[B] Świece żarowe - silniki - 1,7 i 1.9 CDTI, common rail
Dzięki też tak pomyślałem, nie wiem dla czego tak mi doradzili. Mam nadzieje ze nie urwęjanekW67 pisze:Większość głowic jest wykonanych z aluminium, a co za tym idzie,rozszerzalność cieplna aluminium jest większa niż stali. Jeśli głowica jest aluminiowa,a świeca stalowa,to rozgrzana głowica "ściska" świecę i jest ją trudniej wykręcić. Dlatego,lepiej wykręcać na zimnym.
Witam,
mam problem związany z świecami żarowymi (Zafira 1.7 CDTi). Pojawiła mi się kontrolka z samochodzikiem, pojechałem na komputer no i wyszło że świeca żarowa jest do wymiany. Oddałem do mechanika i tu zaczyna się problem (zleciłem wymianę od razu wszystkich). Jednak zamiast szybkiej naprawy, skończyło to się tym że została ukręcona świeca u tego mechanika (oczywiście twierdzi, że i tak by mi się ukręciła bo była tak zapieczona). Kwestia że zabiera się teraz do zdjęcia głowicy bo nie potrafi jej wykręcić. W związku że nie jestem obcykany w te sprawy chciałem się podpytać na co zwrócić w tym przypadku szczególnie uwagę. Czy wystarczy jak wymieni samą uszczelka pod głowicą czy musi wymienić także inne uszczelki aby póżniej nie było problemów (oczywiście w związku z kosztami mechanik chce to napewno zrobić jak najszybciej i z wymianą tylko koniecznych elementów).
Aktualny przebieg to 113 000km.
Będę wdzięczny za porady.
mam problem związany z świecami żarowymi (Zafira 1.7 CDTi). Pojawiła mi się kontrolka z samochodzikiem, pojechałem na komputer no i wyszło że świeca żarowa jest do wymiany. Oddałem do mechanika i tu zaczyna się problem (zleciłem wymianę od razu wszystkich). Jednak zamiast szybkiej naprawy, skończyło to się tym że została ukręcona świeca u tego mechanika (oczywiście twierdzi, że i tak by mi się ukręciła bo była tak zapieczona). Kwestia że zabiera się teraz do zdjęcia głowicy bo nie potrafi jej wykręcić. W związku że nie jestem obcykany w te sprawy chciałem się podpytać na co zwrócić w tym przypadku szczególnie uwagę. Czy wystarczy jak wymieni samą uszczelka pod głowicą czy musi wymienić także inne uszczelki aby póżniej nie było problemów (oczywiście w związku z kosztami mechanik chce to napewno zrobić jak najszybciej i z wymianą tylko koniecznych elementów).
Aktualny przebieg to 113 000km.
Będę wdzięczny za porady.
-
- Przeglądacz
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
witam, proszę o pomoc, przy jakiej temp zewnętrznej oraz temp silnika włącza się grzanie świec ?, dzisiaj miałem 1 stopień na dworze, temp silnika 34 stopnie i prąd nie pojawia się na ,,fajkach'' świec , czy świece grzeją zawsze, nie zależnie od temp czy tylko w określonych warunkach ? (silnik wg mojego profilu )
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
powinien, jeśli poza tą jedną świecą wszystko jest ok to powinien. na początku trochę by nierówno popracował (na 3 garach) później wszystko wróciło by do normy.
PS; Ładną zafirkę masz w sygnaturze :>
PS; Ładną zafirkę masz w sygnaturze :>
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016, 19:35 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
- Przeglądacz
- Imię: Tomasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Sposobu jako takiego nie mam wcześniej przed wczoraj i wczoraj siknąłem trochę zwykłego odrdzewiacza, ogólnie bardzo ładnie się odkręciły, w brew opiniom odkręcałem na ciepłym silniku bo ,,jestem w gorącej wodzie kąpany'' , jak tylko przywiozłem świece ze sklepu musiały być wymienione , kolega który od 15 lat prowadzi auto naprawę mówił mi, że ogólnie w tych silnikach nie ma problemu z wykręceniem świec, oczywiście może być różnie, ale u mnie poszło jak po maśle
EDIT
były takie
http://allegro.pl/swiece-opel-zafira-ve ... 75762.html
a nowe kupiłem takie
http://allegro.pl/swiec-zarowe-denso-4s ... 26322.html (ładna przebitka, ja w sklepie zapłaciłem 240 pln :> )
na początku nie wiedziałem jakie kupić bo zdania były podzielone, ale czas pokarze co będzie dalej
Posty pisane w krótkich odstępach czasowych edytujemy i scalamy - GOTI
EDIT
były takie
http://allegro.pl/swiece-opel-zafira-ve ... 75762.html
a nowe kupiłem takie
http://allegro.pl/swiec-zarowe-denso-4s ... 26322.html (ładna przebitka, ja w sklepie zapłaciłem 240 pln :> )
na początku nie wiedziałem jakie kupić bo zdania były podzielone, ale czas pokarze co będzie dalej
Posty pisane w krótkich odstępach czasowych edytujemy i scalamy - GOTI
Ostatnio zmieniony 05 sty 2016, 13:33 przez tomix, łącznie zmieniany 1 raz.
Cześć. Mam taki problem.
Po przekręceniu stacyjki po chwili powinna zgasnąć żółta kontrolka samochodu z kluczykiem, ale tak się nie dzieje i gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika. Sprawdziłem błedy OP-Comem i pojawia się błąd "P0380 - Błąd ogólny urządzenia nagrzewania wstępnego". Jak wiadomo - świece. Wymieniłem wszystkie 4 na oryginalne GM i dodatkowo sterownik świec. Skasowałem błąd Op-Comem wieczorem ale na drugi dzień znów błąd się pojawił. Dodam że samochód bez problemu odpalał przy -18 C. Co jeszcze może być powodem tego błędu.
Po przekręceniu stacyjki po chwili powinna zgasnąć żółta kontrolka samochodu z kluczykiem, ale tak się nie dzieje i gaśnie dopiero po uruchomieniu silnika. Sprawdziłem błedy OP-Comem i pojawia się błąd "P0380 - Błąd ogólny urządzenia nagrzewania wstępnego". Jak wiadomo - świece. Wymieniłem wszystkie 4 na oryginalne GM i dodatkowo sterownik świec. Skasowałem błąd Op-Comem wieczorem ale na drugi dzień znów błąd się pojawił. Dodam że samochód bez problemu odpalał przy -18 C. Co jeszcze może być powodem tego błędu.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2016, 13:04 przez jaro9, łącznie zmieniany 1 raz.