[B] Problem z odpaleniem Zafira B
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
To znaczy że komputer nie może dobrać odpowiedniej mieszanki i leci na wartościach fabrycznych. Jeżeli siada pompa to to nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia i stąd problemy z rozruchem lub jest gdzies nieszczelność i zapowietrza układ
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Świeżak
- Imię: Wojtek
- Auto: Zafira B 1.9 CDTI
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Witam. Dzisiaj taka sytuacja. Chcę odpalić samochód przekręcam kluczyk i nagle wszystko gaśnie później się zaświeca po ponownym przekręceniu kluczyka i samochód zapala normalnie ale wywaliło błędy P0500 i P0638. Samochód jeździ normalnie. Jakieś pomysły?
- Tazz
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Debiutant
- Imię: jachu
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI
- Oznaczenie silnika: Z1.9DT
Witam Koledzy mam pytanie odnośnie odpalania mojej Zafiry Z1.9 DT mam wymienione świece żarowe wszystkie grzeją sprawdzone przed montażem (BOSCH) zamontowane takie same jak były poprzednie jedna była walnięta ale wymieniłem wszystkie filtr paliwa czysty i odwodniony profilaktycznie akumulator oki filtr powietrza czysty olej w silniku DEXOS 2 .Rano po przekręceniu kluczyka i zgaśnięciu kontrolki świec zafira musi kilka razy obrucić żeby zapaliła puści śiwy dymek i wszystko jest oki nastepne razy pali tak jak powinna. Podczas jazdy ani nie kopci za mocno przyśpieszenie i moc oki zużycie paliwa oki więc nie wiem co może być przyczyną tego kiepskiego rozruchu z rana zastanawiam sie czy powoli nie kończa się wtryski czy można sprawdzić parametry opkiem??? i jakie powinny być dobre albo w normie wartości wtrysków?? i czy sprawdza sie je na wolnych obrotach czy wymagane są jakieś wyrzsze .Z góry Dziękuję za podpowiedz.
Proszę stosować zasady ortografii i interpunkcji .
Par.2 pkt.6 regulaminu ZKP - powinieneś znać z takim stażem na forum
Pozdroofka
Makary
Pozdroofka
Makary
Ostatnio zmieniony 01 gru 2019, 13:23 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
witam wtryski sprawdzisz opcomem musisz rozgrzać silnik wyłączyć wszystkie możliwe odbiorniki prądu na wolnych obrotach wartości powinny mieścić się od -2 do +2 oczywiście czym niższe tym lepiej
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
jachu pisze: ↑01 gru 2019, 13:11 Witam Koledzy mam pytanie odnośnie odpalania mojej Zafiry Z1.9 DT mam wymienione świece żarowe wszystkie grzeją sprawdzone przed montażem (BOSCH) zamontowane takie same jak były poprzednie jedna była walnięta ale wymieniłem wszystkie filtr paliwa czysty i odwodniony profilaktycznie akumulator oki filtr powietrza czysty olej w silniku DEXOS 2 .Rano po przekręceniu kluczyka i zgaśnięciu kontrolki świec zafira musi kilka razy obrucić żeby zapaliła puści śiwy dymek i wszystko jest oki nastepne razy pali tak jak powinna. Podczas jazdy ani nie kopci za mocno przyśpieszenie i moc oki zużycie paliwa oki więc nie wiem co może być przyczyną tego kiepskiego rozruchu z rana zastanawiam sie czy powoli nie kończa się wtryski czy można sprawdzić parametry opkiem??? i jakie powinny być dobre albo w normie wartości wtrysków?? i czy sprawdza sie je na wolnych obrotach czy wymagane są jakieś wyrzsze .Z góry Dziękuję za podpowiedz.
Pozdroofka
Makary
Piszesz akumulator jest OK, dla pewności sprawdź w warsztacie elektromechanicznym jego sprawność. Prąd ładowania także do sprawdzenia, możesz to w ustawieniach sprawdzić.
-
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Zafira B 1.8 2008 nie odpala. Rozrusznik kręci i nie chce odpalić. Nie słychać też pompy. Błędy to ECN 068506 i 060130. Czy ktoś miał taki przypadek?
