Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mam do was pytanie pozniewaz jestem posiadaczem zafirki od paru dni,mam cos takiego ze przy zmianie biegów zdejmujac noge z gazu to najpierw sie lekko podnosze obroty silnika a potem spadaja czy to normalne zachowanie? mam zafirke 1.8 16V beznyna 125KM
Wendi1 , d..ę miałeś nie mechanika. To nie jest normalny objaw.
Aby się tego pozbyć należy udrożnić otwór w jednym króćcu znajdującym się w przepustnicy. otwór ten jest średnicy ok 1mm i z czasem zapycha się nagarem/syfem co powoduje skakanie obrotów podczas zmiany biegów. Najlepiej do tego przepustnicę wymontować i przy okazji przeczyścić całą.
Jak to zrobisz to daj znać czy poskutkowało.
I jeszcze jedno , po zamontowaniu przepustnicy odłącz kleme od aku na kilka minut , niech się przepustnica od nowa zaprogramuje.
Jeśli chcesz mogę pstryknąć fotkę tej przepustnicy bo mam drugą w domu , będziesz wiedział o OCB
x18XE1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów
X18XE1 nie ma kabli wysokiego napięcia
qrzol pisze:Mam ten sam objaw u siebie w Zafirce i juz jestem umowiony na czyszczenie przepustnicy...
Nie daj burakom zarobić skoro możesz zrobić to sam i to nawet lepiej. To żadna filozofia a zaoszczędzonie pieniądze można spożytkować na inny , zbożny cel. Na przykład przepić