Falujące obroty Z18XER
Falujące obroty Z18XER
Witam od czasu do czasu podczas jazdy wyskakuje mi check engine i silnik zaczyna gorzej pracować na postoju dzieje się coś takiego https://youtu.be/EIkMfJIiazs próbowałem zidentyfikować błąd metodą gaz hamulec lecz za każdym razem błąd znika i silnik po ponownym odpaleniu pracuje normalnie auto mam zagazowane przełączenie na benzynę podczas błędu nic nie zmienia u mechanika jeszcze nie byłem może miał ktoś z was podobny problem ? z góry dzięki za pomoc pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2016, 20:04 przez Miras134, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprawdź sobie jaki błąd wyskakuje http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ight=p0170 Pewnie wyskoczy Ci P0170,czyli nieprawidłowy skład mieszanki,u mnie w podobny sposób falowały obroty i przyczyną była rozregulowana instalacja gazowa . Po regulacji gazu wszystko wróciło do normy.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2016, 20:03 przez Skasowany użytkownik 8511, łącznie zmieniany 2 razy.
Taka ciekawostka niedawno zmieniałem olej i zastosowałem płukankę http://allegro.pl/plukanka-silnika-engi ... 61986.html olej zmieniłem z castrol edge 5w30 na Valvoline maxlife 5w40 filtr oleju knecht po wymianie silnik chodzi ciszej i co najważniejsze znikły jak na razie powyższe objawy
Ostatnio zmieniony 04 mar 2016, 01:44 przez Miras134, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety problem powrócił i pojawia się częściej czuć spadek mocy przy ruszaniu z jedynki jak i na każdym biegu auto strasznie zamula muszę porządnie dodać gazu wyraźnie słychać że silnik nie równo pracuje żeby było śmiesznie to niecały miesiąc temu wymieniałem filtr gazu i zrobiłem regulację gazownik powiedział że wtryski w mojej instalacji gazowej były źle ustawione było 2,7 ms a powinno być 2,5ms nie znam się na tym ale powiedział że problem powinien zniknąć owszem był spokój ale teraz problem wrócił nie mogę odczytać błędu bo po wyłączeniu auta i próbie odczytu metodą gaz hamulec wszystko znika a błąd się nie wyświetla no chyba że ja coś robię nie tak .
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
oczywiście, że może być wina innych rzeczy, najpierw upewnij się czy wypadanie zapłonu jest cały czas na tym samym cylindrze, jak świece kiedy były wymieniane ?
Spróbuj delikatnie zmniejszyć przerwę na świecach, czasami pomaga przedłużyć żywotność cewki.
Jeśli świeże świece i cewka na pewno jest dobra, to obstawiał bym również przestawienie rozrządu.
Spróbuj delikatnie zmniejszyć przerwę na świecach, czasami pomaga przedłużyć żywotność cewki.
Jeśli świeże świece i cewka na pewno jest dobra, to obstawiał bym również przestawienie rozrządu.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Na razie wymień świece.
W czasie jazdy silnik mi zmulił i zaświecił się pomarańczowy symbol autka. Błąd to wypadanie zapłonu na czwartym tłoku. Wymieniłem świece, nie pomogło. Pewien mechanik pożyczył mi cewkę i samochód odżył. Co więcej, dowiedziałem się, że on sam wymieniał świece co 30tkm. Jego opel ma w tej chwili 250tkm na oryginalnej cewce. Trochę też poczytałem i wszyscy piszą aby pilnować świec bo psują cewkę zapłonową.
Więc jutro zapłacę bykowe za swoje niedopatrzenie
W czasie jazdy silnik mi zmulił i zaświecił się pomarańczowy symbol autka. Błąd to wypadanie zapłonu na czwartym tłoku. Wymieniłem świece, nie pomogło. Pewien mechanik pożyczył mi cewkę i samochód odżył. Co więcej, dowiedziałem się, że on sam wymieniał świece co 30tkm. Jego opel ma w tej chwili 250tkm na oryginalnej cewce. Trochę też poczytałem i wszyscy piszą aby pilnować świec bo psują cewkę zapłonową.
Więc jutro zapłacę bykowe za swoje niedopatrzenie
- Zafirka2008 1.8b
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B 1.8 B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18
Jestem nowy na forum.
Mam problem z moim Oplem Zafirą B 1.8b 140KM+ pół-automat (EASYTRONIC) 2008 po lifcie.
Mianowicie po odpaleniu auta i ruszeniu, a nastepnie po zachamowaniu falują obroty tj. najpierw się podnoszą, a potem opadają. Czasami zapala się pomarańczowa kontrolka "samochód z kluczem".
Czy ktoś miał taki przypadek i mógłby mi pomóc.
Z góry dziękuję za pomoc.
Michał
Jestem nowy na forum.
Mam problem z moim Oplem Zafirą B 1.8b 140KM+ pół-automat (EASYTRONIC) 2008 po lifcie.
Mianowicie po odpaleniu auta i ruszeniu, a nastepnie po zachamowaniu falują obroty tj. najpierw się podnoszą, a potem opadają. Czasami zapala się pomarańczowa kontrolka "samochód z kluczem".
Czy ktoś miał taki przypadek i mógłby mi pomóc.
Z góry dziękuję za pomoc.
Michał
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Trzeba odczytac jakie sa bledy w sterowniku
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan