Rozbiegany 1.7 Cdti
-
- Świeżak
- Imię: Jacek
- Auto: Zafira
- Model: Za
- Oznaczenie silnika: Z19
Witam,
Spotkała mnie przykra sytuacja, silnik rozbiegł mi się . Szybko zobaczyłem co sie dzieje i zdusilem go na 6 biegu. Auto pojechalo na lawecie. Mechanik coś tam rozkręcił przy turbinie i powiedział że turbo się rozwalił , że wszystko w oleju i raczej ślinik będzie do wymiany. Nie próbowałem go odpalać ponownie po rozbiegnieciu. Czy możliwe jest to , że po mimo mojej szybkiej reakcji silnik się zatarł? Czy mechanik chce mnie naciągnąć? Proponując wynajmę całego silnika?
Kolejna sprawa jeżeli faktycznie silnik jest do wywalenia to czy możliwy jest montaż teraz jednostki 1.9 150 km?
Spotkała mnie przykra sytuacja, silnik rozbiegł mi się . Szybko zobaczyłem co sie dzieje i zdusilem go na 6 biegu. Auto pojechalo na lawecie. Mechanik coś tam rozkręcił przy turbinie i powiedział że turbo się rozwalił , że wszystko w oleju i raczej ślinik będzie do wymiany. Nie próbowałem go odpalać ponownie po rozbiegnieciu. Czy możliwe jest to , że po mimo mojej szybkiej reakcji silnik się zatarł? Czy mechanik chce mnie naciągnąć? Proponując wynajmę całego silnika?
Kolejna sprawa jeżeli faktycznie silnik jest do wywalenia to czy możliwy jest montaż teraz jednostki 1.9 150 km?
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Zmień mechanika. Albo powiedz mu niech zmieni tylko turbo i niech odpala. Jak szybko zareagowałeś to nic silnikowi raczej się nie stało.
Miałem rozbieganego diesla we fiacie - puściły uszczelniacze na turbinie i zaciągał olej silnikowy. Wymiana turbo rozwiązała sprawę.
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Wszystko jest możliwe. Kwestia tylko czasu i budżetu, który miałbyś do włożenia w taki projekt.
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B OPC
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Oddaj do jakiegoś uczciwego mechanika (może na forum znajdziesz adres do jakiegoś rekomendowanego przez ludzi) - niech oszacuje uszkodzenia i ilość pieniędzy, którą trzeba by włożyć w usunięcie skutków tego rozbiegu. Wtedy na spokojnie podejmij sobie decyzję. Jeśli nie jesteś emocjonalnie przywiązany do tego auta - sprzedaj. Jeśli jednak tak - naprawiaj bądź moduj.
Szkoda, że to Podkarpacie, bo gdyby to była stolyca - to dałbym Ci adres do zaufanej firmy, która zajmuje się tylko Oplami ...
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B OPC
Opel Zafira B OPC