olej miksol jako dodatek do ropy
Moderator: Sebu$
olej miksol jako dodatek do ropy
Mam pytanie dotyczące olewania oleju Miksol do ropy co wy o tym sądzicie?
Jednak coraz suchsza jest. Szczególnie w Polsce - nie wiadomo co lejemy do baku !!!
Byłem w tym roku za granicą (Chorwacja tradycyjnie) i nie mówie o paliwie w Austrii, które było tańsze od polskiego (sic !!!) ale o słowackim. Po zatankowaniu zużycie spadło mi o ok 1,2 l /100 km czyli moja zośka paliła ok 6,5 /na 100 przy jeździe w przedziale 110 - 140. Więc jeżeli w kraju spalanie mam ok 7,8 to o czym my mówimy ? !!!!!!!!!!
Reasumując preparat do ochrony pompy jest przydatny (szczególnie dla vp44 !!!) Ale zamiast mixolu wziąłbym jakiś inny b. zaawansowany olej do dwusuwów.
Pozdrawiam
Byłem w tym roku za granicą (Chorwacja tradycyjnie) i nie mówie o paliwie w Austrii, które było tańsze od polskiego (sic !!!) ale o słowackim. Po zatankowaniu zużycie spadło mi o ok 1,2 l /100 km czyli moja zośka paliła ok 6,5 /na 100 przy jeździe w przedziale 110 - 140. Więc jeżeli w kraju spalanie mam ok 7,8 to o czym my mówimy ? !!!!!!!!!!
Reasumując preparat do ochrony pompy jest przydatny (szczególnie dla vp44 !!!) Ale zamiast mixolu wziąłbym jakiś inny b. zaawansowany olej do dwusuwów.
Pozdrawiam
Dobrze gada ... piwa mu dać ...ale bez sokugwizdenson pisze:Nie mam traktora,jeżdżę na vervie i raz na 5 tyś km leję na pełny zbiornik 0,5l mixolu.Tak jak ktoś pisał wyżej przesmarowanie pompy i wtrysków.Równa praca silnika.A nie jest to jak sok do piwa bo po takim zestawie można się posr..ć a klekot przepali wszystko i nawet mu się nie odbije.
Ja używam mixolu co 2 tankowanie po ok 2 setki i nie mam problemów z silnikiem ... auto ma nachulane 220 tyś ... w serwisie Kierownik polecił mi aby dolewać mixol bo przedłuża życie pompy i zapobiega zapiekaniu się wtryskiwaczy. Ale każdy robi jak uważa ... konstrukcja silnika stara to i metody stare nic na siłę.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt Życzę.
Panowie!! 100mil mixolu na zbiornik 60-70l. nigdy nie zaszkodzi a pomoże!! powiem tak znajomy który robi pompy kilka lat temu powiedział mi tak, żeby każdy kto jeździ dieslem dolewał mixolu bym nie miał roboty wcale, ale na szczęście nie każdy o tym wie:)) jeździłem pasatem b3 mixol lałem do paliwa do każdego tankowania pompa nie robiona przez 8lat mojej jazdy na paliwie sąsiadów, viki chodzi 5lat na tym samym paliwie oczywiście mixol co tankowanie czyli zawsze, i w zosi tak samo:))
Pamiętajcie! nie przesadzić z tym dolewaniem max 100ml. na zbiornik 60-70l nie więcej bo zapieczecie wtryski... mixol sie dolewa tylko żeby pompa miała lepsze smarowanie )
Pozdrawiam. Wesołych Świąt Koledzy:))
Pamiętajcie! nie przesadzić z tym dolewaniem max 100ml. na zbiornik 60-70l nie więcej bo zapieczecie wtryski... mixol sie dolewa tylko żeby pompa miała lepsze smarowanie )
Pozdrawiam. Wesołych Świąt Koledzy:))
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
Ja również w trakcie wizyty w serwisie Bosh usłyszałem by nawet na każdy bak paliwa lać 100-150ml mixolu i dodatkowo od czasu do czasu (co około 10-15kkm) Ceramizera (bez mixolu).
Z tym mixolem to rozumiem i już nie raz słyszałem od taryfiarzy, dostawców by dolewać, ale to drugie.. No cóż, mam CC700 i po namowie mechanika jak silnik zaczynał się kończyć dolałem ale do oleju ten specyfik i nie powiem by była jakaś rewelacyjna poprawa, jednakże cienias do dzisiaj jeździ i nawet przy -15oC odpalał bez problemu, przejechał od czasu aplikacji około 40kkm, nawet się kompresja wyrównała nieznacznie, ale to inna jednostka więc nie jestem pewien czy zaryzykować z tym Ceramizerem. Dodałem też do skrzyni biegów bo różnicowy zaczynał już ostro wyć jak most w Poldku i... trochę ucichło...
Ktoś próbował do Zosi tego specyfiku????
Z tym mixolem to rozumiem i już nie raz słyszałem od taryfiarzy, dostawców by dolewać, ale to drugie.. No cóż, mam CC700 i po namowie mechanika jak silnik zaczynał się kończyć dolałem ale do oleju ten specyfik i nie powiem by była jakaś rewelacyjna poprawa, jednakże cienias do dzisiaj jeździ i nawet przy -15oC odpalał bez problemu, przejechał od czasu aplikacji około 40kkm, nawet się kompresja wyrównała nieznacznie, ale to inna jednostka więc nie jestem pewien czy zaryzykować z tym Ceramizerem. Dodałem też do skrzyni biegów bo różnicowy zaczynał już ostro wyć jak most w Poldku i... trochę ucichło...
