[B] Świece żarowe - silniki - 1,7 i 1.9 CDTI, common rail

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

Jeszcze zrzut świecy żarowej(nr2)
Obrazek

...a tutaj oryginalny numer świecy dla Z19DTH w czerwonej ramce
Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

Jaco
Debiutant
Model:

#17 Post autor: Jaco »

dzieki Marki, co do swiecy to potrzebuje do 19DT, ale tez jest na zalaczonym rysunku - przyda sie :)

Anony Mous

#18 Post autor: Anony Mous »

Świece żarowe są odpowiedzialne również za wypalanie DPF-a więc jak za długo pojeździsz z niesprawnymi może być problem.

kicaj

#19 Post autor: kicaj »

Marki pisze:Świece żarowe są odpowiedzialne również za wypalanie DPF-a więc jak za długo pojeździsz z niesprawnymi może być problem.
hmm pierwsze slysze, mozesz rozwinac te mysl - w jaki sposob swiece zarowe sa odpowiedzialne za wypalanie DPFu?

Anony Mous

#20 Post autor: Anony Mous »

A wyczytałem w tym temacie w trzecim poście napisanym przez Arturosa http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=210

kicaj

#21 Post autor: kicaj »

ja to rozumiem ze problem z jedna swieca zapoczatkowal problemy z autem ktore skonczyly sie zapchaniem DPFu
ale swieca zarowa w moim mniemaniu nie ma nic wspolnego z procesem wypalania

Anony Mous

#22 Post autor: Anony Mous »

arturos2 pisze: jak mi powiedzieli serwisanci w Skierniewicach świece biorą udział przy wypalaniu DPF ( dlatego przy wczesnych wersjach softu lampka od świec miga ) niesprawna świeca każdorazowo blokowała proces wypalania i doprowadziło to do całkowitego zapchania
Po tym co napisał Arturos wywnioskowałem,że świece żarowe mają wpływ na poprawność przebiegu procesu wypalania filtra.Trochę też mnie to zdziwiło.Może wie ktoś dokładnie jak przebiega ten proces.Że wzrasta zużycie ON to wiemy,bo chodzi o rozgrzanie układu do jakiejś temperatury. Jeśli czujniki (2 szt w starych wersjach) podają do kompa sygnał o dużej różnicy w ciśnieniu na wejściu i wyjściu a ten rozpoczyna proces wypalania i między innymi podaje większą dawkę ON to czy czasami nie załączają się dodatkowo świece żarowe dla poprawienia spalania i podniesienia temperatury spalin?Dobrze gdybam?

kicaj

#23 Post autor: kicaj »

miganie swiecy zarowej przy wypalaniu choc bylo przewidziane na poczatku produkcji to szybko z tego zaniechano. mozna to bylo pozniej wlaczyc (i serwisy ponoc dostaly taki nakaz) w przypadku gdy bylo to uzasadnione "klientem"

miganie swiec zarowych mialo TYLKO i wylacznie sygnalizowac proces wypalania, a nie ma nic wspolnego z samym procesem wypalania
zreszta jakby te swiece mialy uczestniczyc w procesie? podgrzewac spaliny? ;)

Anony Mous

#24 Post autor: Anony Mous »

Kontrolkę zostawmy w spokoju.Czy się zapala czy nie to nie ma znaczenia gdy działa poprawnie wypalanie.
Zapytałeś jaki udział w procesie wypalania mają świeca żarowe a ja staram się dowiedzieć w jaki sposób przebiega sam proces,skoro serwis twierdzi,że świece mają w tym udział.
W wypalaniu chodzi o osiągnięcie wysokiej temperatury układu wydechowego.Więc podczas wypalania chodzi tylko o zwiększenie dawki ON czy zachodzi jeszcze jakiś dodatkowy proces?
I świece na pewno nie podgrzewają spalin żartownisiu ;)

kicaj

#25 Post autor: kicaj »

