Wymiana dwumasy na koło sztywne
Moderator: Sebu$
Wymiana dwumasy na koło sztywne
Witam Kolegów. Mam pytanie czy ktos zmieniał dwumasę na sztywne koło zamachowe, jakie są tego plusy i minusy i na co trzeba zwrócic uwage kupujac uzywane sztywne koło? I czy pozniej zmienia sie komfort jazdy czy nie? Chodzi mi o szarpniecia przy dodawadniu gazu itp. Pozdrawiam!!!
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 12:03 przez buli, łącznie zmieniany 1 raz.
dwumasa tłumi drgania silnika, jak ja usuniesz to posypie sie skrzynia (chyba)buli pisze:Witam Kolegów. Mam pytanie czy ktos zmieniał dwumasę na sztywne koło zamachowe, jakie są tego plusy i minusy i na co trzeba zwrócic uwage kupujac uzywane sztywne koło? I czy pozniej zmienia sie komfort jazdy czy nie? Chodzi mi o szarpniecia przy dodawadniu gazu itp. Pozdrawiam!!!
ale moze niech sie wypowie kolega Belfer ( http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... t=skrzynie )
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 12:03 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli chodzi o zmianę na zwykłe koło to powiem Wam na przykładzie Octavii, auto przejechało już 70tys po wymianie i nie ma żadnych skutków ubocznych tej operacji... Znanych jest mi też kilka innych aut, różnych marek w których dokonano takich zmian i też nic, co prawda nie maja jeszcze takiego przlotu! Poprzednie ZA też nie miały i nic takiego się nie działo a nie zrobiono żadnych zmian konstrukcyjnych po wprowadzeniu 2masy.
A widzisz, użytkowałem Octavię po takiej wymianie i cicho było przez pierwsze 3 tys km (4dni ) potem było już coraz gorzej, czy to zasada nie wiem...autopsjaDaRek7 pisze:Jeśli chodzi o zmianę na zwykłe koło to powiem Wam na przykładzie Octavii, auto przejechało już 70tys po wymianie i nie ma żadnych skutków ubocznych tej operacji... Znanych jest mi też kilka innych aut, różnych marek w których dokonano takich zmian i też nic, co prawda nie maja jeszcze takiego przlotu! Poprzednie ZA też nie miały i nic takiego się nie działo a nie zrobiono żadnych zmian konstrukcyjnych po wprowadzeniu 2masy.
tak, poszły SACHS'y, nawet 2 kpl. były reklamowane. Okazało się, że SACHS napisał, że nie uznaje gwarancji, gdyż jest to odpowiednik ale do tych silników powinna być 2masa i oni nie odpowiadają za takie przeróbki. Co do warzstatu, kładę co trzeba na stół, ręcząc za chłopaków - warsztat - nie dostępny dla zwykłych śmiertelników...no chyba, że prywatnie
Myslałem kupic uzywane koło zamachowe i docisk ze starszej wersji zafiry lub vectry B DTI dokupic nowa tarcze złozyc i taki zestaw mysle ze bedzie duzo tanszy.Tylko czy to wszysto bedzie pasowac? Dodam ze miałem wczesniej vectre B 2.0 DTI 98r i napewno była bez dwumasy i jakos komfort czy chałas był ok. Porównujac do zafiry z dwumasa mysle ze nie ma roznicy w komforcie jazdy! Myslałem ze ktos z Was juz cos takiego wprowadził i konkretnie doradzi czy to ma sens zeby nie pchac sie w dodatkowe nie potrzebne koszty!!!
Moim zdaniem spokojnie możesz tak zrobić bo jak już wspomniałem po wprowadzeniu 2masy nie poczyniono żadnych innych zmian!buli pisze:Myslałem kupic uzywane koło zamachowe i docisk ze starszej wersji zafiry lub vectry B DTI dokupic nowa tarcze złozyc i taki zestaw mysle ze bedzie duzo tanszy.Tylko czy to wszysto bedzie pasowac? Dodam ze miałem wczesniej vectre B 2.0 DTI 98r i napewno była bez dwumasy i jakos komfort czy chałas był ok. Porównujac do zafiry z dwumasa mysle ze nie ma roznicy w komforcie jazdy! Myslałem ze ktos z Was juz cos takiego wprowadził i konkretnie doradzi czy to ma sens zeby nie pchac sie w dodatkowe nie potrzebne koszty!!!
Koło zamachowe ze sprzęgłem kupisz za przysłowiowe kapselki więc żadne ryzyko, jeśli się nie mylę trzeba też wymienić wysprzęglik na taki od zwykłego sprzęgła.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Ja mam w orginale jedno mase i powiem tak auto krążyło po rodzinie a sprzęgło od nowości i ma sie nie źle.I nie potwierdzam że krócej służy niż dwu masa co do poduszek to tylna była wymieniana dwa razy prawa jeden raz, przednia wcale bo i po co ona tam praktycznie nic nie robi z resztą starczy spojrzeć na nową i wszystko wiemy.