Problemy związane z EGR - zawórem recyrkulacji spalin

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#136 Post autor: Anony Mous »

Rozbierałeś cewkę całkiem ?? Smar miedziany użyłeś ?

Piotrek413

#137 Post autor: Piotrek413 »

Cewki nawet nie ruszałem. Myślisz że może być aż tak zanieczyszczona że nie ma siły wypychać iglicy? Jak ją wciskam to ładnie potem odbija ale tylko di 2 mm

Anony Mous

#138 Post autor: Anony Mous »

To podłącz 12V i zobacz czy cycek wychodzi na ok 6mm.

Piotr
Bywalec
Imię: Piotr
Auto: Opel Zafira B 1,9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#139 Post autor: Piotr »

Marki pisze:To podłącz 12V i zobacz czy cycek wychodzi na ok 6mm.
Mam na stole w garażu wyjęty stary EGR a nowy już zamontowany. Zamierzam przeprowadzić operację chirurgiczną na cewce tego starego EGR . Czy sprawdzając akumulatorem tą cewkę ma znaczenie w którym miejscu podłączę + i - Jak rozpoznać gdzie dany przewód podłączyć. Szkoda by było po tej operacji na sam koniec wszystko zepsuć.

Piotrek413

#140 Post autor: Piotrek413 »

Po podłączeniu pod akumulator nic się nie dzieje. Nawet nie drgnie jedynie tyle co palcem go wcisnąć mogę.

Anony Mous

#141 Post autor: Anony Mous »

Piotrek małe wiertło 6-8 z góry wiercisz. Wchodzi jak w masło. potem wybijak dwa razy młotkiem i wszystko na wierzchu. Syfu w środku trochę znajdziesz.

Jacek_Do

#142 Post autor: Jacek_Do »

Jeśli po podpięciu do akumulatora nnic się nie dzieje, to raczej cewka będzie.
Sprawdź miernikiem czy stawia jakiś opór.

Piotr
Bywalec

#143 Post autor: Piotr »

Jacek_Do pisze:Jeśli po podpięciu do akumulatora nnic się nie dzieje, to raczej cewka będzie..
Ponownie zadaje to same pytanie "Mam na stole w garażu wyjęty stary EGR a nowy już zamontowany. Zamierzam przeprowadzić operację chirurgiczną na cewce tego starego EGR (czyli rozwiercić , wybić trzpień, wyczyścić i zmontować). Czy sprawdzając akumulatorem tą cewkę ma znaczenie w którym miejscu podłączę + i - Jak rozpoznać gdzie dany przewód podłączyć. Szkoda by było po tej operacji na sam koniec wszystko zepsuć."
Czy naprawdę nikt z kolegów nie potrafi mi odpowiedzieć na to pytanie ? Może dla niektórych jest to oczywiste, ale ja naprawdę mam wątpliwości i jestem ostrożny w tej elektryce i elektronice.

zbigor

#144 Post autor: zbigor »

Wydaje mi sie że + jest na wtyku nr 1 Sprawdzałem to już dość dawno i niezbyt dokładnie pamiętam. Powinna być na wtyczce albo EGR cyfra 1 to znajdziesz. Mówił mi to elektryk ale dodał też że nie wolno za długo trzymać pod napięciem bo cewka jest sterowana jakoś prostokątnym prądem :shock: cy cuś i może sie łatwo spalić. A najlepiej poczekaj na kogoś bardziej ogarniętego bo dla mnie te prostokątne prądy to kwadratura koła

Jacek_Do

#145 Post autor: Jacek_Do »

Nie ma żadnej różnicy, możesz podpiąć jak chcesz, tylko raz iglica będzie wciągana a raz wypychana i tyle.

Piotr
Bywalec

#146 Post autor: Piotr »

Jacek_Do pisze:Nie ma żadnej różnicy, możesz podpiąć jak chcesz, tylko raz iglica będzie wciągana a raz wypychana i tyle.
Dzięki za odpowiedź, ale i tak zacznę od poszukania cyfry 1 gdzie podepnę + skoro w/g Ciebie nie ma różnicy.

Piotrek413

#147 Post autor: Piotrek413 »

No i znowu coś nie halo. Jadę sobie spokojnie (z tym starym EGR) a tu bach kontrolka serwisowa i błąd 227911. Z tego co wyczytałem dotyczy to nieszczelności

[ Dodano: Sob Kwi 16, 2011 15:41 ]
Po założeniu listwy mam jeszcze jeden błąd. 038004 - co on może oznaczać?

Anony Mous

#148 Post autor: Anony Mous »

Piotrek413 pisze:No i znowu coś nie halo. Jadę sobie spokojnie (z tym starym EGR) a tu bach kontrolka serwisowa i błąd 227911. Z tego co wyczytałem dotyczy to nieszczelności

[ Dodano: Sob Kwi 16, 2011 15:41 ]
Po założeniu listwy mam jeszcze jeden błąd. 038004 - co on może oznaczać?
P0380 Glow Plug/Heater Circuit "A" Malfunction - Czyli błąd w obwodzie świec żarowych

Piotrek413

#149 Post autor: Piotrek413 »

no i kolejny znalazł się 110961 - tego nigdzie nie mogę znaleźć

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#150 Post autor: MieHor »

P1109 - Secondary Port Throttle System