[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#16 Post autor: Maciek »

kicaj pisze:wytlumaczcie mi tylko czemu opel nie przewidzial specjalnego oleju do diesli z dpfem?
Tzn. nie robią oleju do DPF ze znaczkiem GM?

W takim wypadku trzeba lać taki który spełnia normę... każdy w miarę firmowy będzie ok - castrol, mobil itp.

kicaj

#17 Post autor: kicaj »

no juz jest od tego roku
ale przeciez auta z DPFem sa sprzedawane od conajmniej 4 lat
do tej pory Opel nie zalecal jakichs specjalnych olejow tylko te GMa o odpowiedniej specyfikacji lepkosciowej do konkretnego modelu oczywiscie.

co ciekawe przy przegladzie jak sie o to spytalem to powiedziano mi ze jest w specyfikacji chevroleta odej do DPFu a do Opla wciaz nie ma. Oczywiscie oleje sa zamienne...

imalas

#18 Post autor: imalas »

kicaj pisze:wytlumaczcie mi tylko czemu opel nie przewidzial specjalnego oleju do diesli z dpfem?
Tłumaczenie (zawiadomienie) zamieściłem na poprzedniej stronie tego tematu!!! :mrgreen: :lol:

kicaj

#19 Post autor: kicaj »

imalas, tak czytalem
tylko mi chodzi - czemu nie od poczatku produkcji a dopiero teraz...

vorny

#20 Post autor: vorny »

Ja mam zamiar teraz wlać mobila 5W30 formula esp, spełniający normę acea a3,b4,c3

rysiaczek!vippp

#21 Post autor: rysiaczek!vippp »

Zmienione zostałm przy shellu, http://www.allegro.pl/item809606116_she ... mocja.html ,
mam nadzieję ze teraz już będzie oki

Robert4884

#22 Post autor: Robert4884 »

kicaj pisze: co ciekawe przy przegladzie jak sie o to spytalem to powiedziano mi ze jest w specyfikacji chevroleta odej do DPFu a do Opla wciaz nie ma. Oczywiscie oleje sa zamienne...
Ja również przy okazji przeglądu zapytałem o olej do DPF-a i to samo mi odpowiedzieli w ASO w Zamościu, iż specyfikacja Zafiry nie wymaga oleju do DPF-a, ale dla Chevroleta to już ten wymóg jest. W sobotę przy okazji odwiedziłem ASO w Krakowie i to samo potwierdzili. Wcześniej miałem 0W40 Mobil1 - obecnie od kilkunastu dni po przeglądzie 5W40 GM C3 DPF, dodatkowo tankuje paliwa markowe.

vorny

#23 Post autor: vorny »

GM zaleca olej firmowany logo GM, który nie spełnia norm dla dpf. Takiego który spełnia - niestety GM nie firmuje swoim logo i w związku z tym nie zaleca. Dlatego nie należy się sugerować tym co mówią w ASO, tylko należy lać olej spełniający odpowiednie normy jakościowe i lepkościowe, nawet nie posiadający śmiesznej, przestarzałej oplowskiej aprobaty :)

Robert4884

#24 Post autor: Robert4884 »

vorny pisze:GM zaleca olej firmowany logo GM, który nie spełnia norm dla dpf. Takiego który spełnia - niestety GM nie firmuje swoim logo i w związku z tym nie zaleca.
Olej 5W40 GM C3 DPF już jest i na Twoje życzenie na pewno ASO zaleje do ZB, albo sprzeda.

vorny

#25 Post autor: vorny »

Ale wcześniej nie zalecali markowego oleju do dpf, bo nie mieli w tym interesu, lali nieodpowiedni olej, gdy wystąpił problem z dpfem klient przyjezdzał i dawał zarobić aso.

Awatar użytkownika
chako
Przeglądacz
Model:

#26 Post autor: chako »

Moja ZB była zawsze zalewana olejem GM (tym nie spełniającym norm typu "C"), i pomimo przebiegu 162 000 nie zauważyłem jakichkolwiej problemów z silnikiem ani DPFem. Czytając posty na tym forum wielokrotnie sprawdzałem czy i u mnie nie ma podobnych problemów. Myśle że ten olej GM nie jest aż taki kiepski i dużo więcej zależy od typu trasy jaki musimy pokonać.

kicaj

#27 Post autor: kicaj »

chako pisze:zawsze zalewana olejem GM (tym nie spełniającym norm typu "C"), i pomimo przebiegu 162 000 nie zauważyłem jakichkolwiej problemów z silnikiem ani DPFem
to chcialem uslyszec ;)

wydaje mi sie ze z drugiej strony marketing sporo dziala i oleje do DPFu przynosza wiecej zysku... sprzedajacym oczywiscie i producentom...

vorny

#28 Post autor: vorny »

każdy robi jak uważa, w końcu wasze auta i pieniądze. Za niedługo mam przegląd, myślę aby teraz wlać właśnie olej C3...

imalas

#29 Post autor: imalas »

Robert4884 pisze:
vorny pisze:GM zaleca olej firmowany logo GM, który nie spełnia norm dla dpf. Takiego który spełnia - niestety GM nie firmuje swoim logo i w związku z tym nie zaleca.
Olej 5W40 GM C3 DPF już jest i na Twoje życzenie na pewno ASO zaleje do ZB, albo sprzeda.
Odwiedziłem ostatnio dwie stacje ASO Opel i usłyszałem, że nie mają oleju GM 5W40 A3/B4/C3 i nie będą mieli, bo jest za ....drogi ............! :lol: :lol: :lol:

vorny

#30 Post autor: vorny »

Dlatego należy indywidualnie zaopatrzyć się w odpowiedni olej i przyjechać z nim na przegląd :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”