[B]Koło dwumasowe w CDTI - diagnoza, naprawa, wymiana
panowie a czy warto skorzystać z tej oferty??
http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-opel-a ... 86406.html
-
- Bywalec
- Imię: wojtek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Też sie zastanawiałem nad regeneracją ale większość odradzała, więc kupiłem nowepaolus5 pisze:panowie a czy warto skorzystać z tej oferty??
[ Dodano: Sro Lis 09, 2011 21:22 ]
Dzisiaj się dowiedziałem że do Zafiry montowane były dwie rózne skrzynie, jest jakiś przedział rocznikowy gdzie były montowane inne. Czy możecie to potwierdzić? Do tej pory wiedziałem że Zafira ma M32, ale teraz mam niepewność. A i jeśli by tak było czy po mr VIN jest mi ktoś w stanie powiedzieć na 100% jaka jest skrzynia?
Podejrzewam, że i u mnie pada dwumasa. Siedząc w kanale i gasząc silnik można usłyszeć z jego okolic metaliczny dźwięk jakby coś się w środku rozsypało. Wcześniej myślałem, że to z wydechu, ale to nie to. Poza tym jak delikatnie wcisnę do połowy sprzęgło to czuć bicie. Na luzie też słychać co jakiś czas takie głuche: "tuk, tuk". No i podczas włączania silnika mam wrażenie, że za którymś razem coś tam zabrzęczy. Czy możecie potwierdzić moje odczucia? Dodam, że auto jakoś głośniej chodzi (w czasie jazdy). Już się z tym pogodziłęm, że 3 tysiaki pójdą, ale chciałbym mieć jakąś pewność. Mój przebieg to 164kkm (potwierdzony).
Jak powinien wyglądać komplet: dwumasa, sprzęgło, wysprzęglik?
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Norbert myślę, że masz to co ja , czyli:norbert_p pisze:Podejrzewam, że i u mnie pada dwumasa. Siedząc w kanale i gasząc silnik można usłyszeć z jego okolic metaliczny dźwięk jakby coś się w środku rozsypało. Wcześniej myślałem, że to z wydechu, ale to nie to. Poza tym jak delikatnie wcisnę do połowy sprzęgło to czuć bicie. Na luzie też słychać co jakiś czas takie głuche: "tuk, tuk". No i podczas włączania silnika mam wrażenie, że za którymś razem coś tam zabrzęczy. Czy możecie potwierdzić moje odczucia? Dodam, że auto jakoś głośniej chodzi (w czasie jazdy). Już się z tym pogodziłęm, że 3 tysiaki pójdą, ale chciałbym mieć jakąś pewność. Mój przebieg to 164kkm (potwierdzony).
FXB PRZEŁOŻENIE PRZEKŁADNI GŁÓWNEJ 3.65
MM3 UŻYWANY(-A,-E) Z RĘCZNĄ SKRZYNIĄ BIEGÓW
MZ4 M32 (WR) RĘCZNA SKRZYNIA BIEGÓW
a tu masz części:
2297 + 19 przesyłka + robocizna około 300-400zł (tak myślę).kaliope pisze:a wystarczy poszukać po nr częsci
koło dwumasowe:
z19dt: 93178364
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ion=1&sg=0
z19dth: 93185496
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ion=1&sg=0
i masz komplecik do z19dth za 2600zł
http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeg ... 88149.html
a komplecik do z19dt 2300zł
http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeg ... 23301.html
W 2700 powinieneś się zamknąć.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Jak wspomniałem jestem nastawiony na 3 tyś zł. Jeśli będzie mniej to mnie wcale to nie zmartwi Jak długo można jeździć (w km) z tymi objawami, które opisałem powyżej? Auto planuję oddać w przyszłym tygodniu, ale jutro i pojutrze czeka mnie niedaleka "podróż".Bodek_K pisze:2297 + 19 przesyłka + robocizna około 300-400zł (tak myślę).
W 2700 powinieneś się zamknąć.
Czy masz objawy "drgania" pedala sprzegla, zle wchodza biegi?
Jesli kolo dwumasowe jest na wykoneczeniu to stuka na biegu jalowym caly czas. Na takim kole zrobi sie jeszcze kilka do kilkunastu tysiecy km!
