Wtryski - Zafira B
- KAMUI
- Mieszkaniec
- Imię: Marcin
- Auto: Touran 1T3, Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Próbowałeś rozruszać na boki sam wtryskiwacz?
Łapiesz za wtrysk i ruszasz nim na boki, tak mocne zapieczenie, że nie chce wyjść bez odpowiednich narzędzi zdarza się rzadko
Łapiesz za wtrysk i ruszasz nim na boki, tak mocne zapieczenie, że nie chce wyjść bez odpowiednich narzędzi zdarza się rzadko
-
- Przeglądacz
- Imię: Derek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Ostatnie pytanie na dzisiaj czy wartości ujemne ,żle świadzcą o wtryskach?
Narazie dolałem ARCHOIL AR6900-D MAX
Takie miałem parametry wtrysków przed dolaniem .Pojeżdżę i sprawdze za tydzień.
1 wtrysk 1.67 mg
2 wtrysk -0.47 mg
3 wtrysk - 1.31 mg
4 wtrysk 0.10 mg
1 i 3 wtrysk mi sie nie podoba.Dobrze myślę?
1 wtrysk 1.67 mg
2 wtrysk -0.47 mg
3 wtrysk - 1.31 mg
4 wtrysk 0.10 mg
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2019, 18:21 przez Ski3l3tor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kowal1981
- Bywalec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira 1.9 CDTI Automat
- Model: B
Moim zdaniem jeżeli masz DPF i wypala ci się regularnie co: miasto 500-600 km, trasa nawet powyżej 1000 km, to z układem wtryskowym jest wszystko ok. Chyba że ktoś bardziej doświadczony ma inne zdanie?Ski3l3tor pisze: ↑12 kwie 2019, 18:20 Ostatnie pytanie na dzisiaj czy wartości ujemne ,żle świadzcą o wtryskach?
1 wtrysk 1.67 mg
2 wtrysk -0.47 mg
3 wtrysk - 1.31 mg
4 wtrysk 0.10 mg
-
- Przeglądacz
Tego nie wiem bo poprzedni właściciel usunął dpf,byłem u mechanika i mówi,że z komputerem jest okey.
DPF OFF,klapy wirowe OFF
Mam spalanie 0.9 do 1 ,jak sie nagrzeje do 80 stopni potrafi spać do 0.8 l/h na postoju.
Spalanie pokazuje 8.5 l/100 km.Czy to duże spalanie?
Dlatego myślę czy winowajcą nie jest 1 i 3 wtrysk?
DPF OFF,klapy wirowe OFF
Mam spalanie 0.9 do 1 ,jak sie nagrzeje do 80 stopni potrafi spać do 0.8 l/h na postoju.
Spalanie pokazuje 8.5 l/100 km.Czy to duże spalanie?
Dlatego myślę czy winowajcą nie jest 1 i 3 wtrysk?
- Ostap
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Tydzień to trochę za mało jak na archoil chyba, że zrobisz 2k km.
Te wskazania są orientacyjne. Dopóki nie zrobisz testu przelewowego to komp Ci prawdy nie powie.
Te wskazania są orientacyjne. Dopóki nie zrobisz testu przelewowego to komp Ci prawdy nie powie.
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Oznaczenie silnika: CDTI
Myślę że to duże wartości.... u mnie na rozgrzanym 0,4-0,6 l/h spalanie na wyświetlaczu 6,3l/100km głównie Kraków i autostrada. Jakiś czas temu sprawdzałem parametry wtrysków i chyba dwa były w granicach 2 a przelewy w miarę równe na wszystkich.
-
- Przeglądacz
Test przelewowy zrobiłem:
Czyżby 3 i 4 wtrysk leje?
Czyli komputer kłamie ?
1 wtrysk 1.67 mg
2 wtrysk -0.47 mg
3 wtrysk - 1.31 mg
4 wtrysk 0.10 mg
Czyżby 3 i 4 wtrysk leje?
Czyli komputer kłamie ?