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Rozrusznik się kończyKAMUI pisze: ↑03 gru 2019, 16:54jachu pisze: ↑01 gru 2019, 13:11 Witam Koledzy mam pytanie odnośnie odpalania mojej Zafiry Z1.9 DT mam wymienione świece żarowe wszystkie grzeją sprawdzone przed montażem (BOSCH) zamontowane takie same jak były poprzednie jedna była walnięta ale wymieniłem wszystkie filtr paliwa czysty i odwodniony profilaktycznie akumulator oki filtr powietrza czysty olej w silniku DEXOS 2 .Rano po przekręceniu kluczyka i zgaśnięciu kontrolki świec zafira musi kilka razy obrucić żeby zapaliła puści śiwy dymek i wszystko jest oki nastepne razy pali tak jak powinna. Podczas jazdy ani nie kopci za mocno przyśpieszenie i moc oki zużycie paliwa oki więc nie wiem co może być przyczyną tego kiepskiego rozruchu z rana zastanawiam sie czy powoli nie kończa się wtryski czy można sprawdzić parametry opkiem??? i jakie powinny być dobre albo w normie wartości wtrysków?? i czy sprawdza sie je na wolnych obrotach czy wymagane są jakieś wyrzsze .Z góry Dziękuję za podpowiedz.
Pozdroofka
Makary
Piszesz akumulator jest OK, dla pewności sprawdź w warsztacie elektromechanicznym jego sprawność. Prąd ładowania także do sprawdzenia, możesz to w ustawieniach sprawdzić.
-
- Przeglądacz
- Imię: przekus
- Auto: Zafira
- Model: B
Objawy:
- gaśnie
- nie podświetla deski jeżeli stacyjka jest w pozycji pierwszej
Opis:
Auto kręci lecz nie odpala. Po tygodniu stania bez ruszania do auta przyjechał mechanik lecz auto dziwnym trafem odpaliło. Przejechane 15km bez problemu, teraz wsiadam znów to samo deski nie podświetla w pozycji pierwszej i auto kręci lecz nie odpala. Za pierwszym razem auto zgasło podczas jazdy, teraz nie odpala po postoju jeden dzień. Akumulator sprawny. Pomóżcie proszę co warto sprawdzić?
Objawy:
- gaśnie
- nie podświetla deski jeżeli stacyjka jest w pozycji pierwszej
Opis:
Auto kręci lecz nie odpala. Po tygodniu stania bez ruszania do auta przyjechał mechanik lecz auto dziwnym trafem odpaliło. Przejechane 15km bez problemu, teraz wsiadam znów to samo deski nie podświetla w pozycji pierwszej i auto kręci lecz nie odpala. Za pierwszym razem auto zgasło podczas jazdy, teraz nie odpala po postoju jeden dzień. Akumulator sprawny. Pomóżcie proszę co warto sprawdzić?
-
- Imię: Przemysław
- Auto: Zafra b 1.8
- Model: Z
- Oznaczenie silnika: Z18xer
Witam, mam taki problem ze moja zośka nie odpala, nie kreci, jest to wersja z gazem. Gaz wygląda na fabryczny. Kontrolki się od gazu nie świecą. Po włączeniu zapłonu wszystkie kontrolki się zapalają i gasną tak jak powinny. Oprócz tego zapala się kontrolka serwis. Przy próbie uruchomienia słychać tylko jakiś przekaźnik i nic więcej się nie dzieje. Nie mam zielonego pojęcia o co chodzi. Auto to zafira b 1.8 z gazem rok 2009. Dodam jeszcze ze brak komunikacji z ecu. To się stało nagle. Wcześniej żadnych dziwnych objawów nie było.
Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii, interpunkcji i gramatyki języka polskiego.
regulamin ZKP §2 pkt 6.
Poprawiłem Mariusz131
Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii, interpunkcji i gramatyki języka polskiego.
regulamin ZKP §2 pkt 6.
Poprawiłem Mariusz131
Ostatnio zmieniony 15 lut 2020, 21:02 przez Mariusz, łącznie zmieniany 2 razy.
- lukaszek-st
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira B OPS +SPORT
Witam. Jestem posiadaczem Zafiry B 1.9 150KM 2008r. Lift po kupnie samochód jeździł jak szalony w tej chwili do 2200obr/min jest okropnie zmulony i ciężko odpala jak by go zalewało po odpaleniu puszcza chmurę dymu. Wymieniłem kolektor ssący z nowymi klapami wirowymi i nic to nie dało wyskakuje mi błąd P0234-5A. Powyżej 2200obr idzie jak szalony ale ok 190km/h przechodzi w tryb awaryjny kluszyk z samochodem. Dzisiaj diagnozowałem i znowu ten sam błąd. I dziwne wartości wtryskow. Co to może byc?
Czekam na jakieś sugestie?!
Czekam na jakieś sugestie?!
ZAFIRA B OPC Line + SPORT