[B]Autom. Skrzynia Easytronic - AF40(Aisin TF-80 SC)
Witam i o poradę pytam!
Jak to jest z automatem:
- czy można nim holować: drive czy manual?
- czy automat może być holowany?
- czy jadąc na automacie w czasie zjazdu z wysokiego wzniesienia można w trakcie jazdy przełączyć dźwignię na pozycję N (luz)?
jeżdżę już 5 mcy ale teraz o tym dopiero pomyślałem, a trzeba wiedzieć na wszelki wypadek. Z góry dzięki za podpowiedzi.
Jak to jest z automatem:
- czy można nim holować: drive czy manual?
- czy automat może być holowany?
- czy jadąc na automacie w czasie zjazdu z wysokiego wzniesienia można w trakcie jazdy przełączyć dźwignię na pozycję N (luz)?
jeżdżę już 5 mcy ale teraz o tym dopiero pomyślałem, a trzeba wiedzieć na wszelki wypadek. Z góry dzięki za podpowiedzi.
Zalecanie nie jest holowanie automatu, bo jak by ni patrzeć grozi to zatarciem skrzyni tak ?
z tego co wiem to w książce serwisowej czy instrukcji ;p powinna być informacja, różni producenci mają różne wartości z jakimi prędkościami zaleca się holowanie z reguły przedział między 30-60 km/h nie szybciej i na biegu N bodajże :>
z tego co wiem to w książce serwisowej czy instrukcji ;p powinna być informacja, różni producenci mają różne wartości z jakimi prędkościami zaleca się holowanie z reguły przedział między 30-60 km/h nie szybciej i na biegu N bodajże :>
Przytrzymanie hamulca i przycisku kasowania przebiegu przez kilka sekund.jaro9 pisze:Też mam tak samo ale nie wiem co to oznaczaparyzanin pisze: pokazuje cos takiego pierwsza linia 01.7 i pod spodem 003 04
Potem mam w górnej linii 1.7.
W drugiej linii 003 02.
Na forum znalazłem innego posta , że jest to rozmiar kół oraz wersja oprogramowania.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 10:21 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
generalnie z wszystkimi automatami jest tak ze można go holować ale silnik MUSI pracować i lewarek na N +max 60km/h (chyba ze producent określił inaczej)
Jeśli silnik nie pracuje NIE WOLNO (bo nie ma smarowania skrzyni) -laweta lub przednia oś w górę na te kółka prowadzace
A ciągnąc inne klamoty autem z automatem spokojnie mozesz
Jeśli silnik nie pracuje NIE WOLNO (bo nie ma smarowania skrzyni) -laweta lub przednia oś w górę na te kółka prowadzace
Wszystko powyższe się zgadza
A od siebie dodam - spotkałem się z informacją, że opel ma w opcji chłodnicę oleju skrzyni automatycznej.
Ma to podobno znaczenie podczas ciągnięcia ciężkiej przyczepy (np. camping) przy wysokich temperaturach zewnętrznych.
Skrzynia pod większym obciążeniem bardziej nagrzewa olej, a chłodnice redukuje tego skutki.
A od siebie dodam - spotkałem się z informacją, że opel ma w opcji chłodnicę oleju skrzyni automatycznej.
Ma to podobno znaczenie podczas ciągnięcia ciężkiej przyczepy (np. camping) przy wysokich temperaturach zewnętrznych.
Skrzynia pod większym obciążeniem bardziej nagrzewa olej, a chłodnice redukuje tego skutki.
prawda... chłodnica wody ma sobie dodatkowe użebrowanie służące tylko do chłodzenia oelju skrzyni. Dokładnie to sa przewody olejowe ze skrzyni biegów do chłodnicy olejowej wkręcone (szt2) w chłodnice. porostu w częsci kanałów chłodnicy przepływa olej skrzyni a w pozostałej woda z układu chłodzenia silnika.kubutek pisze:opel ma w opcji chłodnicę oleju skrzyni automatycznej.
[ Dodano: Czw Mar 24, 2011 10:30 ]
pewnie dlatego ponoć silniki z automatami szybciej nabierają odpowiedniej temp roboczej.
pewnie pojemnośc ukł chłodznia jest rózna dla skrzyni automat i manual - ale potwiedzenia nigdzie nie znalażłem.
czyli jak silnik nie chciałby zapalić to nie wolno go holowac tylko laweta, tak?Szymon78 pisze:generalnie z wszystkimi automatami jest tak ze można go holować ale silnik MUSI pracować i lewarek na N +max 60km/h (chyba ze producent określił inaczej)
- skrool
- Debiutant
- Imię: Sławek
- Auto: 1,8 92 KW, aut
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XE
Z tym holowaniem auta z automatem to nie tak do końca zakaz. Opel podaje, że można z prędkościom nie większą niż 50 km/h i nie dalej niż 50 km, oczywiście przy nie pracującym silniku. Sam miałem awarię rozrządu i byłem ciągnięty do warsztatu 40 km. Skrzynia po naprawie silnika pracowała bez zarzutu.