1 wtrysk 1.67 mg
2 wtrysk -0.47 mg
3 wtrysk - 1.31 mg
4 wtrysk 0.10 mg
- Kowal1981
- Bywalec
To chyba nie jest takie proste bo wtryski działają parami, ogólna ilość paliwa podanego do silnika musi się zgadzać. Więc jeżeli jeden z wtrysków leje lub daje za mało paliwa to drugi musi to skorygować(jeżeli nie da rady to będzie szarpanie itp, może dojść nawet do wypalenia tłoka). Musiał byś je pozamieniać miejscami żeby to sprawdzić. Można znaleźć informację iż na rozgrzanym silniku po 30s nie powinno być więcej niż 6 ml, ale co magik to opinia. Można jeszcze dodać że na korekty ma wpływ układ dolotowy, stopień jego zalepienia sadzą zaburzający przepływ powietrza.
-
- Przeglądacz
Wtryski skompletowane i teraz działa jak należy.Spalanie spadło na 6l/100 km,spalanie na postoju 0.7 l/h.Wcześniej było 1 l/h.
Także wtryski musiałem wymieć,ale pomimo tego dalej leje dodatek Archoil AR6900 D-max.
Czy znacie tańszą alternatywę niż ten dodatek?
Także wtryski musiałem wymieć,ale pomimo tego dalej leje dodatek Archoil AR6900 D-max.
Czy znacie tańszą alternatywę niż ten dodatek?
Co rozumiesz pod pojęciem "wtryski skompletowane"?. Wymieniłes je , zregenrowałes je czy też dolałes jedynie Archoil i udało sie je w ten sposób wyczyścić?
-
- Przeglądacz
Tak wymieniłem je.
Sprzedający dał mi gwarancje i z 4 to 2 były dobre.Poprosiłem ,go aby wysłał kolejne 4 wtryski,i znów z tych był tylko 1 dobry.Jeden mój wtrysk był dobry ,na tyle mam szczęście.Dobrze ,że wszystkie wtryski były z tymi samymi oznaczeniami.
Test przelewowy zrobiony ,wszystkie wyszły prawie idealnie.Zakodowałem wtryski i wynik są dla mnie zadowalające.Teraz w trasie potrafi nawet zejść do 5.5 l/100 km.Spalanie na postoju 0/7 lh.Wcześniej spalanie wynosiło 8-9/100 km.
Ile człowiek przeszedł nerwów ,ale jestem zadowolony.Wreszcie.
Archoil nie pomógł ,ale połowa butelki jeszcze została,także muszę to wykorzystać.Chyba nie zaszkodzi
Sprzedający dał mi gwarancje i z 4 to 2 były dobre.Poprosiłem ,go aby wysłał kolejne 4 wtryski,i znów z tych był tylko 1 dobry.Jeden mój wtrysk był dobry ,na tyle mam szczęście.Dobrze ,że wszystkie wtryski były z tymi samymi oznaczeniami.
Test przelewowy zrobiony ,wszystkie wyszły prawie idealnie.Zakodowałem wtryski i wynik są dla mnie zadowalające.Teraz w trasie potrafi nawet zejść do 5.5 l/100 km.Spalanie na postoju 0/7 lh.Wcześniej spalanie wynosiło 8-9/100 km.
Ile człowiek przeszedł nerwów ,ale jestem zadowolony.Wreszcie.
Archoil nie pomógł ,ale połowa butelki jeszcze została,także muszę to wykorzystać.Chyba nie zaszkodzi
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2019, 20:45 przez Ski3l3tor, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kowal1981
- Bywalec
Fajnie że się udało gratulacje, co do korekt u mnie są minimalne lepsze a spalanie na postoju wygląda tak:
Więc tak jak mówisz te korekty chyba niewiele znaczą, co do spalania to u mnie na trasie jazda emerycka to min. 6.5l, ale na przykład odpalenie auta i przejazd 1,5 km to zimą komp pokazuje 11l.
Więc tak jak mówisz te korekty chyba niewiele znaczą, co do spalania to u mnie na trasie jazda emerycka to min. 6.5l, ale na przykład odpalenie auta i przejazd 1,5 km to zimą komp pokazuje 11l.