Dzwonienie w okolicy wtryskiwaczy/listwy CR
Dzwonienie w okolicy wtryskiwaczy/listwy CR
Wczoraj zauważyłem dziwne dzwonienie z okolic silnika. Zdjąłem plastikową pokrywę i nasłuchiwałem.
Wydaje mi się, że dobiega z okolic listwy wysokiego ciśnienia CR lub wtryskiwaczy.
Ale wiecie jak to jest w dieslu - wszystko klekocze tak, że trudno precyzyjnie namierzyć źródło. Chociaż widziałem kiedyś gościa w Bosch Service, który używał czegoś na kształt stetoskopu i wysłuchiwał każdy wtryskiwacz z osobna
Na zimnym silniku dzwonienie jest zdecydowanie cichsze. Na ciepłym - głośniejsze.
Z "pedałowania" brak błędów. Zbiera się ładnie, nie kopci. Raczej nie koło dwumasowe, bo nie ma żadnej zależności od wciśnięcia sprzęgła.
Jakieś pomysły?
Wydaje mi się, że dobiega z okolic listwy wysokiego ciśnienia CR lub wtryskiwaczy.
Ale wiecie jak to jest w dieslu - wszystko klekocze tak, że trudno precyzyjnie namierzyć źródło. Chociaż widziałem kiedyś gościa w Bosch Service, który używał czegoś na kształt stetoskopu i wysłuchiwał każdy wtryskiwacz z osobna
Na zimnym silniku dzwonienie jest zdecydowanie cichsze. Na ciepłym - głośniejsze.
Z "pedałowania" brak błędów. Zbiera się ładnie, nie kopci. Raczej nie koło dwumasowe, bo nie ma żadnej zależności od wciśnięcia sprzęgła.
Jakieś pomysły?
U mnie też po rozgrzaniu silnika słychać dziwne brzęczenie. Czytając forum vectry znalazłem filmiki, który nagrał posiadacz alfy z podobnym silnikiem. U niego też po rozgrzaniu silnika słychać ten dźwięk.
Co może powodować takie dźwięki ?
Zimny silnik
Ciepły silnik
Co może powodować takie dźwięki ?
Zimny silnik
Ciepły silnik