wyzsze obroty na zimnym silniku

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#16 Post autor: Piotr »

Właśnie miałem zadać pytanie dotyczący wolnych obrotów a tu już greg333 zrobił to za mnie. Ja również wczoraj zauważyłem wyższe obroty i głośniejszą pracę silnika. Miałem zawsze ok.900 obr/min a teraz mam 1000 obr/min. Spalanie na wolnych obrotach na podgrzanym silniku nie zmieniło się i wynosi 0,6 +- 0,1. Po przejechaniu ok 30 km silnik nagrzał się do temp. tylko 65 stopni a obroty oraz głośniejsza praca silnika nie ustąpiły. Termostat był już wcześniej sprawdzany i jest OK. Dodam, że temperatura zewnętrzna wynosiła ok -15 stopni. Samochód odpalam w ciepłym garażu. Do taj pory przy takich temperaturach nic podobnego nie miało miejsca. Jestem po wymianie rozrządu i oleju. Bezpośrednio po tej wymianie również było OK, ale to zapewne nie ma związku. Czy mam się tym martwić czy nie ? Jak na razie to chyba pozostaje mi obserwacja i czekanie na cieplejsze dni.

kubik_CDTi

#17 Post autor: kubik_CDTi »

Człowiek uczy się całe życie,dzięki za sprostowanie.
Pozdrawiam

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#18 Post autor: Piotr »

No i po problemie. :) Dzisiaj wyższa temperatura (-7, -8) i obroty wróciły do normy a silnik pracuje o wiele ciszej, czyli normalnie jak zawsze. Człowiek niepotrzebnie nadsłuchuje i się stresuje. Pewnie dlatego, że każda usterka to strach przed wydaniem nieplanowanej i na pewno sporej kasy. :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”