Wymiana skrzyni
-
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: ZAfira 1,7 cdti Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Wymiana skrzyni
Witam,
mam pytanko do forumowiczów, czy istnieje możliwość wymiany tej wadliwej konstrukcyjnie skrzyni M32 (wr) na inną, ale też sześciobiegową.
Pozdro
mam pytanko do forumowiczów, czy istnieje możliwość wymiany tej wadliwej konstrukcyjnie skrzyni M32 (wr) na inną, ale też sześciobiegową.
Pozdro
Nie ma takiej możliwości.
Raczej można skoro na forach VECTRY C piszą że w 1,9 podmieniają i montują sprzęgło jedno masowe, to pewnie i tu można.
Dodam że z innymi markami nie będzie prościej każdy producent ma jakieś niedoróbki. Kwestia tylko na jakie samochody nas stać, jak samochód ma przebieg ponad 200000km. pewne elementy muszą się psuć, tylko jak będzie bolało po kieszeni.
Dodam że z innymi markami nie będzie prościej każdy producent ma jakieś niedoróbki. Kwestia tylko na jakie samochody nas stać, jak samochód ma przebieg ponad 200000km. pewne elementy muszą się psuć, tylko jak będzie bolało po kieszeni.
-
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: ZAfira 1,7 cdti Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Napisze tak, kupiłem to auto z przebiegiem 108320 km, przebieg pewny, i co mi ciekawego powiedział mechanik, a raczej dołującego, po usunięciu dpf i naprawie tych szarpań co miałem że, skrzynia była robiona widać na niej czerwony silikon i dlatego się boje bo mi na drugim biegu lata gałka do przodu i tyłu w trakcie puszczania i dodawania gazu.
I po prostu chciałem wiedzieć czy jet taka możliwość w razie czegoś niedobrego
A po za tym z tego co się naczytałem na temat tych skrzyń to po prostu odechciewa mi się wszystkiego.
Wiem tyle, że następne autko to Japończyk będzie
Pozdro
I po prostu chciałem wiedzieć czy jet taka możliwość w razie czegoś niedobrego
A po za tym z tego co się naczytałem na temat tych skrzyń to po prostu odechciewa mi się wszystkiego.
Wiem tyle, że następne autko to Japończyk będzie
Pozdro
W przypadku pierwszych objawów awarii (najczęściej szum dochodzący ze skrzyni podczas jazdy na 5 i 6 biegu) należy jak najszybciej zebrać min. 2000 zł i udać się do firmy naprawiającej skrzynie, bo im dłużej uszkodzona skrzynia pracuje, tym większe uszkodzenia się pojawiają.
Znane są także przypadki całkowitego zniszczenia skrzyni przez przemieszczające się wewnątrz elementy uszkodzonych kół zębatych i łożysk.
Znane są także przypadki całkowitego zniszczenia skrzyni przez przemieszczające się wewnątrz elementy uszkodzonych kół zębatych i łożysk.
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
W Vectrze podmiany skrzyni M32 na F40 robią i bez problemu można kupić komplet części do takiego manewru. Tu pojawiły się głosy, że do Zafiry z silnikiem Z19DTH nie można dołożyć skrzyni F40.
Czy potrafi ktoś wyjaśnić z czego to wynika?
Dlaczego (podobno) mocniejsza skrzynia F40 jest tańsza niż M32?
Jedyne informacje jakie znalazłem to różnica w długości skrzyni (F40 potrzebuje 20 mm więcej) i ewentualnie przełożeń.
W Vectrze podmiany skrzyni M32 na F40 robią i bez problemu można kupić komplet części do takiego manewru. Tu pojawiły się głosy, że do Zafiry z silnikiem Z19DTH nie można dołożyć skrzyni F40.
Czy potrafi ktoś wyjaśnić z czego to wynika?
Dlaczego (podobno) mocniejsza skrzynia F40 jest tańsza niż M32?
Jedyne informacje jakie znalazłem to różnica w długości skrzyni (F40 potrzebuje 20 mm więcej) i ewentualnie przełożeń.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, 11:04 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.