Olej w skrzyni biegów - jak sprawdzić i co ile wymieniać?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
lisek

Olej w skrzyni biegów - jak sprawdzić i co ile wymieniać?

#1 Post autor: lisek »

Witam - mam pytanko co ile i czy wogóle można wymienić olej w skrzyni biegów manualnej Zafira A silnik Z18XE, nie widzę nigdzie korka spustowego i nie wiem co z tym zrobić a chciałbym wymienić. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2011, 15:22 przez lisek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kraczan
Debiutant
Model:

#2 Post autor: Kraczan »

Nie ma korka. Opel nie przewidział wymiany oleju w ogóle. Ja odkręciłem miskę olejową pod skrzynią biegów (w kształcie zbliżonym do jajka na 10 śrub ósemek chyba) i wylał sie cały olej z niej. Wymieniłem uszczelkę i zalałem nowym olejem.

lisek

#3 Post autor: lisek »

wielkie dzieki kolego a ile tego oleju tam wchodzi 1,6l tak znalazlem. a jak w praktyce??

Awatar użytkownika
Kraczan
Debiutant
Model:

#4 Post autor: Kraczan »

Ja na razie wlałem litr (u mnie jest łatwy dostęp od góry) i na razie tak jeżdżę. Masz rację, powinno być 1,6l, ale jeździłem chwilę bez oleju i -o dziwo- biegi wchodziły lżej niż z olejem. Takie eksperymenty. :D
Później wymieniałem w międzyczasie sworzeń wybieraka (cena 9zł w salonie Opla!). I po tym skrzynia jak nowa. Dodam jaszcze że ta maź, która wyleciała ze skrzyni to mieszanka opiłków z olejem. Według mnie konieczna jest bezwzględna wymiana oleju w skrzynce przekładniowej. Opel chyba nie przewidywał, że ten element będzie tak długo eksploatowany.

lisek

#5 Post autor: lisek »

dzieki kolego. dlatego tez dzisiaj napozniej jutro bezwzglednie wymienie olej. a jeszcze takie pytanko wymieniles sam swozen czy tak kostke (łącznik) tez? bo widze faktycznie ze to nie duzy wydatek 9zl swozen 20zl kostka.

Awatar użytkownika
Kraczan
Debiutant
Model:

#6 Post autor: Kraczan »

Tylko sworzeń, ale dobrze że wspominasz o kostce. Też wymienię.

lisek

#7 Post autor: lisek »

dzisiaj kupilem na serwisie swozen (9.02zl szt.) i odrazu wzialem tez kostke/łacznik (26,91zl) jutro to wymienie razem z olejem (uszczelka potrzebana do wymiany 17.91zl) i dam znac jak chodzi skrzyneczka :) pozdrawiam

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#8 Post autor: rzadki »

podepnę się pod temat.
zastanawiam się czy w skrzyni biegów (2,0 DTI) olej jest "rozchlapywany" po całej skrzyni, czy smarowanie jest tylko punktowo, na te tryby, które aktualnie pracują przy danym biegu?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#9 Post autor: Harry200 »

Olej jest jak to napisałeś "rozchlapywany" po całej skrzyni i w ten sposób jest smarowana,dlatego ważne jest utrzymywanie oleju na właściwym poziomie.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#10 Post autor: rzadki »

ok, dzięki za info, bo ostatnio się spotkałem z opinią, że olej może być podawany punktowo tylko na te tryby, która akurat pracują, co by oznaczało że należy jeździć na biegu, a nie na luzie, tak aby zapewnić ciągłe smarowanie. ale jeśli jest tak jak mówisz, to ok ;) pozdrawiam!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

romi76
Świeżak
Imię: Roman
Auto: Zafira 1.8 125km z18xe
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#11 Post autor: romi76 »

Kraczan, witaj kolego.tez mam 1.8 16v i potrzebuje pomocy odnosnie sworznia wybieraka skrzyni biegow.piszesz ze go wymieniles.jak sie do tego zabrac i co jest potrzebne bo ciezko wchodzi mi 1 i 2 bieg.dzieki za podpowiedz.
calkiem fajna bryczka

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#12 Post autor: BajBus »

romi76, fajnie by było jak byś zaczął od posta w temacie powitań, a później pytanie odnośnie wybieraka wpisał w szukajce to pięknie by Ci wyświetliło posty na ten temat i np ten: link
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

sciema

#13 Post autor: sciema »

Witam,
mam pytanie w 2.0 DTI (cięgna) powinno wejść 1,55l oleju do skrzyni mechanik natomiast wlał 2l i powiedział, że dopiero zaczął wyciekać, na 100% nie naciągną mnie na olej bo dałem mu swój i dobrze go znam więc w cenie i tak jest tylko usługa, nie mam pojęcia co jest z tym olejem, może ktoś ma jakiś pomysł?

sciema

#14 Post autor: sciema »

Wymieniłem olej w skrzyni biegów i powiem szczerze różnicy nie widzę, przebieg 130 tyś, ubytek minimalny, olej po zlaniu był naprawdę czysty, w kolorze - oczywiście czerwonym, zalałem teraz pełny syntetyk elfa 75W90. Jakość zmiany biegów na pewno nie wzrosła, ale mam za to zaliczoną kontrole i wymianę na nowy o klasę lepszy. Nie chcę spekulować ale u tych co po zlaniu mieli niezłe bagno zamiast oleju to pewnie przebieg musiał być konkretny nie zawsze zgodny z licznikiem :lol:

Awatar użytkownika
timi68
Zafiromaniak
Imię: Andrzej
Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
Model: II
Oznaczenie silnika: D5-2.4
#15 Post autor: timi68 »

Kraczan pisze: Masz rację, powinno być 1,6l,
Jak sprawdzić czy jest właściwy poziom oleju ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”