C18SEL co to za silnik ?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
spiotrowski

C18SEL co to za silnik ?

#1 Post autor: spiotrowski »

nie spotkałem na forum jeszcze takiego silnika, może ktoś ma taki ?
szukam jakiegoś info

tomekuza

#2 Post autor: tomekuza »

Silnik 1.8 (125KM)
C18 - jest to jednostka 16-zaworowa z wielopunktowym wtryskiem paliwa Simtec. Wyposażona w zapłon bezpośredni DIS i kolektor dolotowy o zmiennej geometrii. W Oplu Astrze montowany był jedynie od okresie od lutego do sierpnia 1994 r.
Silniki tego typu mają następującą charakterystykę:
Pojemność 1799 ccm
Moc maksymalna 125KM przy 5600 obr./min
Moment obrotowy maks. 168Nm przy 4800 obr./min

Oznaczenia silników dostarczają nam informacji o jednostce napędowej. Oznaczenie podawane jest w formacie XYYXX(X), gdzie X to litera a Y to cyfra.
Pierwsza litera w 6 znakowym kodzie oznacza normę czystości spalin spełnianą przez dany silnik. Brak litery oznacza, że spełniona jest norma ECE R83A, C oznacza, że spełniona jest norma UE 91/441/EWG, natomiast X oznacza, że spełniona jest norma 94/12/UE. Cyfry na drugiej i trzeciej pozycji informują o pojemności silnika (20 to np. silnik 2.0). Litera na czwartej pozycji oznacza stopień sprężania (odpowiednio są to litery: G < 8,5; L 8,5-9,0; N 9,0-9,5 ; S 9,5-10,0; X 10,0-11,5; Y > 11,5). Litera na piątej pozycji oznacza z kolei rodzaj układu zasilania paliwem. I tak odpowiednio poszczególne litery oznaczają: D-diesel, E-wtrysk wielopunktowy, V-gaźnik, Z-wtrysk jednopunktowy). Znak umieszczony w nawiasie oznacza odpowiednio: A-Egipt, H-duża moc lub doładowanie, J-dławiona moc, K-ze sprężarką Comprex, L-obniżona moc, R-podwyższona moc, T-turbo, 2-silnik II generacji.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: MieHor »

Silnik C18SEL występuje w katalogu EPC, niestety nie wiem w jakich modelach Opli był (jest) montowany

W zafirach były i są montowane silniki, których oznaczenia zaczynają się od liter: X, Y, Z

spiotrowski

#4 Post autor: spiotrowski »

wiecie dlaczego pytałem ? bo ta Zosia http://allegro.pl/show_item.php?item=1167125796
po VIN wychodzi mi z EPC że ma włąsnie taki silnik, a okazało się że naprawde ma Z18XER
gość w ASO spwierdził że po numerze VIN może mieć 3 rodzaje silnika i tu mnie zaskoczył
(jak ktoś chce VIN moge dać na PW)

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#5 Post autor: firek »

spiotrowski, Coś musiało byc nie tak w programie bo silniki seri C juz jakis czas temu odeszły w, że tak powiem, niepamięc ;)

tomekuza
ja po przestudjowaniu ksiażki od mojej poprzedniej Asterki nie znalazłem silka wspomnianego przez kolegę, z silników C były 18NZ-90KM, 18XE-125KM, 18XEL-115 i tyle. Pozdrawiam

Mihó

#6 Post autor: Mihó »

C18SEL to w ogóle pochodzi z silnika C18XE, który nawet Zafiry A nie doczekał. (Nawet jego rozwinięcie X18XE znalazło następce X18XE1, który trafił do ZA)

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#7 Post autor: firek »

Mihó, X18XE1 ma znacznie mniej wspólnego z X18XE niż mogłoby to wyglądac po oznaczeniu. Ten nowszy motorek jest rozwinięciem silnika 1.6 , a jego starszy poprzednik opierał sie na konstrukcji wspólnej z silnikiem 2.0. Pozdro

Mihó

#8 Post autor: Mihó »

Napisałem "następca".
X18XE1 jest rozwinięciem X16XEL i następcą X18XE. X18XE to zupełnie inna historia - powstał z X20XEV/C20XE i jest to silnik na dużym bloku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”