Z twoich opisow wynika, ze jest dopiero wstepna faza zuzycia i powinienes jeszcze dlugo na tym pojezdzic.
Nie badzcie przewrazliwieni i nie dajcie sobie wmawiac u mechanikow przedwczesna wymiane
Jesli kolo dwumasowe jest na wykoneczeniu to stuka na biegu jalowym caly czas. Na takim kole zrobi sie jeszcze kilka do kilkunastu tysiecy km!
Z twoich opisow wynika, ze jest dopiero wstepna faza zuzycia i powinienes jeszcze dlugo na tym pojezdzic.
Nie badzcie przewrazliwieni i nie dajcie sobie wmawiac u mechanikow przedwczesna wymiane
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tak się zastanawiam nad tym drganiem pedału sprzęgła u mnie ono występuje, może nie strasznie, ale pedał drga odczuwalnie, dwumasy za to nie słychać, co stwierdził także mój mechanik. Fakt czasami mi jedynka twardo chodzi, ale pozostałe biegi wskakują idealnie.tradelux pisze:Czy masz objawy "drgania" pedala sprzegla, zle wchodza biegi?
To jak to w końcu jest
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Tak, drga mi pedał sprzęgła jak go delikatnie wcisnę. Nie zauważyłem, aby biegi miałyby wchodzić gorzej. Na postoju, na biegu jałowym słychać je co jakiś czas. Najgorszy jest hałas podczas gaszenia silnika - metaliczny jakby do puszki wrzucić garść gwoździ Czasami podczas odpalania silnika słychać też taki pojedynczy głos. Poza tym podczas jazdy auto jest trochę głośniejsze. Podejrzewałem któryś tłumik, ale wydech jest ok podobnie jak ten elastyczny łącznik. Wg mnie (nie jestem mechanikiem) pękła mi sprężyna w dwumasie więc koło jest do bani...tradelux pisze:Czy masz objawy "drgania" pedala sprzegla, zle wchodza biegi?
Dodam, że autem mam zamiar trochę pojeździć i nie wymieniać czegoś na sam koniec (pociąga to pewnie dodatkowe koszta związane z usterką jeszcze czegoś innego).
Czy powyższe objawy mogą wskazywać na uszkodzoną poduszkę pod silnikiem lub skrzynią biegów?
Poniżej plik z dźwiękiem podczas gaszenia silnika. Najbardziej słychać ten grzechot pod koniec (po drugim gaszeniu):
http://w593.wrzuta.pl/audio/8qd9hJnUMyX ... a_1.9_cdti
-
- Bywalec
- Imię: wojtek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
tradelux napisałeś, że można jeszcze pojeździć trochę na uszkodzonym kole, a czy takie koło nie jest w stanie rozwalić skrzyni? Bo jeśli tak, to może wymienić wcześniej a nie czekać?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, 16:35 przez otko, łącznie zmieniany 2 razy.
norbert_p, link nie działa! Skoro byłeś pod autem to dlaczego nie sprawdziłeś poduszek??? Zerwana poduszka nie generuje raczej metalicznego odgłosu podobnego do, jak pisałeś "gwoździ w puszce" więc raczej dwumas! Może uszkodzenie skrzyni, też się zdarza ale tak na odległość trudno jest jednoznacznie określić. Spróbuj jeszcze odpalić i zgasić na wciśniętym sprzęgle, czy będzie jakaś różnica?
Na 99% nie ale jak będziesz długo jeździł z uwaloną dwumasą wszystko się zdarzyć może, widziałeś chyba w necie filmiki jak działa dwumasa więc wnioski możesz wyciągnąć samotko pisze: a czy takie koło nei jest wstanie rozwalić skrzyni?
Dźwięk dochodził raczej z miejsca gdzie znajduje się koło dwumasowe i sprzęgło. Fakt, nie powiązałem go z poduszkami pod silnikiem i skrzynią. Co do pliku to działa bezbłędnie (to nie film tylko ścieżka dźwiękowa - naciśnij "strzałkę"). Jest nagrany komórką i jest kiepskiej jakości, ale doskonale słychać ten grzechot. Nie ma różnicy czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie. Czasami zdarza się, że ten dźwięk słychać trochę krócej, ale cały czas jest.