Wymiana skrzyni

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tomi2k
Debiutant
Imię: Tomek
Auto: ZAfira 1,7 cdti Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR

Wymiana skrzyni

#1 Post autor: tomi2k »

Witam,
mam pytanko do forumowiczów, czy istnieje możliwość wymiany tej wadliwej konstrukcyjnie skrzyni M32 (wr) na inną, ale też sześciobiegową.
Pozdro

rostex
Przeglądacz
Model:

#2 Post autor: rostex »

Nie ma takiej możliwości.

tomi2k
Debiutant

#3 Post autor: tomi2k »

dziękuje za odpowiedź, w takim razie stwierdzam że to jest ostatni opel w moim życiu
Pozdro

k@niu

#4 Post autor: k@niu »

Raczej można skoro na forach VECTRY C piszą że w 1,9 podmieniają i montują sprzęgło jedno masowe, to pewnie i tu można.
Dodam że z innymi markami nie będzie prościej każdy producent ma jakieś niedoróbki. Kwestia tylko na jakie samochody nas stać, jak samochód ma przebieg ponad 200000km. pewne elementy muszą się psuć, tylko jak będzie bolało po kieszeni.

rostex
Przeglądacz
Model:

#5 Post autor: rostex »

Powtórzę jeszcze raz, że NIE MA możliwości zamiany skrzyni biegów M32 na inną.
W Vectrach C (diesel 16V) była montowana bezawaryjna skrzynia F40, ale do Zafiry na pewno nie podejdzie.

tomi2k
Debiutant

#6 Post autor: tomi2k »

Napisze tak, kupiłem to auto z przebiegiem 108320 km, przebieg pewny, i co mi ciekawego powiedział mechanik, a raczej dołującego, po usunięciu dpf i naprawie tych szarpań co miałem że, skrzynia była robiona widać na niej czerwony silikon i dlatego się boje bo mi na drugim biegu lata gałka do przodu i tyłu w trakcie puszczania i dodawania gazu.
I po prostu chciałem wiedzieć czy jet taka możliwość w razie czegoś niedobrego :(
A po za tym z tego co się naczytałem na temat tych skrzyń to po prostu odechciewa mi się wszystkiego.
Wiem tyle, że następne autko to Japończyk będzie
Pozdro

rostex
Przeglądacz
Model:

#7 Post autor: rostex »

W przypadku pierwszych objawów awarii (najczęściej szum dochodzący ze skrzyni podczas jazdy na 5 i 6 biegu) należy jak najszybciej zebrać min. 2000 zł i udać się do firmy naprawiającej skrzynie, bo im dłużej uszkodzona skrzynia pracuje, tym większe uszkodzenia się pojawiają.

Znane są także przypadki całkowitego zniszczenia skrzyni przez przemieszczające się wewnątrz elementy uszkodzonych kół zębatych i łożysk.

czarny

#8 Post autor: czarny »

to i ja sie tu podepne. Jadąc na wczasy skrzynia jakoś głosniej zaczyna chodzic na 5 biegu ale przy równej jeździe. Jak się przyśpiesza nie słychać. Powiedźcie mi czy trzeba coś z tym robić czy pomoże wymiana oleju w skrzyni. Auto ma przejechane 150000km

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#9 Post autor: Wojti »

zacznij od spuszczenia oleju zobacz co w nim będzie :shock: Jeśli metaliczny to jakieś łożysko może od 5 tego biegu poszło ..... :mrgreen:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
ocrmind
Debiutant
Model:

#10 Post autor: ocrmind »

M32 to mój ulubiony temat :D
Zaczęła mi piszczeć (5-6 bieg) w maju 2011 roku przy przebiegu 95kkm. Teraz mam 165kkm, 3 lata, wiele krajów zwiedzonych, chip 150->170KM, a skrzynia jak piszczała tak piszczy. Przy pierwszej wymianie 2masy pewnie się w końcy zlituję i naprawię ;)

czarny

#11 Post autor: czarny »

b
Wojti pisze:zacznij od spuszczenia oleju zobacz co w nim będzie
bede musiał od tego zacząć. A powiedzcię mi ile będzie trzeba wlac oleju i jaki?
Może ktos ma cały schemat skrzyni.

tomi2k
Debiutant

#12 Post autor: tomi2k »

z tego co mi się wydaje, to najodpowiedniejszy będzie FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80, ale niech inni się wypowiedzą, powinno wejść ok 2,4 litra o ile dobrze pamiętam, tyle że zawsze po spuszczeniu, część zostaje, więc będzie to mniej.

czarny

#13 Post autor: czarny »

Dziękuje za odpowiedzi. wymienilem olej. Do skrzyni wchodzi 2,4 litra.
Skrzynia nadal lekko miałczy na 54 i 6 biegu, ale sobie narazie odpuszczam

Skasowany użytkownik 323

#14 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

tomi2k pisze:z tego co mi się wydaje, to najodpowiedniejszy będzie FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80,
lub
Tutela 75W85

pzdr

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#15 Post autor: Flora »

Odkopuję.
W Vectrze podmiany skrzyni M32 na F40 robią i bez problemu można kupić komplet części do takiego manewru. Tu pojawiły się głosy, że do Zafiry z silnikiem Z19DTH nie można dołożyć skrzyni F40.
Czy potrafi ktoś wyjaśnić z czego to wynika?
Dlaczego (podobno) mocniejsza skrzynia F40 jest tańsza niż M32?

Jedyne informacje jakie znalazłem to różnica w długości skrzyni (F40 potrzebuje 20 mm więcej) i ewentualnie przełożeń.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, 11:04 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”