Ktoś próbował do Zosi tego specyfiku????
Nie ma rzeczy niemożliwych, czasami tylko brakuje czasu, chęci... i funduszy...
Ten Ceramizor to chyba jest do czyszczenia wtrysków jak dobrze pamiętam, ja leję inny preparat ok. co 2 wymiany oleju :)to jest przydatne z tego powodu, że jak sie z mixolem przesadzi to to wyczyści
Kolego mixol tylko i wyłącznie chyba przez orlen:) ja wlewam taki sam co pokazałeś na allegro koszt to ok.10zł na stacji a starcza na 10tankowań do pełna więc wychodzi tanizna w porównaniu do regeneracji pompy lub kupna nowej:))
Kolego mixol tylko i wyłącznie chyba przez orlen:) ja wlewam taki sam co pokazałeś na allegro koszt to ok.10zł na stacji a starcza na 10tankowań do pełna więc wychodzi tanizna w porównaniu do regeneracji pompy lub kupna nowej:))
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
@kamil_białystok: ceramizer do paliwa niby czyści układ paliwowy itp...itr, ten do silnika niby go nieznacznie regeneruje (wyrównuje ciśnienie, powleka powierzchnie metali warstwą jakąś tam) w cieniasie chyba coś pomogło ale boję się tych specyfików stosować do Zosi. produkt pochodził ze strony ceramizer.
Jeśli chodzi o mixol, jest to potoczna nazwa oleju do dwusuwów a markowo produkowana przez Orlen pod tą nazwą i innych producentów pod innymi nazwami handlowymi.
Nie żebym wierzył w cuda, ale coś jest na rzeczy, skoro cienias do tej pory tnie jak przecinak a już był na powolnym wykończeniu wykończeniu...
Jeśli chodzi o mixol, jest to potoczna nazwa oleju do dwusuwów a markowo produkowana przez Orlen pod tą nazwą i innych producentów pod innymi nazwami handlowymi.
Nie żebym wierzył w cuda, ale coś jest na rzeczy, skoro cienias do tej pory tnie jak przecinak a już był na powolnym wykończeniu wykończeniu...
Kolego Jaymzarf myślę, że nie ma czego sie bać to na pewno nie zaszkodzi jak to sie zastosuję co ok 30tyś.... a z tym olejem nie ukrywam, że się bałem ale pomyślałem co w passacie b3 rok 91 zaszkodzi nic:) lałem i problemów nie widziałem kupiłem viki na początku nawet paliwo mieszałem nasze i sąsiadów bez oleju obawy były.. o pompie słyszałem , że szybko padają później znów spotkałem tego kolegę i wyśmiał mnie powiedział lej ten mixol i nima chu.. we wsi, że coś sie stanie no i odpukać 5lat ciszy i viki została w rodzinie bo nie opłaca sie sprzedawać w tak dobrym stanie weźmie się grosze a później nie wiadomo co sie kupi w zamian no ale teraz w zosi już nie było zastanowienia pełen zbiornik i mixolu 100ml i pojechał dalej ) i co 20-30tyś preparacik na przeczyszczenie wtrysków polecam:)
- Jaymzarf
- Mieszkaniec
- Model:
- Kontakt:
Co do mixolu to jestem na tak i zaczynam stosować, ale mam obawy co do Ceramizera do paliwa i do silnika.
Jeśli ktoś ma doświadczenie w Zosi ze stosowaniem tego specyfiku - Ceramizera to bardzo proszę o opinie. Wiem, że nie ma cudów na tym świecie, ale jeśli to nie zaszkodzi a chociażby odrobinę wspomoże to dlaczego by nie dodać.
To nie jest żaden specyfik w stylu motodoktora - zagęszczacza do oleju, jego jest tylko 4ml i jak wlałem to do cieniasa to po 10kkm olej spuściłem rzadki jak zawsze. Ale cienias to cienias...
Jeśli ktoś ma doświadczenie w Zosi ze stosowaniem tego specyfiku - Ceramizera to bardzo proszę o opinie. Wiem, że nie ma cudów na tym świecie, ale jeśli to nie zaszkodzi a chociażby odrobinę wspomoże to dlaczego by nie dodać.
To nie jest żaden specyfik w stylu motodoktora - zagęszczacza do oleju, jego jest tylko 4ml i jak wlałem to do cieniasa to po 10kkm olej spuściłem rzadki jak zawsze. Ale cienias to cienias...
Witam nie wiem jak ceramizery wpływają na silnik,ale stosowałem kiedyś Militec Motor Life i wpływał pozytywnie na silnik ,kultura pracy,ciszej pracował i w zimie był łatwiejszy rozruch ,ale to nie był oryginalny militec tylko z firmy K2 ,teraz od około 2 tygodni kupiłem i wlałem do oleju oryginalny militec i poprawa w pracy ,silnik miękko pracuje i rozruch przy mrozach łatwiejszych tak więc jestem zadowolony,a co do mixolu to na pewno w odpowiednich dawkach nie zaszkodzi .