moc 115 a 125km
Moderator: Sebu$
moc 115 a 125km
witam mam zafirke 1.8 z 2000 r 115 km pytanko - wiem ze po 2000r te silniki miały 125km czy to jest tylko zmiana oprogramowania a może coś więcej ?jak można i czy można uzyskac taką zmiane mocy i ile to bedzie kosztowało zachodu i pieniędzy? pozdrawiam
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Jeśli masz klimę to warto inwestować (jeśli oczywiście jest taka możliwość), z pozoru 10 konisiów więcej ale róznicę spokojnie można odczuć..leeoon pisze: Szkoda zachodu... Czy 115,czy 125 tak samo przyśpieszają i mają ten sam moment obrotowy. 125 pojedzie z 5km/h szybciej. Może,ale nie na pewno...Nie warto inwestować.
Kiedy 1,8-115KM było u Nas na służebności temat zwiększenia mocy był dość częsty,ale do tego nie doszło.
Żeby to miało jakiś sens trzeba by ruszyć dolot,wałki,wydech no i małe strojenie i jeżeli auto trzyma serie dałoby to wszystko koło 140-145kucy,z tym,że moment w średnim zakresie poszedłby na łeb no i spalanie wtedy to też w góre.a te modyfikacje to i tak 5kzł.
Sam chip podciągnie o jakieś 8-10koni i spalanie w góre.
Reasumując mój wywód nie opłaca się,bo to sztuka dla sztuki.
Pozdrawiam
Żeby to miało jakiś sens trzeba by ruszyć dolot,wałki,wydech no i małe strojenie i jeżeli auto trzyma serie dałoby to wszystko koło 140-145kucy,z tym,że moment w średnim zakresie poszedłby na łeb no i spalanie wtedy to też w góre.a te modyfikacje to i tak 5kzł.
Sam chip podciągnie o jakieś 8-10koni i spalanie w góre.
Reasumując mój wywód nie opłaca się,bo to sztuka dla sztuki.
Pozdrawiam
-
- Bywalec
- Imię: Karol
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
A ja tak podepne się pod temat może ktoś obeznany jest w te klocuszki, teraz mam zafirke A 1,6 16V czyli X16XEL i czy jest mozliwość wsadzenie, zamiast tego 1,6 bo wiadomo słaby jest troche to 101 kucyków, myślałem o wrzuceniu silnika 1,8 X18XEL. Czy podejdzie bez większych przeróbek, czy wyciągnie te 115 kucyków na tym kompie z wiązkach z 1,6?
Mi te 116KM wystarcza. Uwielbiam delektować się jazdą Zosią ! Wcześniej jeździłem Omcią i strasznie mi się wszędzie śpieszyło. Teraz podziwiam krajobrazy za szybą i żałuję, gdy już jestem u celu, że jazda się skończyła...
Na światłach nie jeden się dziwi.
Dawniej mechanicy mawiali, że jeśli są silniki o tej samej pojemności, podobnej konstrukcji a różnych mocach, to ten słabszy będzie trwalszy. Ja tam siebie przekonałem.
Na światłach nie jeden się dziwi.
Dawniej mechanicy mawiali, że jeśli są silniki o tej samej pojemności, podobnej konstrukcji a różnych mocach, to ten słabszy będzie trwalszy. Ja tam siebie przekonałem.