Zasięg na rezerwie
Sprawdziłem dziś ponownie i po zatankowaniu około 15 L zasięg się przeliczył w moim przypadku. Przy 10 L nadal krzyczał żeby tankować.Woytas pisze:Marcell, komp Zosi nie przelicza zasięgu po zatankowaniu 10L. musisz zalać ok 20L. żeby komputer przeliczył na nowo zasięg i przestał krzyczeć o niskim poziomie paliwa.
Faktycznie z tym przeliczaniem różnie bywa. Ja teraz mam zasięg 0 i 20 km przejechane. Jak się zmniejszało do zera to troszkę obaw miałem co będzie. Ale spoko ze kontrolka dystrybutora się nie pali i wskazówka wyżej od kresek gdzie zwykle się zapala dystrybutor. Oczywiście wszystko to spowodowane ze po zapalaniu się rezerwy zatankowałem 10l i nie przeliczyło.
Witam,
ostatnio zdarzyło się że wyjeździłem prawie do dna.
Teraz wiem, że przy temp. ok 15 st. C od momentu migania kontrolki mogę przejechać ok. 40 km, ale z ręką na sercu.
Wielokrotnie zdarzało mi się, że komp okazywał 0 km do przejechania, ale ja wierzę wskazówce.
ostatnio zdarzyło się że wyjeździłem prawie do dna.
Teraz wiem, że przy temp. ok 15 st. C od momentu migania kontrolki mogę przejechać ok. 40 km, ale z ręką na sercu.
Wielokrotnie zdarzało mi się, że komp okazywał 0 km do przejechania, ale ja wierzę wskazówce.
ZAFIRKA B 1.9 CDTI '06 - 6,8L /100km
A u mnie świeci kontrolka i info na kompie przy zasięgu 50 do około 60 km i wydaję mi się że jest to uzależnione od ciężkości nogi im mocniej Zośka ciśnięta przed momentem zapalenia się info tym wcześniej się zapala.
Po zapaleniu się tej magicznej kontrolki noga jakby lżejsza jest i zasięg się powiększa
Widać to bardzo dobrze obserwując zasięg i przebieg dzienny.
Kiedyś przy zasięgu 50km spokojnie przejechałem 70km i tankując miałem jeszcze marny zapas na 5km ;P przy tankowaniu weszło 55l pod korek, więc było jeszcze ze 2-3 litry w baku.
Co do przeliczania przez komputer czasami 10l litrów przelicza czasami nie, wydaje mi się też jest to zależne od tego jak długo na rezerwie się jeździ
Raz zatankowałem 5l z kanistra nie przeliczyło zasięg 30km, pojechałem coś tam dłubać przy czymś w aucie do warsztatu kolegi, dojazd około 10km po drodze brak stacji odpiąłem minusa z aku po ponownym podpięciu ładnie pokazało zasięg około 110km więc przeliczył od nowa taką małą ilość.
Więc przy tankowaniu ~10l aby przeliczał komp ładnie trzeba by kleme zdejmować
Po zapaleniu się tej magicznej kontrolki noga jakby lżejsza jest i zasięg się powiększa
Widać to bardzo dobrze obserwując zasięg i przebieg dzienny.
Kiedyś przy zasięgu 50km spokojnie przejechałem 70km i tankując miałem jeszcze marny zapas na 5km ;P przy tankowaniu weszło 55l pod korek, więc było jeszcze ze 2-3 litry w baku.
Co do przeliczania przez komputer czasami 10l litrów przelicza czasami nie, wydaje mi się też jest to zależne od tego jak długo na rezerwie się jeździ
Raz zatankowałem 5l z kanistra nie przeliczyło zasięg 30km, pojechałem coś tam dłubać przy czymś w aucie do warsztatu kolegi, dojazd około 10km po drodze brak stacji odpiąłem minusa z aku po ponownym podpięciu ładnie pokazało zasięg około 110km więc przeliczył od nowa taką małą ilość.
Więc przy tankowaniu ~10l aby przeliczał komp ładnie trzeba by kleme zdejmować
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Mi przez 2 lata użytkowania świeciła tylko raz jak ja kupowałem. Wole nie ryzykować zapowietrzania. Zawsze pod korek by jak najrzadziej trafiać na CPN bo dojazd też kosztuje i nie tracę czasu 6 razy w miesiącu stojąc przy dystrybutorze.
A zasięg z tego co pamiętam to było jakieś 100 km.
A zasięg z tego co pamiętam to było jakieś 100 km.
Ja mialem jeden jedyny raz (mam nadzieje) 24km zasiegu.kubik988 pisze:A ja mam Tak że jak zasięg spadnie poniżej 30 km to wyświetla się
Zasięg: ---
Niedlugo przetestuje zasieg na zbiorniku do zapalenia rezerwy.
[ Dodano: Pon Lip 23, 2012 15:30 ]
Tak informacyjnie pojezdzilem urlopowo troche autkiem i na drodze szybkiego ruchu zapalila mi sie rezerwa i 2km dalej zjechalem na stacje.
Weszlo do 1 odbicia troche ponad 48l za 2-gim odbiciem dobilo prawie do 50l tak wiec rezerwa u mnie ~8l ??
Duzo chyba bo to ponad 100km zasiegu (tylko kto odwazny tyje wyjezdzi).
- padonis
- Przeglądacz
- Imię: Adam
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mam do was pytanko , pojemność baku Zafirki to ponoć 58l, po spaleniu około 45l zapala mi się rezerwa, komputer pokazuje ostatnie 30km które mogę ponoć przejechać, wyświetla bym zatankował itp. Po spaleniu 47-48l wskaźnik baku jest w połowie rezerwy czyli w połowie drobno podzielonego pola , bak powinnien być prawie pusty.
I tu jest moje pytanie , jak widzieliście z wiliczeń wynika że gdzieś się podziało 10l benzynki, nie sprawdzałem jeszcze ile mogę przejechać na tych "ostatnich 30km" ale tyle powinno gdzieś tam być - no chyba że pojemność baku jest całkiem inna?
Widzę po poczytaniu , że u was tez jest róznie, zatem moge tam mieć te 10l
I tu jest moje pytanie , jak widzieliście z wiliczeń wynika że gdzieś się podziało 10l benzynki, nie sprawdzałem jeszcze ile mogę przejechać na tych "ostatnich 30km" ale tyle powinno gdzieś tam być - no chyba że pojemność baku jest całkiem inna?
Widzę po poczytaniu , że u was tez jest róznie, zatem moge tam mieć te 10l
-
- Przeglądacz
- Imię: Krzysztof
- Auto: opel zafira b 1.9 cdti enjoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
wpierw zapala sie rezerwa
potem pokazuje zasieg 50
potem zasieg 30
potem rezerwa pulsacyjnie miga
a co dalej trudno powiedziec no chyba ze komus brakło to wie
wracałem kiedys z wrocławia i tak miałem na koncu szarowa zjechałem tam z a4 za kilka km jest cpn zatankowałem i gdy właczyłem stacyjke pokazało zasieg 0
pozd
wpierw zapala sie rezerwa
potem pokazuje zasieg 50
potem zasieg 30
potem rezerwa pulsacyjnie miga
a co dalej trudno powiedziec no chyba ze komus brakło to wie
wracałem kiedys z wrocławia i tak miałem na koncu szarowa zjechałem tam z a4 za kilka km jest cpn zatankowałem i gdy właczyłem stacyjke pokazało zasieg 0
pozd