Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam, zauważyłem u mnie dziwne zjawisko. Kiedy odpalam moją zafkę na letnim silniku występuje chwilowe falowanie obrotów (nie zawsze), trwa to około minuty (jak do tej pory) jeśli dodam gazu tak do 3 000 obrotów falowanie pozostaje, jeśli ruszę samochodem to wykonuje żabki. nie wiem co to może być - po około minucie obroty stabilizują się i wszystko jest ok. Gdy silnik jest całkiem zimny nic takiego nie zauważyłem. Jak ktoś wie co to może być to niech pomoże
Sonda była wymieniona, komputer nic nie pokazuje, check nie miga wszystko ok. - jak mi padła sonda to świecił non stop - teraz jest cisza. W takim wypadku to chyba najlepiej się u dobrego diagnosty podpiąć pod kompa.
Sonda wymieniona na orginał - zbyt dużo jeżdzę żeby się bawić w podróbki - dwa tygodnie temu u mnie to około 3 000 km. Więc raczej sondę wykluczam tym bardziej że średnie spalanie utrzymuje mi się na poziomie 6,4 - 6,5 (jazda do 120 km/h) - nie szaleję bo w lutym miałem dość poważny wypadek i pozostał uraz ale wyszłem prawie bez szwanku bolały tylko żebra. Więc chyba trzeba zrobić czyszczenie tylko niech się ociepli bo nie mam garażu. A na wszellki wypadek wymienię świece.
Bardzo prawdopodobne, że czyszczenie przepustnicy wystraczy. Miałem podobne objawy, po czyszczeniu jest idealnie. To samo w passacie teścia. Problem dość popularny. Spróbuj. Robota = koszt relatywnie nieduży, a spora szansa na eliminację irytującego problemu.
Ja.
A masz wlaczona klime? Bo ja u siebie zauwazylem podobny efekt ale tylko przy dzialajacej sprezarce, choc nie kreci az tak wysoko. Normalnie obroty sa 860RPM a z klima ciut wiecej, ale zdarza sie, ze nie schodza az tak nisko i potrafia zatrzymac sie na 1000-1050RPM.
OPC w DTI to tylko pakiet stylizacyjny a predkość obrotowa ok... to nie jest najnowszy silnik, wiec i osiągi spokojne... z tego co pamnietam to podobnie to wyglądało w mojej poprzedniej Zafirce....
dzięki dejna poprostu czytając troche o dieslach zwróciłem uwagę na opisy obrotów wszędzie pisza że spokojna jazda na 5 bigu mało gazu i około2500 obrotów a u mnie 3200 więc miałem obawy tym bardziej iż wiem że 2.2 dti to nie jest prawdziwe OPC wygląda tak samo jak zdjęcie pod twoim profilem pozdro
spoko... kwestia jest taka, że napisałem co pamiętam... zapytaj może jeszcze cmb80... informacja będzie bardziej aktualna bo jego zośka właśie takie serducho ma...