Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
od niedawna mam zafire 1.6 16v w benzynie i podczas jazdy wzar z dodawaniem gazu słyszalne jest tykanie z prawej strony wie ktoś jaka może być przyczyna i koszt naprawy
To tyrkotanie to jest od zaworku par paliwa znajduje się on nad puszką od filtra powietrza taki czarny, do niego dochodzą dwa wężyki, co dziwne u mnie też terkocze ale tylko jak temperatura jest ujemna na dworze, jedni też mówili że może być nieszczelny filtr węglowy, który znajduje się w nadkolu zdrezaka przedniego. Ja jeszcze nie sprawdzałem, ale jak było ciepło to nic nie terkotało. Inni też piszą że jak terkocze to dobrze, bo wtedy pracuje, jak jest tego naprawde nie wiem.
Mam również to tyrkotanie zawsze jak jest mocniejszy mróz i występuje to w momencie początkowego rozpędzania się na każdym kolejnym biegu czyli w momencie oporu silnika.Raczej nie jest to nic niepokojącego,bo mam to od początku mojej jazdy zochą i nic innego złego się nie dzieje.
Nie wiem jak w 1,6 ale w 1,8 czasami słychać cykanie zaworu zwrotnego paliwa znajduje sie on po lewej stronie nad filtrem powietrza (stojąc z przodu auta). Moja rada odpal auto, podnies maske i posłuchaj czy to przypadkiem nie to oczywiscie mozesz dodać gazu linką przy przepustnicy, czestotliwosc cykania powinna byc takasama,natomiast podczas schodzenia auta z obrotów cykanie powinno zanikać.