[B] Problem z odpaleniem Zafira B
-
- Bywalec
- Imię: Piotrek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam, proszę o pomoc; ostatnio zdarza się że zaraz po odpaleniu (od kopa, bez problemu) auto od razu zaraz zgaśnie (obroty schodzą do zera) i nie ma reakcji na dodanie gazu,a przy drugiej ponownej próbie odpala i już trzyma obroty. Albo odpali i trochę zawaha się z obrotami ale je utrzyma. Albo też po 8 godzinach odstania, odpalę ruszam z jedynki i jest słaba reakcja na naciśnięcie pedału gazu jakby nie było mocy, dopóki autko nie pochodzi z kilka minut. Poza tym z autem wszystko ok, w trakcie jazdy też wszystko jak najbardziej ok, nie świecą się żadne kontrolki. Auto z lpg, ale to chyba nie ma znaczenia bo zawsze startuje na benzynie.
Macie jakieś pomysły czego to początki?
Macie jakieś pomysły czego to początki?
Ostatnio zmieniony 23 sie 2016, 23:10 przez xrs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Może Koła Zmiennej Fazy Rozrządu się odzywająwaldi1976c pisze:Witam. Mam problem przy odpaleniu silnika. Gdy przekrecam stacyjke słyszę klejnot po czym silnik odpala. Czasami silnik odpala normalnie a raz z tym dziwnym dźwiękiem. Pojechałem do mechanika ale w tym momencie jak pech odpalił normalnie i tak kilka razy. Proszę o pomoc czy ktoś wie co to może być?
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2016, 21:16 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- bjackr
- Świeżak
- Imię: Jacek
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: D20DTH
Mam następujący problem z odpalaniem silnika 1,9 CDTI: Jeżeli silnik ma taką temperaturę, że włączają się świece żarowe lub jest dobrze rozgrzany to odpala bezproblemowo. Natomiast przy ciepłym silniku (ale nie gorącym) ma trudności z załapaniem, muszę dłużej kręcić i najczęściej na 2, 3 razy.
Efekt jest taki że w lecie z rana gorzej odpala, a w zimie po nocy odpala super nawet przy temperaturze poniżej 0 ale jak zrobię krótki dystans i znowu chce odpalić to już ma problem.
Jakiś czas temu byłem z tym w ASO i stwierdzili że świece żarowe ale wymienili i nic się nie zmieniło. Akumulator trzyma dobrze, a ładowanie też jest OK.
Czy ktoś miał podobny przypadek lub wie co może być przyczyną?
Mam następujący problem z odpalaniem silnika 1,9 CDTI: Jeżeli silnik ma taką temperaturę, że włączają się świece żarowe lub jest dobrze rozgrzany to odpala bezproblemowo. Natomiast przy ciepłym silniku (ale nie gorącym) ma trudności z załapaniem, muszę dłużej kręcić i najczęściej na 2, 3 razy.
Efekt jest taki że w lecie z rana gorzej odpala, a w zimie po nocy odpala super nawet przy temperaturze poniżej 0 ale jak zrobię krótki dystans i znowu chce odpalić to już ma problem.
Jakiś czas temu byłem z tym w ASO i stwierdzili że świece żarowe ale wymienili i nic się nie zmieniło. Akumulator trzyma dobrze, a ładowanie też jest OK.
Czy ktoś miał podobny przypadek lub wie co może być przyczyną?
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: CDTI
Też mam podobnie, sporo czytałem na ten temat i na pewnym forum natrafiłem że przyczyna jest dość prosta ale mechanik nie chciał zdradzić jak sobie z tym poradzić.
Czytałem o różnych przyczynach..... słabe aku, rozrusznik do regeneracji, lejące wtryski, moduł świec żarowych.
U mnie po sprawdzeniu przelewów i testu op-comem dwa wtryski na pewno są w gorszej kondycji.
Kolega w Focusie miał problemy z uruchomieniem swojego silnika, zregenerował wtryski i mówi ze pali teraz jak benzyniak
Czytałem o różnych przyczynach..... słabe aku, rozrusznik do regeneracji, lejące wtryski, moduł świec żarowych.
U mnie po sprawdzeniu przelewów i testu op-comem dwa wtryski na pewno są w gorszej kondycji.
Kolega w Focusie miał problemy z uruchomieniem swojego silnika, zregenerował wtryski i mówi ze pali teraz jak benzyniak