Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
no juz jest od tego roku
ale przeciez auta z DPFem sa sprzedawane od conajmniej 4 lat
do tej pory Opel nie zalecal jakichs specjalnych olejow tylko te GMa o odpowiedniej specyfikacji lepkosciowej do konkretnego modelu oczywiscie.
co ciekawe przy przegladzie jak sie o to spytalem to powiedziano mi ze jest w specyfikacji chevroleta odej do DPFu a do Opla wciaz nie ma. Oczywiscie oleje sa zamienne...
kicaj pisze:
co ciekawe przy przegladzie jak sie o to spytalem to powiedziano mi ze jest w specyfikacji chevroleta odej do DPFu a do Opla wciaz nie ma. Oczywiscie oleje sa zamienne...
Ja również przy okazji przeglądu zapytałem o olej do DPF-a i to samo mi odpowiedzieli w ASO w Zamościu, iż specyfikacja Zafiry nie wymaga oleju do DPF-a, ale dla Chevroleta to już ten wymóg jest. W sobotę przy okazji odwiedziłem ASO w Krakowie i to samo potwierdzili. Wcześniej miałem 0W40 Mobil1 - obecnie od kilkunastu dni po przeglądzie 5W40 GM C3 DPF, dodatkowo tankuje paliwa markowe.
GM zaleca olej firmowany logo GM, który nie spełnia norm dla dpf. Takiego który spełnia - niestety GM nie firmuje swoim logo i w związku z tym nie zaleca. Dlatego nie należy się sugerować tym co mówią w ASO, tylko należy lać olej spełniający odpowiednie normy jakościowe i lepkościowe, nawet nie posiadający śmiesznej, przestarzałej oplowskiej aprobaty
vorny pisze:GM zaleca olej firmowany logo GM, który nie spełnia norm dla dpf. Takiego który spełnia - niestety GM nie firmuje swoim logo i w związku z tym nie zaleca.
Olej 5W40 GM C3 DPF już jest i na Twoje życzenie na pewno ASO zaleje do ZB, albo sprzeda.
Ale wcześniej nie zalecali markowego oleju do dpf, bo nie mieli w tym interesu, lali nieodpowiedni olej, gdy wystąpił problem z dpfem klient przyjezdzał i dawał zarobić aso.
Moja ZB była zawsze zalewana olejem GM (tym nie spełniającym norm typu "C"), i pomimo przebiegu 162 000 nie zauważyłem jakichkolwiej problemów z silnikiem ani DPFem. Czytając posty na tym forum wielokrotnie sprawdzałem czy i u mnie nie ma podobnych problemów. Myśle że ten olej GM nie jest aż taki kiepski i dużo więcej zależy od typu trasy jaki musimy pokonać.
chako pisze:zawsze zalewana olejem GM (tym nie spełniającym norm typu "C"), i pomimo przebiegu 162 000 nie zauważyłem jakichkolwiej problemów z silnikiem ani DPFem
to chcialem uslyszec
wydaje mi sie ze z drugiej strony marketing sporo dziala i oleje do DPFu przynosza wiecej zysku... sprzedajacym oczywiscie i producentom...
vorny pisze:GM zaleca olej firmowany logo GM, który nie spełnia norm dla dpf. Takiego który spełnia - niestety GM nie firmuje swoim logo i w związku z tym nie zaleca.
Olej 5W40 GM C3 DPF już jest i na Twoje życzenie na pewno ASO zaleje do ZB, albo sprzeda.
Odwiedziłem ostatnio dwie stacje ASO Opel i usłyszałem, że nie mają oleju GM 5W40 A3/B4/C3 i nie będą mieli, bo jest za ....drogi ............!