Zalej - będzieorganista15 pisze:Kupiłem dziś filtr i w końcu znalazłem czas na zmianę. W instrukcji nic nie ma na temat zalewania filtra ręcznie ropą przed zakręceniem obudowy. W astrze sam zalewałem filtr, bo wydawało mi się to lepszym sposobem, w tym silniku co jest lepsze?
[B]Wymiana filtra paliwa- komentarze
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
A możesz kolego podać gdzie było bo nigdzie nie znalazłem. Mój mechanik też obszukał wszystkie przewody paliwowe i go nie znalazl. Czy producent zoszczedził, czy silnik jest na tyle elastyczny, że nie przeszkadzają mu farfocle z paliwa, a może jest jakiś nie wymienialny filtr, albo filtr ukryty został w tajemniczym miejscu? Wie ktoś dlaczego nie ma firlta paliwa w silniku benzynowym 1.8 w zafirze B?Bodek pisze:nie ma - było już o tym napisane@Marcin2628@ pisze:Koledzy naprawdę zafira B 1.8xer nie ma filtra Paliwa? Bo dzisiaj szukałem ale bezskutecznie
Chciałbym się Was poradzić czy warto jest montować filtr paliwa UFI (http://www.iparts.pl/producenci/ufi,137.html)? Cenowo nie jest najgorzej a z tego co słyszałem od mechanika ten producent cieszy sie dosyć dużym uznaniem. Ja osobiście nie słyszałem nigdy o tej marce ale zastanawiam się czy nie wskoczyć w rolę królika doświadczalnego. Zna ktoś to i mógłby doradzić?
Ostatnio zmieniony 22 paź 2015, 13:59 przez rolando, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Bodek
- Zafiromaniak
Wartorolando pisze:Chciałbym się Was poradzić czy warto jest montować filtr paliwa UFI (http://www.iparts.pl/producenci/ufi,137.html)? ...............
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Bywalec
- Imię: Piotrek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mi w Nortauto powiedzieli że filtr paliwa w 1.8 16V jest zintegrowany z pompą paliwa dlatego niewymienny; ponoć z pompą wymienia się co 60tys km.
@Marcin2628@ pisze:Koledzy naprawdę zafira B 1.8xer nie ma filtra Paliwa? Bo dzisiaj szukałem ale bezskutecznie
Ostatnio zmieniony 30 sty 2016, 09:47 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
No ewidentnie masz jakąś nieszczelność w układzie zasilania. Skoro wymieniałes filtr paliwa to tam szukaj przyczyn problemu. Ja wymieniałem rok temu filtr paliwa i gdy skręciłem wszystko, zaczęło mi się lać z obudowy filtra. szybko zgasiłem auto i ponownie wszystko rozkręciłem i skręciłem. Problem zniknął , auto pali pieknie. U Ciebie może być np. nieodpowiednio załozony oring na filtrze i łapie Ci powietrze . Odkręć obudowę i dokładnie sprawdź i ponownie zakręć. Warto tam zajrzeć by wyeliminować nieszczelność bo zapewno tam lezy przyczyna problemu.Don_Romano pisze:Witam
Wymieniłem w mojej Zośce 1.9cdti filtr paliwa.Przed wymianą zatankowałem do pełna i tak do połowy zbiornika wszystko było ok . Gdy wyjechałem pół baku pojawiły się problemy z odpaleniem , pompka podaje paliwo z zbiornika około 30 sekund . Gdy zaparkowałem na górce maską w dół , odpala na dotyk i pompka załącza się na kilka sekund . Na płaskim podłożu , problem powraca. Zatankowałem ponownie do pełna i problem znikł , tylko ciekawe na jak długo .Sprawdzenie kompem zero błędów. Macie może jakieś propozycje co to może być.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 mar 2016, 19:00 przez Skasowany użytkownik 6483, łącznie zmieniany 1 raz.
- Don_Romano
- Świeżak
- Imię: Roman
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
- Świeżak
- Imię: Roman
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
- Zafiromaniak
Nie ma.dabu pisze:Witam . To jak to w końcu jest , mam ten filtr paliwa czy nie ?
Mam opla zafira B
Data produkcji: 2008-03-06
Typ Silnika: Z16XER