silnik gaśnie przy gwałtownym przyspieszaniu
- mirekaga
- Świeżak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
silnik gaśnie przy gwałtownym przyspieszaniu
Witam w mojej zośce pojawił się następujący problem . Kiedy chce gwałtownie przyspieszyć np przy ruszaniu lub wyprzedzaniu silnik się zadławi i gaśnie. Po odpaleniu dział ale gdy znowuż chce gwałtownie przyspieszyć to gaśnie . Jak jadę normalnie i przyspieszam pomału to wszystko jest OK. Na postoju jak gwałtownie dodam gazu to wkręca się na obroty bez problemu. Nie wyskakują żadne błędy na kontrolkach jak i po sprawdzeniu op-comem. Czyściłem EGR i boot sensor, wymieniłem filtry i nadal to samo.Czy ktoś ma jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny ? silnik 1,9 cdti 100KM
WItaj Kolego, rok temu miałem podobny problem jak opisujesz jak jechalem spokojnie to wszystko było ok jak tyko ostro chciałem przyspieszyc to zapala sie lampka auto z kluczykiem i gasł. został wyczyszczony zbiornik paliwa oraz smok( duzo syfu taka czarna maź jakby parafina).
jezdziłem tak z dwa miesiace i problem sie powturzył, wywalało różne błędy.
mechanior wymontował pompe wysokiego cisnienia bo podejżewał ze tam tkwi problem i co sie okazalo?? pompa była ok ale posiada ona w sobie jakis mały filterek( siatka ktora zbiera jeszce zanieczyszczenia) i ona była zapchana taka sama mazia jak smok.
Zmiana na nowa i rok czasu juz spokoj.
Wiec moze warto by było sie skupic na tym
Pozdrawiam
jezdziłem tak z dwa miesiace i problem sie powturzył, wywalało różne błędy.
mechanior wymontował pompe wysokiego cisnienia bo podejżewał ze tam tkwi problem i co sie okazalo?? pompa była ok ale posiada ona w sobie jakis mały filterek( siatka ktora zbiera jeszce zanieczyszczenia) i ona była zapchana taka sama mazia jak smok.
Zmiana na nowa i rok czasu juz spokoj.
Wiec moze warto by było sie skupic na tym
Pozdrawiam
Mlody1972