stacyjce (nie po zapaleniu tylko po przekręceniu w pozycje I) pali się lampka auta z kluczykiem to znaczy ze w pamięci jest jakiś błąd - tak przynajmniej jest u mnie :-)tEREk pisze:Jak dobrze pamiętam kilka sekund po uruchomieniu silnika.
Przed uruchomieniem gaśnie :
-auto z kluczykiem
Ja mam ZA z silnikiem X20DTL z 2000 roku i też po przekręceniu kluczyka nie świeci mi się kontrolka "auto z kluczykiem".Przez chwilę świecą się ABS, poduszki, kontrolka od płynu chłodzącego,i kontrolka z silnikiem. Po uruchomieniu zapłonu gaśnie smarowanie i ładowanie ,po uruchomieniu silnika zapala się pomarańczowa kontrolka z silnikiem, która za chwilę gaśnie.
Nie wiem, czy to dobrze, czy źle ale auto śmiga bez najmniejszych zarzutów.Dopiero się nad tym będę zastanawiał jak się tu naczytam
Nie wiem, czy to dobrze, czy źle ale auto śmiga bez najmniejszych zarzutów.Dopiero się nad tym będę zastanawiał jak się tu naczytam
Chyba błędnie napisałeś, chyba chodziło ci o uruchomienie silnikaZoonQ pisze:Po uruchomieniu zapłonu gaśnie smarowanie i ładowanie
Mam ten sam rocznik i silnik. U mnie jest tak samo jak u Ciebie po za jednym wyjątkiem: u mnie nie zapala się na chwilę kontrolka silnika po uruchomieniu silnika.ZoonQ pisze:po uruchomieniu silnika zapala się pomarańczowa kontrolka z silnikiem, która za chwilę gaśnie.