z tego co mi wiadomo ;) (i nie zartuje sobie teraz ;) ) to proces wypalania polega na:
1) ogrzaniu silnika do temperatury roboczej
2) ogrzanie ukladu wydechowego (a w szczegolnosci kata i dpfa) do temp roboczej
3) zainicjowanie wypalania poprzez dodatkowy wtrysk paliwa podczas konca suwu pracy (rozprezania) badz suwu wydechu - dokladnie nie wiem, to trzeba by inzynierow fiata spytac
3) rownoczesnie jesli potrzeba zwiekszenie obrotow silnika
4) zakonczenie wypalania poprzez przywrocenie ustawien kompa do wartosci nominalnych

punkty 3) oraz 3) maja na celu zwiekszenie temperatury spalin, na tyle aby zainicjowac proces wypalania sie wegla z filtra.
sa dwie szkoly - albo podwyzszamy na tyle temperature spalin aby wegiel zaczal sie utleniac (tzw dpfy bezobslugowe) albo obnizamy temp zaplonu tegoz wegla (tzw dpfy obslugowe - co pewien czas nalezy uzupelniac odpowiedni srodek)
oczywiscie oprocz prostej, kompaktowej budowy silnika tak jak jest w silnikach opla/fiata gdzie mamy 4 wtryski + kat i dpf bardzo blisko silnika jest jeszcze mozliwosc wlozenia w ukladzie wydchowych dodatkowego wtryskiwacza ktory bedzie dawkowal paliwo do wypalenia ( maja to .... - nie pamietam)

w skrocie dodatkowa dawka paliwa ktora ma sie wypalic w wydechu, tak aby temp spalin byla na tyle wysoka aby wegiel wylapany w dpfie zaczal sie utleniac...

a dodam jeszcze ze utrzymywanie wyzszych obrotow ma swoje uzasadnienie:
wyzsza predkosc spalin (efekt przedmuchu, podmuchu) oraz
wiecej ciepla dostarczanego w jednostce czasu (bo wiecej suwow pracy w jednostce czasu)

Anony Mous

#26 Post autor: Anony Mous »

Czyli informacje "specjalistów" z serwisu,że świece żarowe mają wpływ na poprawny proces wypalania możemy nazwać pitoleniem?

P.S. Dziękuję za uświadomienie :)I nie żartuję sobie teraz ;)

kicaj

#27 Post autor: kicaj »

o ile swiece zarowe zgodnie z moja wiedza nie maja zadnego wplywu na proces wypalania dpfu to juz mozna powiedziec ze mrugajaca kontrolka swiec zarowych ma (albo bardziej precyzyjnie - moze miec) wplyw na wypalanie dpfu ;)

rysiaczek!vippp

#28 Post autor: rysiaczek!vippp »

Jaco jesteś tam jeszcze ? jak tam świeczuszki wymienione ? jest poprawa ?
Mam ten sam problem samochodzik się pali jakieś 30-40 sek. tylko na zimnym silniku, potem oki. Na kompie bład dogrzania swiecy żarowej tak przynajmniej powiedział mechanior i się zastanawiam czy wymieniać czy czekać. Auto pali i chodzi równo bez zarzutów.

rysiaczek!vippp

#29 Post autor: rysiaczek!vippp »

Dziś zrobiło się cieplutko u mnie 8 stopni i zauważyłm że "samochodzik z kokardką" zgasł od razu. Hmmmm ;)

Jaco
Debiutant
Model:

#30 Post autor: Jaco »

rysiaczek!vip pisze:Dziś zrobiło się cieplutko u mnie 8 stopni i zauważyłm że "samochodzik z kokardką" zgasł od razu. Hmmmm ;)
Rysiaczek, samochodzik chodzi idealnie oprocz tego znaczka przy odpalaniu. Niestety zaczal pojawiac sie takze na chwilke przy niektórych odpaleniach w ciagu dnia. Zdecydowalem sie wymienic wszystkie swiece (po rozmowach z mechanikami) ale najwczesniej moge to zrobic w grudniu, wiec jak na razie nie moge potwierdzic czy wymiana usunela samochodzik. Dam znac jak tylko to zrobie.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”